Jaroslav Kalina
24. května 2017 • 04:40

Co dnes dělají poslední mistři světa? Pokus o restart i trénování na Floridě

Vstoupit do diskuse
0
  • Zlato je naše! Už je to sedm let, co čeští hokejisté naposledy slavili titul na mistrovství světa.Zlato je naše! Už je to sedm let, co čeští hokejisté naposledy slavili titul na mistrovství světa.FOTO: Pavel Mazáč (Sport)

    Páni, to to letí! V úterý uplynulo přesně sedm let od posledního vítězství českého národního týmu na mistrovství světa v hokeji. Reprezentace pod vedením kouče Vladimíra Růžičky tehdy dosáhla nejcennějšího kovu v Kolíně nad Rýnem. Tedy na místě, kde letos triumfovalo Švédsko. Vedle Jaromíra Jágra či Jakuba Voráčka stále hraje většina hráčů z mistrovského kádru. Webový portál iSport.cz se zaměřil na několik opor, které dovedly Česko ke zlatu. Jak se dál vyvíjela jejich kariéra?

  • Tomáš Vokoun

    Tomáš Vokoun se po finále chlubí zlatou medailí, kterou poté na chvíli ztratilFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Věk: 40
    Pozice: 
    brankář
    Poslední klub: Pittsburgh Penguins

    Dlouholetá jistota českého mužstva v bráně. Gólman Tomáš Vokoun jako základní kámen k českému úspěchu postupně vychytal na samostatné nájezdy Finsko, Švédsko a ve finále dovedl svůj tým ke sladkému konci proti Rusům. Po zlatu v Kolíně nad Rýnem čekaly ostříleného gólmana ještě tři sezony v NHL. Vokounův nejlepší ročník byl ten poslední v dresu Pittsburghu, ve kterém dostal Penguins až do semifinále play off. U Pens měl smlouvu i na další sezonu, ale přerušila mu jí krevní sraženina a tak si zachytal až ke konci základní části na farmě Pittsburghu ve Scrantonu. Poté už nepřišla žádná lukrativní nabídka ze zámoří a tak se dvojnásobný mistr světa rozhodl roku 2014 ukončit svojí bohatou kariéru. V současnosti se Vokoun věnuje trénování mladých gólmanů na Floridě.

  • Tomáš Rolinek

    Kapitán Tomáš Rolinek dovedl tým do finále.Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Věk: 37
    Pozice: útočník
    Poslední klub: Dynamo Pardubice

    Kapitán a velký lídr zlatého mužstva. Útočník Tomáše Rolinek dovedl jako poslední hráč s céčkem na dresu národní tým k světovému prvenství. Byl to on, kdo prohlásil, že české zlato z Německa, bylo největší hokejovou loupeží v historii. Od mistrovského titulu si prošel několika angažmá v KHL, odkud se vrátil na část sezony 2012-13 do Pardubic. Potom však odešel do Sparty a jako její kapitán získal s Pražany extraligový bronz. V roce 2015 se vrátil do mateřského klubu z Pardubic, kterému v již uplynulé sezoně pomohl k udržení extraligové příslušnosti v baráži. V dresu Dynama nastoupí i pro příští ročník.       

  • Petr Gřegořek

    Střelci první branky Tomáši Rolinkovi gratulují obránci Gřegořek s RolinkemFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Věk: 38
    Pozice: obránce
    Poslední klub: Motor České Budějovice (na zkoušku)

    Extraligový borec v obraně. Před sedmi lety přispěl k českému zlatu i ostřílený bek Petr Gřegořek, kterého si tehdy vytáhl Vladimír Růžička z Karlových Varů. Zkušený specialista v defenzivě prošel od mistrovství světa třemi kluby z české nejvyšší soutěže. Největší porci zápasů odehrál za karlovarskou Energii, z které během sezony 2012-13 odešel do Sparty. Během následující ročníku ho však Pražané poslali do Liberce, kde hrál i následující rok, ale po něm už s ním Bílí Tygři nepočítali. Gřegořek poté přerušil svoji aktivní kariéru a dva roky neodehrál ani jeden zápas. O restart se pokusí letos v první hokejové lize v Českých Budějovicích.

  • Lukáš Kašpar

    Lukáš KašparFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Věk: 31
    Pozice: útočník
    Poslední klub: Dynamo Moskva

    Mág nájezdů. Šikovný forvard Lukáš Kašpar zasáhl na zlatém šampionátu vždy v pravou chvíli a v ten nejdůležitější moment. Jeho čas přišel v samostatných nájezdech během čtvrtfinále s Finskem a Švédskem. Pověstnou střelou mezi nohy gólmana dokázal Kašpar ve většině případů rozvlnit síť. "Roztáhni mi nohy a já ti ho tam pošlu, jak se sluší a patří," řekl Robert Záruba , komentátor České televize na turnaji v Německu 2010 po úspěšné Kašparově fintě proti Švédům. Rodák z Mostu dlouho bojoval o účast na letošním šampionátu v Paříži, ale do finální nominace se nakonec nedostal. Momentálně si Kašpar hledá nového zaměstnavatele po nepovedené sezoně v Dynamu Moskva.

  • Petr Vampola

    Slavící hokejisté (zleva) Petr Vampola, Roman Červenka a Jakub Klepiš vystupují v Praze z letadlaFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Věk: 35
    Pozice: útočník
    Poslední klub: BK Mladá Boleslav

    Když už někde nastoupí na led, tak s ním rozhodně není nuda. Svérázný český hokejista Petr Vampola v každém jeho extraligovém angažmá na sebe poutal velkou pozornost, především s jeho sváry s disciplinární komisí. Nicméně i rodák ze Žďáru nad Sázavou patří k poslední českým mistrům světa. Vladimíra Růžičku zaujal po povedené sezoně v Plzni. Světový šampionát 2010 ho poté vystřelil do KHL. Po kariéře v Rusku, Švýcarsku a Švédsku se vrátil do Česka, kde největší úspěch zaznamenal v Liberci, se kterým před rokem oslavil mistrovský titul. Naposledy působil u Bruslařů z Mladé Boleslavi.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud