22. července 2015 • 04:42

První roztržka? Hadamczik nechce pustit hráče na kemp, Vůjtek se diví

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hned pro svoji první akci ve funkci reprezentačního trenéra musí Vladimír Vůjtek řešit omluvenky. O uvolnění svých dvou hráčů do přípravného kempu, který se koná v Jihlavě od 29. července do 1. srpna, nechce ani slyšet Kometa Brno. Mladé útočníky Jana Káňu a Tomáše Vondráčka si raději na ledě otestuje sama. Svaz, Vladimír Vůjtek a Kometa teď potřebují najít řešení.



K nepříjemné roztržce se schyluje mezi dvěma silnými muži domácího hokeje. Alois Hadamczik jako nový trenér Komety Brno je proti uvolnění dvou útočníků ze svého kádru na letní reprezentační kemp, první akci nové sezony, kam je zve nový kouč národního týmu Vladimír Vůjtek.

Ten si vybral 24 hokejistů, z toho tři brankáře, všechno mladé hráče. Pro některé z nich jde o první kontakt s reprezentačním dresem, nechybí však ani opory z posledního světového šampionátu dvacítek – brankář Miroslav Svoboda, obránce Lukáš Klok a útočníci David Kämpf, Marek Růžička a Ondřej Kaše. Cílem je především oťukat si nové adepty.

Dva z nich ovšem možná nakonec nepřijedou.

Brněnský klub totiž skládá ambiciózní tým, podepsal kanonýra Petra Tona, v útoku se bude bojovat o místa. Proto Kometa požaduje, aby tuto šanci měli i Jan Káňa s Tomášem Vondráčkem. Ve dnech, kdy se v Jihlavě bude trénovat, hraje Kometa zápasy v Olomouci a v Třebíči.

Naopak Vůjtek je překvapený, že někdo nemá zájem na tom, aby jeho hráči nasáli reprezentační vzduch do plic.

„V tomto čase je prvořadá zodpovědnost vůči klubu v podobě získání co nejvyšší výkonnosti. Každý klubový trenér má jasné představy o přípravě, kdo s kým vedle koho, v jakém zápase si zahraje, v jakém ne. Toto je ale narušení celého procesu. V době, kdy už hrajeme zápasy, přijde vytržení dvou hráčů na čtyři dny,“ mračí se Hadamczik.

„Národní mužstvo vždycky bylo nejvýš. Kemp je v době, kdy kluby začínají, nemůže to ovlivnit jejich závěrečnou přípravu, sejdeme se šest týdnů před ligou. Námitka je absolutně neopodstatněná,“ diví se mu Vůjtek.

A pak je tu ještě jeden aspekt. V extraligové přihlášce musí všechny kluby, tedy i Kometa, podepsat bod, že budou hráče na akce pod hlavičkou ČSLH uvolňovat. Nikdo jiný zatím vynechání svých plejerů z kempu po svazu nepožaduje.

Je to rozmazlování hráčů, říká Hadamczik

Kometa na svaz poslala už i písemnou žádost, aby jí Vladimír Vůjtek vyhověl a s vytipovanými útočníky nepočítal.

Alois Hadamczik je přesvědčen o tom, že českému týmu chyběla na MS řada hvězdFoto Pavel Mazáč (Sport)

„Žádná žádost. Oznámili jsme na svazu, že naši kluci nepojedou. Je to názor celé Komety,“ upřesňuje ale brněnskou verzi Hadamczik, bývalý kouč reprezentace. O tom, jestli si někdo nezačne myslet, že svazu dělá naschvály, se nechce vůbec bavit. „Spíš by se měli organizátoři soustředění zamyslet, jestli to není celé jen o vynaložených penězích,“ navrhuje.

Uspořádání letního kempu v Jihlavě dává na úplně jinou stranu než akce během sezony, s nimiž problém nemá. „Tady je první akcí listopadová Karjala. Trenéři mají skoro dva měsíce a patnáct ligových zápasů na to, aby si určili, kdo na akci má jet. Z toho vyjde nejpoctivější nominace, tohle je zároveň rozmazlování hráčů,“ tvrdí.

Vůjtek ale může trvat na tom, aby si Káňu s Vondráčkem prohlédl na vlastní oči na Horáckém zimním stadionu. Pokud bude chtít. „Jestli tato akce spadá pod oficiální akce ČSLH, kam kluby musí hráče uvolňovat, pokud tam klauzule je, byl bych pro to, aby (Káňa a Vondráček) přijeli,“ říká.

V nejbližších dnech bude na svazu a obou trenérech, aby se dohodli na řešení.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud