8. prosince 2015 • 11:18

Vůjtek pozval do Ruska Červenku, vyzkouší i brankáře Ritticha

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek nominoval na nadcházející turnaj Channel One Cup útočníka Romana Červenku, lídra kanadského bodování extraligy. Nováčkem je jeho spoluhráč z Chomutova obránce Jan Rutta, v nominaci je s nulou na kontě reprezentačních startů rovněž třetí gólman David Rittich z Mladé Boleslavi, který byl pro předchozí turnaj Karjala náhradníkem.



Vedle Červenky se poprvé pod Vůjtkem představí také další tři hokejisté, kteří reprezentovali na květnovém mistrovství světa v Praze. Jsou to brankář Alexander Salák z Novosibirsku a útočníci Martin Zaťovič z Togliatti a Petr Koukal z Jekatěrinburgu, který je stejně jako Červenka mistrem světa z Německa z roku 2010.

Do jisté míry překvapením je nominace pětadvacetiletého Rutty. "Je to samozřejmě reakce na jeho výkony v Chomutově a vůbec celého mužstva, které hraje v extralize velmi dobře. Honza Rutta hraje přesilovky i oslabení, vypadá dobře i bodově. Je navíc dobře fyzicky vybavený, což je také dost podstatné. Každý takový silný a vysoký hráč je na mezinárodním poli hodně ceněný, když se chytne," uvedl Vůjtek na tiskové konferenci v Praze.

Další možnost přesvědčit o svých kvalitách bude mít útočník Záhřebu Marek Kvapil. "Jevil se minule velice dobře, ale bohužel odehrál jen jednu třetinu a zranil se. Takže mu dáváme další šanci, aby se ukázal ve více zápasech," řekl Vůjtek.

Extraliga jde nahoru, chválí Vůjtek. Z Česka povolal 7 hráčů
Video se připravuje ...

Šestnáct hráčů reprezentovalo na listopadovém turnaji Karjala, kde český tým skončil s dvěma body poslední. Nově jsou ve výběru také útočníci Tomáš Vincour z Novosibirsku, který naposledy byl v týmu loni v dubnu, a Jakub Valský z Liberce. Ten byl v přípravě na letošní šampionát.

Výkony na Karjale prý osmašedesátiletý kouč přesto při nominaci příliš nezohledňoval. "Nijak moc se to neodrazilo. Měli jsme tam širší kádr, někteří z něj museli vypadnout a taky chceme dát šanci dalším hráčům, jako jsou například Rutta, Vincour nebo Zaťovič. Ten kádr trošku obměněný je," vysvětlil Vůjtek.

Ve výběru pro druhou akci Euro Hockey Tour v sezoně je trojice brankářů, osm obránců a 13 útočníků. Největší zastoupení má Kontinentální liga, z níž Vůjtek povolal 13 nominovaných, deset hráčů je z extraligy a jeden ze švédské nejvyšší soutěže.

"Měli jsme v nominaci i Vláďu Sobotku , ale má problémy se zády a už delší dobu nehraje. Ze zdravotních důvodů se omluvil rovněž Lukáš Krajíček. Chtěl bych rovněž Michala Řepíka, který je zraněný," prozradil Vůjtek, koho by rád rovněž pozval.

Mezi brankáři počítá do zápasů s dvojicí Dominik Furch , Salák. Rittich se bude stejně jako minule účastnit tréninků a bude s týmem do zápasu s Finskem. "Kdyby se něco stalo, tak by jel do Moskvy, jinak tady zůstane," nastínil Vůjtek. Gólmany o čas na ledě podělí podle situace. "V Praze začne Salák," konstatoval.

V roli náhradníka zůstal Pavel Francouz . "Zdravotně už je v pořádku, ale dlouho nechytal a na tento sraz jsme ho nechtěli brát. Ještě pak máme jeden turnaj a zápasy před mistrovstvím světa, takže ho určitě vyzkoušíme," ujistil Vůjtek.

Český tým vstoupí do turnaje ve čtvrtek 17. prosince domácím zápasem s Finy v O2 areně, na který už zbývá v prodeji pouze přibližně 2000 lístků. Po přesunu do Moskvy se reprezentace v sobotu utká se Švédy a vystoupení na turnaji uzavře nedělním duelem s domácím Ruskem.

Nominace na turnaj Channel One Cup:
Brankáři:
David Rittich (Mladá Boleslav), Dominik Furch (Omsk/KHL), Alexander Salák (Novosibirsk/KHL),

obránci: Tomáš Voráček (Mladá Boleslav), Jakub Jeřábek (Plzeň), Milan Doudera (Třinec), Radim Šimek (Liberec), Jan Rutta (Chomutov), Michal Kempný (Omsk/KHL), Jan Kolář (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek (Riga/KHL),

útočníci: Roman Červenka (Chomutov), Dominik Kubalík (Plzeň), Jakub Valský (Liberec), Jan Buchtele (Sparta), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Jan Kovář, Tomáš Filippi (oba Magnitogorsk/KHL), Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL), Roman Horák (Podolsk/KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL), Tomáš Vincour (Novosibirsk/KHL), Marek Kvapil (Záhřeb/KHL), Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.).

Program turnaje Channel One Cup:
Čtvrtek 17. prosince:
17:00 Rusko - Švédsko (Moskva),
18:30 ČR - Finsko (Praha - O2 arena).

Sobota 19. prosince:
12:00 Finsko - Rusko (Moskva),
16:00 ČR - Švédsko (Moskva).

Neděle 20. prosince:
12:00 Rusko - ČR (Moskva),
16:00 Finsko - Švédsko (Moskva).

Tabulka EHT:

1. Švédsko 3 2 0 0 1 12:10 6
2. Finsko 3 2 0 0 1 6:5 6
3. Rusko 3 1 0 1 1 10:9 4
4. ČR 3 0 1 0 2 7:11 2
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud