12. února 2017 • 17:55

Rusko - Česko 4:2. Češi končí po výhře Finů druzí, sborná ovládla EHT

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté zakončili své vystoupení na Švédských hrách v Göteborgu porážkou s Ruskem 2:4 a turnaj zakončili na druhém místě. Sborná vyhrála celý turnaj, k čemuž jí dnes stačil bod, a rovněž s předstihem i celou Euro Hockey Tour této sezony. Třetí místo obsadili po vítězství 3:2 nad Švédskem hokejisté Finska, kteří získali první body na turnaji, přesto skončili poslední.




Svěřenci kouče Josefa Jandače nastoupili znovu v brance s Pavlem Francouzem , který jako první inkasoval, ale v průběhu druhé třetiny otočili skóre útočníci Radan Lenc a Lukáš Radil . Soupeř však ještě před druhou přestávkou vyrovnal a ve třetím dějství rozhodl dvěma góly Maxim Šalunov, jenž si navrch připsal i asistenci.

O pořadí na druhé až čtvrté příčce v turnaji rozhodne závěrečné severské derby mezi domácím Švédskem a Finskem se začátkem v 15:30.

Po oboustranně vlažnějším a opatrnějším začátku přišla první velká šance z holí Rusů, když v šesté minutě tečoval Kaprizov puk těsně před Francouzem, ale neusměrnil ho mezi tyče. Po Kolářově faulu nevyužila sborná první přesilovku.

V 11. minutě zůstal na ledě ležet Sannikov, ale v dalším průběhu pokračoval ve hře. Pykat za krosček šel ale Klok a po 42 vteřinách ukončil jeho pobyt na trestné lavici osamocený Šumakov.

Český výběr však pozvolna přebíral otěže a odpověděl dobrou příležitostí Dvořáka, jenž si najel do šance mezi kruhy, ale těsně minul. Krátce poté byl na druhé straně Šalunov sám až před Francouzem, jenže na toho už nevyzrál. Podobně dopadl proti Samsonovovi Hyka.

Český smutek po druhé inkasované brance
Český smutek po druhé inkasované brance

Druhé dějství bylo na události výrazně bohatší a po minutě a půl ho odstartoval Lenc, který byl nejdříve u odraženého kotouče a mohl oslavit první reprezentační gól. Ve 27. minutě pálil dobře Kašpar , jeho ránu bez přípravy ale vytěsnil Samsonov pohotově betonem.

V polovině základní hrací doby pláchl Kručinin a napálil horní tyč. Po chvilce následovala přesilovka v českém podání. Nabito v ní měl ideálně Řepík , jenže Samsonov stihl rychlý přesun k druhé tyči a připravil ho o jistý gól. Radil ale brzy vše napravil, když se ještě v početní výhodě vřítil do útočného pásma a prostřelil ruského gólmana.

V polovině 36. minuty ale ukázal klid v koncovce Golyšev a vyrovnáním výrazně nahlodal herní pohodu soupeře, což se nejvíce projevilo v přesilovce před druhou přestávkou. V ní ujel dokonce dvakrát Tkačov. Nejprve ho vychytal Francouz, podruhé zazvonil na břevno, ale byl faulovaný. Při trestném střílení si však vedl lépe Francouz.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky zahřál Samsonova svižnou ranou Rutta. Pak se ale provinil podražením Dvořák a jeho celek to znovu přišlo draho, neboť Šalunov si pohrál s Francouzem a rychlým blafákem do bekhendu dokonal další obrat.

V polovině třetí třetiny měl Francouz znovu velké štěstí, když rána úspěšného střelce Šalunova skončila za jeho zády na levé tyči. Výborně hrající ruský forvard se ale přesto dočkal dalšího gólového zápisu, když v 55. minutě definitivně rozhodl o tom, že sborná zůstane na turnaji stoprocentní.

Finové vyhráli díky obratu

Hokejisté Finska porazili v závěrečném utkání Švédských her v Göteborgu domácí tým 3:2, ale navzdory zisku prvních bodů na turnaji skončili poslední. Pomohli však k druhému místu českému týmu, který měl při shodném tříbodovém zisku s oběma skandinávskými soupeři nejlepší skóre v minitabulce vzájemných zápasů.

Finové se v úvodu ubránili při Palolaově vyloučení, ale při Järvinenově trestu už inkasovali. Z levého kruhu překonal brankáře Koskinena Ryno. Třetí oslabení za sebou pak tým kouče Marjamäki zase ubránil. Finové sice na konci první třetiny ve své početní výhodě neuspěli, ale ve 24. minutě už vyrovnal tečí Koivistovy střela Savinainen.

Stav otočil ještě ve druhém dějství v přečíslení po Nättinenově přihrávce Kärki. Ve třetí třetině nevyužili šance na vyrovnání Emil Johansson a Bergström a v 50. minutě při hře čtyř proti čtyřem zvýšil svou druhou trefou v utkání Savinainen. Hned za 89 vteřin se radovali Švédové díky Holmovi, ale porážku neodvrátili a museli se spokojit s třetím místem na domácím turnaji.

MATCH OVERVIEW LEGACY
12. 2. • 12:00
Rusko
Rusko
4:2
ONLINE
12. února
12:00
Česko
Česko
Góly

Domácí: 11:40. Šumakov, 35:29. Golyšev, 46:23. Šalunov, 54:14. Šalunov

Hosté: 21:31. Lenc, 31:25. Radil

Sestavy

Domácí: Samsonov (Šesťorkin) – Ljubuškin, Bereglazov, M. Osipov, Antipin, Jarullin, Arzamascev, D. Musin, Rykov – Kaprizov, Tkačjov, Golyšev – Sannikov, Šalunov, Šumakov – Mamin, Okulov, Kručinin – Karpov, Prochorkin, Fjodorov.

Hosté: Francouz (Jakub Kovář) – Kundrátek, J. Kolář, Rutta, Tomáš Dvořák, Vitásek, Polášek, Klok – Radil, Jan Kovář, Vondrka – Řepík, P. Holík, Birner – Kašpar, V. Růžička, T. Zohorna – Hyka, P. Jelínek, Lenc – Kämpf.

Rozhodčí

Öhlund, Harnebring – Persson, Lundgren.

Stadion

Göteborg, Švédsko

Švédsko - Finsko 2:3 (1:0, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 9. Ryno (Tömmernes, Eriksson Ek), 51. Holm (Händemark, Gynge) - 25. Savinainen (Koivisto, Nättinen), 34. Kärki (Nättinen), 50. Savinainen (Manninen). Rozhodčí: Morozov, Ovčinnikov (oba Rus.) - Malmqvist, Pihlblad (oba Švéd.). Vyloučení: 8:9. Využití: 1:0.

Švédsko: Fasth - Fantenberg, Tömmernes, E. Johansson, Nygren, Rosén, Holm, Borgman - Brodin, J. Lundqvist, Lundh - Thuresson, Ryno, Eriksson Ek - Gynge, Zackrisson, Bergström - Everberg, Klingberg, Händemark - A. Johansson. Trenér: Rikard Grönborg.
Finsko: Koskinen - Koivisto, Lehtonen, Kousa, Järvinen, Näkyvä, Melart, Kivistö, Mikkola - Palola, Sallinen, Haapala - Peltola, Manninen, Savinainen - Nättinen, Suomela, Kärki - Ojamäki, Hintz, Erkinjuntti. Trenér: Lauri Marjamäki.

Konečná tabulka Švédských her:

1. Rusko 3 3 0 0 0 10:5 9
2. ČR 3 1 0 0 2 11:10 3
3. Švédsko 3 1 0 0 2 9:9 3
4. Finsko 3 1 0 0 2 5:11 3

Tabulka Euro Hockey Tour po třech turnajích:

1. Rusko 9 8 0 0 1 31:15 24
2. ČR 9 4 0 0 5 29:29 12
3. Švédsko 9 3 0 0 6 23:29 9
4. Finsko 9 3 0 0 6 22:32 9

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud