3. května 2016 • 20:17

Zakletá kanadská branka! Národní tým podlehl v generálce na MS 0:3

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté prohráli v generálce na mistrovství světa s úřadujícími šampiony z Kanady 0:3. Před středečním odletem do Moskvy národní tým poprvé v přípravě neskóroval, ve vyprodané O2 areně v Praze se střelecky neprosadil počtvrté za sebou.



Gól Češi nedali ani v loňském semifinále MS proti Kanadě, v následném souboji o třetí místo s týmem USA a v polovině prosince při utkání Channel One Cupu s Finy (0:3). Trenéři po dnešním zápase zúžili nominaci o beka Tomáše Voráčka a útočníka Tomáše Vincoura.

Svěřenci trenéra Vladimíra Vůjtka inkasovali dvakrát už v první třetině, kdy Pavla Francouze překonali Ryan O'Reilly a Matt Duchene. Třetí gól přidal ve třetí části Connor McDavid. Češi tak v přípravě na MS vyhráli pět z devíti duelů.

"Musíme respektovat sílu soupeře, který je jeden z nejsilnějších. Myslím si, že určité rezervy ve hře nám to ukázalo, ale za předvedený výkon jsme si nějaký gól zasloužili," řekl po utkání asistent trenéra Josef Jandač.

Vedení hokejového svazu se před utkáním symbolicky rozloučilo se sedmičkou bývalých vynikajících hráčů. Pamětní dresy převzali Pavel Patera, Martin Ručinský, David Moravec, David Výborný, Petr Čajánek, Viktor Ujčík a Tomáš Vlasák.

Světoví šampioni a olympijští vítězové poté z tribuny sledovali, jak po opatrnějším začátku Kanaďané ukázali svoji sílu. Nejprve sice nebezpečně zakončoval Filippi, ale v 7. minutě překonal brankáře Francouze útočník O'Reilly, který chytře tečoval Riellyho střelu.

O dvě minuty už hosté vedli 2:0, když se po spolupráci s Domim prosadil Duchene.
Převaha mistrů světa pak pominula a ve 13. minutě mohl snížit Vincour, Talbota však nepřekonal. V závěru první třetiny si Francouz poradil s pokusem Scheifeleho, Talbotovu pozornost vyzkoušel Pastrňák.

Jarůšek ve velké šanci neuspěl

Oba týmy poté nevyužily přesilové hry, při Mathesonově vyloučení byl blízko snížení Plekanec, ale neuspěl stejně jako na druhé straně McDavid nebo Stone. Ve 31. minutě se do dobré střelecké pozice dostal Zohorna, nezamířil však přesně.

Trenéři obou týmů Vůjtek a Peters následně do hry poslali druhé brankáře Furcha a Pickarda. Více práce měl Kanaďan, poradil si ale s pokusem aktivního Zohorny a následnou dorážkou Jarůška.

Při Kousalově vyloučení mohl hosty ještě více přiblížit výhře Stone, ale Furch předvedl skvělý zákrok. Následně si poradil i se střelou Ceciho od modré čáry. "Nastoupit do rozjetého zápasu úplně nejlepší není. Domluvil jsem se s trenéry, že jsem na druhou třetinu ani nešel na střídačku. Protáhnul jsem se a rozcvičil, takže to bylo jednodušší," řekl Dominik Furch.

Češi promarnili další přesilovku a v 53. minutě předvedl své kvality McDavid. Vycházející hvězda NHL lehce prošla obranou domácích a jistě zakončila. "Přesilovky se nám nedařily. Bylo to ale i tím, že už jsme v tréninku najeli režim na Rusko a připravujeme se ve složení, ve kterém budeme hrát. Dnes to byla víceméně improvizace," řekl Jandač. Poukázal tak například na absenci odpočívajících útočníků Červenky a Jana Kováře, kteří mají patřit na MS mezi klíčové hráče národního týmu pro hru v početní výhodě.

První utkání na světovém šampionátu čeká reprezentaci v pátek, kdy se v Moskvě utká s domácí sbornou.

ČR - Kanada 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 7. O'Reilly (Rielly, Tanev), 9. Duchene (Domi), 53. McDavid (Matheson, Dumba). Rozhodčí: Šindler, Šír - Blümel, Gebauer. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 16.812 (vyprodáno).

Sestavy:

ČR: Francouz (31. Furch) - Jeřábek, Jordán, Šimek, M. Doudera, Kundrátek, T. Voráček, Zámorský, Polášek - Pastrňák, Plekanec, D. Kubalík - Řepík, Filippi, Sekáč - Jarůšek, Kousal, T. Zohorna - Vincour, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Vůjtek, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Kanada: Talbot (31. Pickard) - Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Dumba, Hutton, Matheson - Reinhart, Brassard, Hall - Duchene, McDavid, Domi - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Stone, Scheifele, Hamilton. Trenér: Bill Peters.

David Pastrňák (vlevo) a Cody Ceci z Kanady v souboji o puk
David Pastrňák (vlevo) a Cody Ceci z Kanady v souboji o puk

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud