Pavel Ryšavý
18. srpna 2016 • 19:25

Co dál se zlatou osmnáctkou? Vzor mějte z Voráčka, radí kouč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První krok by byl. Česká osmnáctka minulý týden vítězstvím na Memoriálu Ivana Hlinky do světa vykřičela zprávu o velkém talentu. Nastává fáze dvě, další výkonnostní progres. „To není jenom na trenérech, ale i na hráčích samotných. Oni se musí chtít zdokonalovat,“ říká Martin Pešout, bývalý trenér mládežnické reprezentace. Táhnout by měl příklad Jakuba Voráčka.



Úspěch, senzace, paráda. Český hokej poprvé v historii ovládl Memoriál Ivana Hlinky . Ukázal hodně talentu i vůle. Jenže cesta pro talentované mladíky, kterým ještě není ani osmnáct, teprve začíná. Teď jsou dobří. Aby hráli za dospělý nároďák nebo v NHL? Musí být mnohem lepší. To je teď jejich cíl. Růst. Vyvíjet se. Zlato z Břeclavi je jen takový pytlík sladkých bonbonů na cestu. Nic víc.

„Je v nich velký potenciál. Pokud kluci zůstanou nohama na zemi a dál si půjdou za svým cílem, tak před nimi leží velká budoucnost. Myslím, že spousta kluků má na to, aby si splnila svoje sny,“ věří své vítězné partě trenér Václav Varaďa.

Zní to krutě, ale za deset let už třetina z týmu nemusí nikde hrát. Tohle říká historie. V roce 2004 Česko skončilo v Břeclavi druhé, mladíci si na krk taky věšeli medaile. Teď 40 procent úspěšného týmu hokej nehraje. Pevný flek v NHL mají jenom Ondřej Pavelec s Martinem Hanzalem .

„Mezi 17 a 19 lety máme u hráčů propad, přestáváme stačit v dovednostech. To není jenom na trenérech, ale i na hráčích samotných. Oni se musí chtít zdokonalovat, a že těch příležitostí teď mají docela dost,“ tvrdí Martin Pešout, asistent trenéra v Kometě.

Ví, jak chutná práce s talentem. V roce 2005 s osmnáctkou byl na Hlinkově memoriálu druhý, vyhrál olympiádu mládeže, za rok přivezl z mistrovství světa bronz, zažil velký úspěch. Ale taky pád. V roce 2006 jeho tým spadl z elitní skupiny.

Za příklad dnešním talentům dává Jakuba Voráčka . „Kuba nebyl na turnaji v Břeclavi tak dominantní, jako jsou dnes Zadina nebo Nečas. Měl talent, do reprezentace patřil, jen nebyl tak daleko. Ale dával si navíc, pracoval, pořád se pídil po tom, co se má dělat a co ne. Svůj talent vypiplal dřinou tam, kde je teď, do NHL a na úplnou špičku,“ líčí Pešout.

Když vedl mladé talenty, byl největším esem Jiří Tlustý . Ne, nevyhořel, jeho kariéra nešla do háje, ale čekalo se, že z něj vyroste dominantní hráč. Takový, o něhož se manažeři za mořem budou přetahovat.

A to se nestalo. Ano, hrál NHL, ve výlukové sezoně nastřílel za Carolinu 23 gólů. „Mám Jirku rád. Ale faktem je, že se na hranu Jakuba Voráčka nikdy neposunul,“ říká Pešout. „Jirka je dnes v ideálním věku a pomalu opouští NHL, přitom on byl před deseti lety nejdál, převyšoval ostatní. Má za sebou osm let v NHL, to úspěch je. Bez debat. Ale na hranici, kam se dostal Voráček, nedošel,“ na rovinu říká někdejší trenér reprezentační osmnáctky.

Alibi, že někdo neměl v kariéře štěstí jako ten druhý, je podle něj pitomost. Hlavní je vlastní práce. „Když někdo spustí o tom, že neměl kliku, tak to jsou jenom výmluvy. Tamten mě nemá rád, tenhle mě nemá rád... Ne. Neznám trenéra, který by hokejistu nehrál, když je dobrý a chce na sobě dřít. Tohle jsou spíš jen výmluvy rodičů, agentů a hráčů.“ Současná osmnáctka vypadá skvěle. Obránce Kvasnička je obětavý, Galvas šikovný. Skvěle chytá brankář Škarek, v útoku najdete silné individuality Nečase, Zadinu, Safi na nebo Machalu. Vyskočit mohou i další. Proč ne?

Tým navíc pod Varaďou hrál senzační hokej. „Trenéři vedli tým k útočení, agresivitě, a za to přišla odměna. Líbil se mi systém, jak tým hrál. Tady se pořád razila teorie, že my na to nemáme a je potřeba razit defenzivní styl hry. Plesalo mi srdce, že jsme si to s nimi chtěli rozdat a nakonec i všechno vyhráli,“ chválil Pešout.

Ale teď pro mladíky přijde klíčové období. Zaparkují je týmy zase někam do juniorky, nebo je pošlou do extraligy? „Bude záležet jenom na nich a na jejich práci, jak se v dalším průběhu sezony prosadí,“ bere velký úspěch v Břeclavi s chladnou hlavou i šéf svazu Tomáš Král.

Přichází doba, kdy se kvalitní hráči musí zlepšovat. Do teď vychvalovaní talenti přeskakovali věkové kategorie, teď nesmí ustrnout.

Ideální podmínky k dalšímu růstu by měl mít Filip Zadina, v Pardubicích se s ním počítá do druhého útoku. Prosadit by se měl i David Kvasnička v Plzni. Velkou důvěru má v Kometě kapitán osmnáctky Martin Nečas. „Náš plán je, že odehraje 52 zápasů a v té nejlepší lajně. Nechceme ho cpát do čtvrté. Vize je taková, že bude hrát s Eratem a Kvapilem v prvním útoku a jeho talent se zase posune dál. Bude to jenom na něm, jestli to zvládne. My mu věříme,“ ubezpečuje Pešout.

Tohle je přesně věc, kterou český hokej potřebuje. Kvalitní teenagery plus trenéry, kteří se nebojí jim naložit minuty.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud