Zdeněk Janda
21. května 2016 • 14:00

Český národní tým vstupuje do nové éry. Co přijde s koučem Jandačem?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to výmluvný moment. Když se včera hokejová reprezentace chystala na odjezd z hotelu na letiště, stávající kouč Vladimír Vůjtek skupinku reportérů jen pozdravil. A šel dál. Otázky začaly padat na Josefa Jandače, dosavadního asistenta. Právě on se teď přesouvá do role šéfa. Střídání stráží. Co všechno se změní? A co nového trenéra čeká?



Popadl kufr na kolečkách, pomalu kráčel k východu. Skleněné dveře se za ním zaklaply. Zaplul do autobusu. Konec šampionátu s pátým místem v zádech. Dasvidánija, Moskvo.

Ale pro něj je to vlastně začátek. Josef Jandač , 47 let. Jako asistent zažil světový titul v roce 2010 na šampionátu v Německu. Progresivní trenér, jenž je schopný týmu vnutit líbivou herní tvář. Umí s týmem pracovat koncepčně, naposledy pět sezon strávil ve Spartě.

Muž, jenž reprezentaci na základě už uzavřeného kontraktu povede příští dvě sezony, zažije hned ostrou premiéru, zářijový Světový pohár v Torontu. Potom dva šampionáty a mezi nimi i olympijský turnaj v korejském Pchjongčchangu (2018).

Jandač: Z týmu na MS, mají šanci na Světový pohár tři obránci
Video se připravuje ...

V extralize má v základní části ze všech trenérů dlouhodobě nejlepší úspěšnost. Žezla se však ujímá i muž, který v roli hlavního kouče stále čeká na své první velké vítězství. Což mu jeho kritici rádi připomínají.

„Věřím na osud. Že je na světě rovnováha. A když to nevyšlo doteď, proč to nemůže vyjít s nároďákem? A když ne, jako trenér ani jako člověk se nezměním. Budu stejně jako doteď dělat maximum. Vždycky chci mít sám před sebou čisté svědomí,“ tvrdil v obsáhlém rozhovoru pro Sport krátce po svém jmenování.

Včera odjížděl z Moskvy s rozporuplnými pocity. Věděl, že mužstvo herně nepropadlo, vyhrálo základní skupinu. Neprohrálo jediný zápas v normální hrací době. Přesto mu Amerika ve čtvrtfinále zatarasila cestu dál. Po penaltách.

„Všechny nás to mrzí. Malinká náplast je, že výkony i herní projev byly slušné. Dostali prostor noví kluci, kteří v žádném případě nezklamali. Naopak jsme byli z jejich přístupu nadšení,“ uvedl Jandač.

Přemluví Jágra i Vůjtka ?

Cestou z hotelu šel ještě něco vyřídit na recepci, potom spolu s asistentem Jiřím Kalousem pomyslně zamávali hotelu Crowne Plaza. „Mrzí to. Je to škoda. Ale myslím, že kluci odvedli výbornou práci,“ stihl krátce zareagovat Kalous. Právě on Jandače vystřídá ve Spartě. U reprezentace spolu zůstanou oba. Akorát mladší z dvojice trenérských parťáků se posune na trůn.

A moc si po turnaji neoddychne. Do 27. května musí Jandač doplnit nominaci pro Světový pohár. Už během šampionátu se o jménech (musí ještě nahlásit tři obránce a čtyři útočníky) bavil se svým novým realizačním týmem.

U mužstva jako asistenti zůstávají Jiří Kalous a Jaroslav Špaček , k nim přibude někdejší útočník Václav Prospal, dvojnásobný mistr světa. Důležité poradní slovo má i bývalý skvělý obránce Jiří Fischer, mistr světa z Vídně z roku 2005.

Vůjtek: Klukům nemůžu nic vyčítat
Video se připravuje ...

Jandač se stále nevzdává myšlenky, že by ve svém týmu udržel i odcházejícího kouče Vladimíra Vůjtka. V roli konzultanta nebo poradce. Jenže 69letý trenérský expert už vzkázal, že se přemluvit nenechá.

„Já bych to ale zatím neuzavíral. Jsou to rozhodnutí v emocích. On se rozhodl, že už na střídačku nepůjde, nicméně moje nabídka trvá,“ reagoval Jandač, který se o tom ještě s Vůjtkem bude bavit.

Ještě výrazněji má ale v diáři zaškrtnutý jiný úkol. Světový pohár a Jaromír Jágr. „Čekáme, jak se rozhodne,“ připustil kouč. Komunikaci s nejslavnějším českým sportovcem má na starost Martin Ručinský , jeho spoluhráč z Nagana a generální manažer pro vrcholný zářijový turnaj. Od toho, jaký od 44leté legendy uslyší verdikt, se bude odvíjet uvažování o zbylých jménech.

Plekanec: Byli jsme skvělá parta, jen jsme chtěli udělat víc
Video se připravuje ...

„Podle toho budeme postupovat a vybírat dál,“ připustil. Od Jágra by nejradši rozhodnutí uslyšel co nejdřív. Pokud možno hned o víkendu nebo krátce po něm.

Podle informací Sportu se hokejová ikona stále rozhoduje, jestli se do dalšího reprezentačního dobrodružství ještě pustit. Zatím dilema vyřešené nemá.

Jandače ale nečeká jenom Světový pohár. Bude reprezentaci vést i v „obyčejných“ zápasech v rámci Euro Hockey Tour a také při nich by se rád prezentoval moderní agresivní hrou, kterou předváděla reprezentace v Moskvě.

„Potřebujeme hrát energický hokej. Takovým trendem se všechno dneska ubírá. Potřebujeme na to reagovat a byl bych rád, kdyby se to takhle hrálo i v extralize,“ přeje si kouč.

Jeho éra začíná.

Jak bude vypadat realizační tým pro SP

Hlavní trenér: Josef Jandač

Asistenti: Jiří Kalous, Václav Prospal, Jaroslav Špaček

Generální manažer: Martin Ručinský

Asistent generálního manažera: Milan Hnilička

Vedoucí skautingu: Jiří Fischer

Videotrenér: Denis Havel

Trenér gólmanů: Petr Jaroš

Pastrňák o prvním MS: Moc jsem si to užil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud