11. února 2016 • 21:08

Češi potřetí v sezoně srazili Rusy. Po nájezdech slavili výhru 3:2

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté v Třinci přetlačili v prvním ze dvou domácích zápasů Rusko 3:2 po nájezdech a potřetí v sezoně sbornou v Euro Hockey Tour porazili. O branky domácího týmu se postarali Lukáš Krenželok, Michal Řepík a v rozstřelu si připsal vítěznou trefu Lukáš Kašpar. V sobotu se oba soupeři utkají od 13:30 v Ostravě.




Utkání předcházel slavnostní ceremoniál. Útočník Petr Koukal převzal památeční dres, který mu bude připomínat dnešní jubilejní 100. start v národním týmu. Kapitán Jan Kovář zvedl nad hlavu pohár za vítězství v prosincovém Channel One Cupu, na kterém se Češi dozvěděli o svém triumfu až v době odletu z Moskvy.

Rusové s jedenácti nováčky v sestavě začali aktivně a Furch měl hned v úvodu práci. Potom sborná odolala při Bučněvičově trestu, ale hned sedm sekund po jeho skončení udeřili Češi, v jejichž dresu debutovali bek Hrbas a útočník Přibyl. Gulaš se natlačil před branku a dorážející Krenželok oslavil svůj návrat do reprezentace po osmi letech druhou trefou při třetím startu.

"Gól člověku pomůže, když neví, co čekat. A najednou se to tak povede a dorazí to tam. Před osmi lety jsem dal taky gól nějak na začátku na 1:0. ale už si to moc nepamatuju. Dneska jsem si v první třetině říkal, že to celkem jde. V druhé už to bylo horší, ale pak se to zase zvedlo. Čekal jsem to horší," uvedl dvaatřicetiletý Krenželok.

Hned za 24 vteřin ale Kolář fauloval unikajícího Šumakova a útočník Novosibirsku se po blafáku do forhendu z nařízeného trestného střílení radoval z gólu hned v úvodu svého premiérového duelu za sbornou. A v sedmé minutě sebral Šumakovovi další trefu zásahem lapačkou Furch.

Vůjtek po výhře s Rusy: Znarok minule říkal, že už je znovu neporazíme
Video se připravuje ...

Pak opět Šumakov sledoval z trestné lavice tlak českého týmu. Sorokin kryl Šimkovu ránu a dorážky Řepíka i Krenželoka, atakovaný Koukal svůj únik nestihl zakončit. Na druhé straně zahrozil Prochorkin, šance českého týmu měli Birner a Gulaš. V závěru úvodní části se Rusové ubránili ještě při Ljubuškinově trestu.

V druhém dějství šancí ubylo. Furch pokryl ve 26. minutě nepříjemný pokus Tělegina, o dvě minuty později Sorokin se štěstím vytěsnil Kolářovu ránu od modré čáry. Další možnost měl vzápětí Kousal a Kempný z dobré pozice nezamířil přesně. Kouč Znarok si musel ve 32. minutě vybrat oddechový čas, aby po tlaku soupeře a zakázaném uvolnění nechal odpočinout pětici Rusů na ledě.

Pajgin hned vyhodil kotouč do ochranné sítě, ale sborná v dalším oslabení znovu odolala. Ve 35. minutě Furch vyrazil ránu ruského kapitána Sjomina, Sorokin zase kryl pohotovou střelu Birnera. Češi měli štěstí, že Golyšev netrefil odkrytou branku.

Choreo na podporu českého národního týmu
Video se připravuje ...

Na přelomu druhé a třetí třetiny nevyužil český výběr ani pátou početní výhodu v zápase. Místo toho udeřili Rusové. Prochorkin ještě v přečíslení neuspěl, ale ve 43. minutě skončila ze Furchem Buchtelem nešťastně tečovaná střela Ljubimova.

Odpovědět se snažil Koukal. Ve 48. minutě bylo vyrovnáno. Sorokin ještě svůj tým zachránil při velké šanci Birnera, ale v pokračující akci jej prostřelil z pravého kruhu Řepík a v šestém reprezentačním startu se dočkal premiérové trefy.

"Schoval jsem si puk, volal jsem na rozhodčího, ať mi ho přiveze. Naše lajna měla dost šancí a mohli jsme dát víc gólů. Ještě že jsme dali aspoň ten jeden," prohlásil Řepík.

Další nebezpečnou akci předvedl Krenželok. K obratu nevyužili Češi ani Sjominův pobyt na trestné lavici. V 55. minutě těsně minul Radil. Rozhodnutí nepřinesl ani Přibylův trest, při kterém měl dvě šance Golyšev, či následný tlak českého týmu. V nastavení měl možnost Gazulin, na české straně zahrozili Krenželok a Kundrátek. V rozstřelu se trefili Kašpar i Vincour, za Rusko neuspěli Šumakov ani Gusev.

Kašpar při nájezdu prostřelil Sorokina mezi betony. "Věděl jsem, co udělám. Začal jsem to dělat loni a docela mi to tam padá. Byl to gólman CSKA, už jsme s nima hráli a už jsem mu to taky dával, vlastně úplně to samý. Když se to udělá dobře, tak se dá říct, že je to jasný gól," uvedl útočník Slovanu Bratislava k vítězné trefě.

Hokejové utkání seriálu Euro Hockey Tour v Třinci:

ČR - Rusko 3:2 po sam, nájezdech (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Krenželok (Gulaš, Jan Kovář), 48. Řepík (Birner, Kousal), rozhodující sam. nájezd Kašpar - 5. Šumakov z trestného střílení, 43. Ljubimov. Rozhodčí: Kaukokari, Salonen (oba Fin.) - Gebauer, Tošenovjan (oba ČR). Vyloučení: 3:7. Bez využití. Diváci: 5200 (vyprodáno).

ČR: Furch - Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Kolář II, Zámorský, Šimek, Hrbas, T. Voráček - Gulaš, Jan Kovář, Krenželok - Radil, Koukal, Vincour - Řepík, Kousal, Birner - Kašpar, Přibyl, Buchtele. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač a Jiří Kalous.
Rusko: Sorokin - A. Mironov, Ljubuškin, Bereglazov, S. Těreščenko, Pajgin, Ignatovič, Gavrikov, Ožiganov - Sjomin, Prochorkin, N. Gusev - Bučněvič, Galuzin, Golyšev - Šalunov, Svetlakov, Šumakov - Tělegin, Ljubimov, Brjukvin. Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin a Harijs Vitolinš.

Průběžná tabulka Euro Hockey Tour:

1. Švédsko 7 4 1 0 2 22:17 14
2. ČR 7 2 2 0 3 17:19 10
2. Finsko 7 3 0 1 3 13:18 10
4. Rusko 7 2 0 2 3 23:21 8

Bílí Tygři Řepík a Birner: Liberecká herní pohoda se promítla i do reprezentace
Video se připravuje ...

Furch po výhře nad Rusy: Čím jsou mladší, tím víc se tlačí do brány
Video se připravuje ...

Tomáš Vincour se blýskl precizním bekhendovým blafákem
Tomáš Vincour se blýskl precizním bekhendovým blafákem

MATCH OVERVIEW LEGACY
11. 2. • 18:30
Česká republika
Česká republika
3:2
ONLINE
11. února
18:30
Rusko
Rusko
Góly

Domácí: 03:43. Krenželok, 47:59. Řepík, 65:00. Kašpar

Hosté: 04:07. Šumakov, 42:48. Ljubimov

Sestavy

Domácí: Furch (Kašík) – Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Kolář (A), Zámorský, Šimek, Hrbas, Voráček – Gulaš, Kovář (C), Krenželok – Radil, Koukal (A), Vincour – Řepík, Kousal, Birner – Kašpar, Přibyl, Buchtele – Hruška. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Hosté: Sorokin (Nalimov) – Ljubuškin, Mironov (A), Těreščenko, Běreglazov, Ignatovič, Pajgin, Ožiganov, Gavrikov – Gusev, Prochorkin, Sjomin (C) – Golyšev, Galuzin (A), Bučněvič – Šumakov, Světlakov, Šalunov – Brjukvin, Ljubimov, Tělegin – Karpov. Trenér: Oleg Znarok.

Rozhodčí

Mikko Kaukokari, Anssi Salonen (oba FIN) – Jiří Gebauer, Rudolf Tošenovjan (oba CZE)

Stadion

WERK ARENA, Třinec (kapacita: 5 200 míst)

Návštěva

5 200 (vyprodáno) diváků

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud