22. října 2015 • 08:54

Vůjtek poprvé nominuje. Podívejte se, koho může potřebovat

Autor: lah, asu
Vstoupit do diskuse
0
  • Známé tváře i mladíci. Reprezentační dres čeká.Známé tváře i mladíci. Reprezentační dres čeká.FOTO: Koláž: iSport.cz

    Vysloví jména při své premiérové nominaci v roli českého reprezentačního trenéra. Vladimír Vůjtek ve čtvrtek oznámí svou volbu týmu pro Karjala Cup a ukáže, jakým směrem se hodlá ubírat. Deník Sport vybral devítku hráčů, které by neměl opomenout.

  • Je třeba stavět kostru

    Začíná nová reprezentační éra, s novými trenéry i novým mužstvem. Český hokej na startu Euro Hockey Tour začíná hledat a zkoušet adepty pro mistrovství světa. Z evropského zboží je třeba vystavět pevnou kostru týmu pro květnovou ruskou misi.

    Kouč Vladimír Vůjtek si ve Finsku poprvé v ostrém režimu vyzkouší spolupráci se svými vyvolenými parťáky. Společně s Josefem Jandačem, Jiřím Kalousem a Jaroslavem Špačkem začnou vládnout. A hledat. A ladit.

    „Chceme postavit konkurenceschopný tým,“ vyhlásil zkušený stratég před Karjala Cupem. Pozve si osvědčenou kvalitu, zacílí i na neokoukané mládí. Z extraligy vytáhne k první šanci plzeňského Dominika Kubalíka či sparťana Daniela Přibyla.

    Nejvýraznější úsilí bude potřeba věnovat bekům. Na evropské scéně těch tuzemských, perspektivních nepůsobí nepřeberné množství. Proto je potřeba co nejvíce obehrát Michala Kempného či Tomáše Kundrátka, kteří musí nabrat mezinárodní zkušenosti.

    „Chceme nové zadáky do mužstva dostat,“ ubezpečil Vůjtek. „Kvalitních je nedostatek na celém světě,“ upozornil. Z domácí nejvyšší soutěže by mohl sáhnout po mentálně i hokejově dospívajícím Jakubu Jeřábkovi. Opora Indiánů si o to svými výkony říká.

    Povoláni nebudou zasloužilí třicátníci, proto je třeba zajistit i lídry kabiny. Přirozené vůdce. Během minulého ročníku tuto roli až do šampionátu dobře plnil Radek Smoleňák, mezi mantinely by měl být příkladem i Vladimír Sobotka.

    Nejkomfortnější situace pak je na gólmanském postu. V KHL působí těžkými boji prověření Alexander Salák, Jakub Kovář či Jakub Štěpánek. První zahraniční štace se nezalekl ani Dominik Furch v Omsku.

    Severská zkouška možná nebude ani tolik o sběru bodů do tabulky, jako o sběru informací o rodícím se souboru. Realizačním i hráčském.

  • Michal Kempný, 25 let (Omsk/KHL)

    Michal KempnýFoto Michal Beránek (Sport)

    Letošní sezona: 24 zápasů, 10 bodů (2+8)

    Přichází jeho čas. V minulé sezoně do obrany národního týmu jen krátce nakoukl, to ještě hrával za Kometu. Jenže teď už válí za Omsk a lídrem by se měl stát i v reprezentaci. Michal Kempný je muž, na kterém by defenziva českého týmu měla v příštích letech stát.

  • Tomáš Kundrátek, 25 let (Riga/KHL)

    Tomáš KundrátekFoto Profimedia

    Letošní sezona: 22 zápasů, 10 bodů (0+10)

    Kdyby ho v posledních letech nekosila zranění, nejspíš už by hrál v NHL. Za Washington zvládl jen 30 zápasů. V létě se stal velkou posilou Rigy, kde se stal hned elitním bekem týmu. Pro budoucnost reprezentace má stejnou cenu jako Kempný. Vyniká v bruslení i rozehrávce, umí také přitvrdit.

  • Jakub Jeřábek, 24 let (Plzeň/extraliga)

    Jakub JeřábekFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Letošní sezona: 12 zápasů, 11 bodů (2+9)

    Uklidnil se. Vyspěl lidsky, vyzrál hokejově. Přestal dělat hloupé fauly, za které jej často trestala i disciplinární komise a v Plzni je z něj rázem lídr obrany i celého mužstva, je asistentem kapitána. Letos si drží normu téměř bodu na zápas a extraliga mu začíná být malá. V nominaci nesmí chybět.

  • Vladimír Sobotka, 28 let (Omsk/KHL)

    Vladimír SobotkaFoto Michal Beránek (Sport)

    Letošní sezona: 19 zápasů, 17 bodů (10+7)

    Evropská elita. Forvard, který zvládá v zápasech všechno. Dokáže vymyslet i zakončit skvostné kombinace, neštítí se bránit. Postavíte na něm přesilovku, budete ho plácat po zádech po zvládnutých oslabeních. Pracant z Omsku by měl být reprezentační jistotou.

  • Radek Smoleňák, 28 let (Záhřeb/KHL)

    Radek SmoleňákFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Letošní sezona: 24 zápasů, 16 bodů (10+6)

    Tvrďák, který umí i bodovat. V minulém ročníku právě on tmelil kabinu z pozice kapitána během celé série Euro Hockey Tour a tahle role mu seděla. Spoluhráči mají rádi jeho přátelskou povahu i obětavost, se kterou se dokáže postavit za svůj tým.

  • Jan Kovář, 25 let (Magnitogorsk/KHL)

    Jan KovářFoto Blesk - Martin Sekanina

    Letošní sezona: 21 zápasů, 23 bodů (7+16)

    Roste, pořád ještě zraje. Jakkoliv jeho výkony v národním výběru nebyly vždy oslnivé stejně jako v Magnitogorsku, na šampionátu v Praze své umění před vyprodanými tribunami předvedl. Budou se od něj očekávat především góly a asistence, musí táhnout produktivitu.

  • Daniel Přibyl, 22 let (Sparta/extraliga)

    Daniel PřibylFoto Dominik Bakeš (Sport)

    Letošní sezona: 14 zápasů, 14 bodů (7+7)

    Premiéru v dresu se lvy a orlicemi už měl mít dávno za sebou. Jenže mu ji (stejně jako podstatnou část základní části) vloni na podzim vzalo nepříjemné a vleklé zranění. Teď je jedna z opor Sparty zpět ve formě a připravena postoupit na další level.

  • Dominik Kubalík, 20 let (Plzeň/extraliga)

    Dominik KubalíkFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Letošní sezona: 12 zápasů, 12 bodů (8+4)

    Stal se největší kometou dosavadní sezony. Kubalík se v Plzni proměnil v gólový samopal. I jeho kadence je slušná: 45 střel, z toho 8 gólů. Tenhle velký talent se s tím nijak nepárá, věří si. Má-li se v nominaci objevit někdo z nováčků, musí to být on. Prostor v reprezentaci si zkrátka zaslouží.

  • Patrik Zdráhal, 20 let (Vítkovice/extraliga)

    Patrik ZdráhalFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Letošní sezona: 11 zápasů, 9 bodů (5+4)

    Nejspíš se na nominaci neobjeví už dnes, ale do budoucna by jej měl trenér Vůjtek určitě sledovat. Zdráhal se ve Vítkovicích učí ve formaci od zkušeného mazáka Burgera, jehož hokejovou chytrost doplňuje pohybem a agresivitou. S přibývajícími góly mu zápas od zápasu roste sebevědomí.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud