20. prosince 2015 • 16:40

Zazářili gólmani, konkurence v týmu se zvyšuje, těší Vůjtka

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté dokázali na Channel One Cupu po domácí porážce v Praze s Finskem (0:3) zdolat v Moskvě po Švédsku (3:1) i domácí Rusko (4:2) a byli odměněni za povedené výkony i úspěchem na turnaji. Druhý díl Euro Hockey Tour vyhráli a v tabulce evropské série se po chudém dvoubodovém zisku z listopadové Karjaly dostali na třetí místo před Rusko.



"Myslím, že hodnocení turnaje musí být pozitivní. Nebyli jsme horším týmem ani s Finskem, ale nedali jsme góly a nebyli jsme schopni se tak natlačit před bránu. Tyto zápasy v Moskvě byly možná až nad možností toho týmu," řekl novinářům Vůjtek, který se musel obejít bez několika opor v čele s kapitánem z Karjaly Vladimírem Sobotkou či nejproduktivnějším hráčem extraligy Romanem Červenkou.

Proti Rusku Vůjtkovi svěřenci navázali na výkon se Švédy. "Chtěli jsme pokračovat v tom, jak jsme včera začali, a hrát podobným stylem hokeje. Abychom se tlačili před bránu a využívali své příležitosti. Dneska nám to vyšlo," těšilo Vůjtka, že jeho tým sebral sborné sen vyhrát domácí podnik v hale, kde budou Rusové v květnu hostit mistrovství světa.

Alexander Radulov v potyčce s Michalem Kempným, kterému přijel na pomoc Tomáš Kundrátek.Foto Pavel Mazáč (Sport)

V první třetině český tým soupeře do šancí téměř nepouštěl, i pak měl v zápase navrch. "Myslím, že to bylo dobrou obrannou hrou a obětavostí hráčů v naší třetině, kdy zblokovali spoustu střel. Z toho jsme vyráželi do protiútoků, které nám dneska vyšly," navázal Vůjtek.

Jeho tým se vyrovnal i se zvýšenou aktivitou Rusů v druhé části. "Oni změnili trošku systém hry. Vysunuli jednoho hráče na naši modrou a najížděli si na to. Jakmile mají prostor, tak jsou nebezpeční. Než jsme si na to zvykli a přizpůsobili se, tak jsme dostali dva góly," řekl Vůjtek.

Klíčová podle něj byla trefa Tomáše Kundrátka na 2:2 v 28. minutě. "Vždycky když kontrujete gólem, tak je to plus pro mužstvo, které vyrovná. A to, které vede a je na koni, tak ho to zastaví."

Dalším byl zákrok gólmana Dominika Furcha za stavu 3:2 při úniku Danise Zaripova. "Kdyby to proměnil, tak se mohl zápas lámat. Prostě nám to dneska vyšlo, ale je pravda, že Rusové tady měli nejsilnější mančaft," uvedl Vůjtek.

Český tým podrželi gólmani

Pochvaloval si výkon jak Furcha, tak i Pavla Francouze na turnaji. "Byli jsme spokojeni s nimi ve všech třech zápasech. To je základní kámen každého mužstva, mít výborné brankáře," řekl reprezentační kouč a je rád, že má na gólmanském postu široký výběr.

Na první akci měl i Jakuba Kováře a vyzkoušet nemohl po omluvence Alexandera Saláka. "Má v KHL nejlepší výsledky z našich gólmanů, takže s ním musíme počítat."

Po turnaji Karjala, kde debutovala pětice Dominik Furch, Radim Šimek, Daniel Přibyl, Dominik Kubalík a Jan Hruška, se nyní zařadili do kádru v Praze a Moskvě tři nováčci - bek Jan Rutta a útočníci Richard Jarůšek s Tomášem Urbanem. Ostruhy v reprezentaci získávali opět i další hráči a vedle noviců ještě devítka hráčů pro Channel One Cup neměla při nominaci na kontě více než deset startů.

Nespokojený Vladimír Vůjtek na střídačce české reprezentace.Foto Pavel Mazáč (Sport)

"Někteří hráči se omluvili, je to šance pro další. Myslím, že se hráči chopili té šance velmi dobře. Nováčci mě trošku překvapili, hlavně Jarůšek. Ukázal nám, že se s ním musí počítat," prohlásil Vůjtek. Jeho tým čeká další akce v únoru, v Ostravě a Třinci Češi odehrají dva zápasy s Ruskem.

Vůjtek chce stavět na hokejistech, kteří už v týmu v sezoně byli, a také přiřadit zkušené kandidáty šampionátu. "Uvidíme, jak za dva měsíce budou hráči vypadat zdravotně. Samozřejmě, že chceme do mužstva Sobotku, Červenku a další zkušené hráče. Ale tihle mladí nám ukázali, že si také zaslouží pozvánku do národního týmu. Konkurence se jenom zvedla a to je pro nás velká výhoda," potěšilo Vůjtka.

Hledat další objevy může i ve dvojzápasech v Euro Hockey Challenge i Euro Hockey Tour v dubnu a v květnu s Německem, ve Švýcarsku, ve Finsku a se Švédskem, než příprava na šampionát vyvrcholí generálkou s Kanadou.

Vůjtka potěšilo, že tým má výsledky i s méně zkušenými hráči. "Ostatní mužstva jsou skoro kompletní z té evropské části a můžou čekat jen na doplnění z NHL. My nejsme kompletní," poukázal Vůjtek na to, že on může hledat i mimo zámořskou soutěž opory z Evropy, které pod ním po letním nástupu na lavičku po Vladimíru Růžičkovi ještě nehrály.

Alexandr Radulov v potyčce s Michalem Kempným a Tomášem Kundrátkem.
Alexandr Radulov v potyčce s Michalem Kempným a Tomášem Kundrátkem.

 

MISTROVSTVÍ SVĚTA V HOKEJI 2016


STADIONY A MĚSTA PRO MISTROVSTVÍ SVĚTA V HOKEJI 2016

 

HISTORIE MISTROVSTVÍ SVĚTA V LEDNÍM HOKEJI

.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud