12. února 2016 • 08:30

Furch přiznal: Rusové jsou na brankovišti vždycky nepříjemní

Autor: TV iSport, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V utkání Euro Hockey Tour proti Rusku vychytal český brankář Dominik Furch výhru 3:2 po nájezdech. "Z trestného střílení mě tam (Šumakov) trošku vykoupal, ale nakonec jsme vyhráli po nájezdech, tak to byla taková satisfakce," radoval se z výhry. Na celý rozhovor se podívejte ve videoreportáži. 



Furch po výhře nad Rusy: Čím jsou mladší, tím víc se tlačí do brány
Video se připravuje ...

Brankář Dominik Furch korunoval úspěšnými zákroky při obou pokusech ruských hokejistů v samostatných nájezdech svůj povedený výkon ve čtvrtečním duelu v Třinci a po výsledku 3:2 si mohl na druhý pokus užívat v dresu české reprezentace domácí výhru. Gólman Omsku v prosinci v pražské O2 areně nezabránil porážce 0:3 s Finskem, tentokrát si se spoluhráči vychutnal ovace před vyprodanou Werk Arénou i druhé vychytané vítězství proti sborné za sebou.

"Bylo to super. V hledišti jezdily vlny. Jsou to jen dva body, ale možná to pro diváky bylo ještě větší drama s vítězným koncem," řekl novinářům Furch, který debutoval v národním týmu v listopadu při prohře s Finskem 1:2. O měsíc později na Channel One Cupu odchytal už dva duely a v Moskvě se radoval z první výhry proti Rusku (4:2).

Ve čtvrtek jej překonal Sergej Šumakov povedeným blafákem z trestného střílení a pak neměl pětadvacetiletý bývalý gólman Slavie šanci reagovat na nešťastnou teč Jana Buchteleho po nahození Romana Ljubimova. V závěrečném rozstřelu byl Furch neprůstřelný a zlikvidoval jak další pokus Šumakova, tak i zakončení Nikity Guseva.

"Při nájezdu ve hře mě (Šumakov) trošku vykoupal, takže výhra na nájezdy byla satisfakce. V Omsku ani moc nájezdy nechytám, takže to potěší dvojnásob. Říkal jsem si, aby se to neopakovalo. Snažil jsem se být trpělivější," uvedl.

Vzhledem ke svému působení v Omsku si úspěch proti sborné vychutnává dvojnásobně. "O něco sladší to je. I minule, když jsme přijeli z Channel One Cupu, tak trošku prskali," usmíval se Furch. Omlazený kádr sborné byl podle něj hodně nepříjemný. "Čím mladší tým, tím víc se tlačili do brány. Na brankovišti jsou Rusové vždycky nepříjemní, protože dobře cloní a dokážou tečovat."

Fanoušci v průběhu zápasu skandovali Furchovo jméno, čehož si gólman cení. "Slyšel jsem to. V utkání jsem se chtěl soustředit na to, co se děje na ledě. Tohle trošku hodit za hlavu, teď bych jim chtěl poděkovat," uvedl po zápase a ocenil skvělou atmosféru.

Opět ukázal, že po letním přesunu ze sestupující Slavie do Omsku si může říct o stabilní místo v reprezentaci. "Byl jsem s ním spokojený ve všech zápasech, které chytal," prohlásil trenér Vladimír Vůjtek starší. Furch se může poprat i o nominaci na mistrovství svět v Rusku, ale své šance sám nechce hodnotit. "Nevím, o tom se mi nechce ani přemýšlet. Nechám to, jak to dopadne."

V Omsku na startu svého angažmá bojoval o pozici s Denisem Kostinem, ale dostal se do role jedničky a září. S osmi čistými konty z 48 duelů je v KHL třetí, s průměrem 1,77 inkasované branky na zápas pátý a s úspěšností zákroků 93,2 procenta osmý. "Je to pro mě první sezona v Rusku, takže asi bych si musel hodně věřit, kdybych to mohl říct před sezonou," přiznal, že tak podařený vstup do KHL ani nečekal.

Postupně nabíral sebedůvěru a posílil ho i debut v reprezentaci, při kterém v Helsinkách při těsné porážce podal dobrý výkon. "Cítím, že jsem si nejvíc začal věřit po té první reprezentační pauze. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem si dokázal, že na ten velký hokej mám. Možná mě to trochu uklidnilo a dodalo sebevědomí," dodal Furch.

Vůjtek po výhře s Rusy: Znarok minule říkal, že už je znovu neporazíme
Video se připravuje ...

Choreo na podporu českého národního týmu
Video se připravuje ...

Michal Řepík se snaží ohrozit brankáře Ruska Ilju Sorokina
Michal Řepík se snaží ohrozit brankáře Ruska Ilju Sorokina

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud