26. října 2017 • 18:40

Hašek: Češi by neměli chodit za moře tak mladí. I Pastrňák měl zůstat

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pan gólman! Legendární hokejový brankář Dominik Hašek získal šestkrát Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL, dvakrát vyhrál s organizací Detroitu Stanley Cup. Pro české fanoušky ale navždy zůstane symbolem olympijské „vzpoury trpaslíka“ v Naganu v roce 1998, kde vychytal národnímu týmu senzační zlato. V pořadu Česká ulička na DIGI TV promluvil 52letý rodák z Pardubic mimo jiné o stavu českého hokeje. Kde vidí příčiny současné herní krize? Proč je podle něj špatně, že řada českých juniorů odchází do zámoří?



"Mrzí mě, že mladí čeští kluci odchází do zámoří. Podle mého názoru je to chyba, neprospívá to českému mládežnickému hokeji," nechal se slyšet Hašek, kterého zpovídal moderátor pořadu Michal Hrdlička.

Své myšlenky bývalý brankář Chicaga, Buffala, Ottawy nebo Detroitu samozřejmě ještě rozvětvil.

"Byl bych rád, aby tu mladí hráli alespoň do svých 17 nebo 18 let a pak až se vypravili za moře. Prospělo by to konkurenci, je potřeba, aby byla co největší. Dám příklad, bylo skvělé, když proti sobě nastupoval v domácí lize mladý Dominik Hašek, Vladimír Růžička nebo Petr Rosol. Tím jsme se zlepšovali, vedle nás rostli i další hráči, teď když z každého ročníku tři nebo čtyři mladí kluci odejdou do zámořské juniorky, nemůžou se ostatní kluci tolik vyvíjet," mrzí člena Hokejové síně slávy v NHL.

Legenda Hašek otevřeně o svém podnikání: Přišel jsem o 80 milionů!
Video se připravuje ...

Hašek dal i konkrétní příklad, promluvil o Davidu Pastrňákovi, který z Havířova zamířil v roce 2012 nejprve do švédského Södertälje, aby jej v roce 2014 draftoval Boston, kde se stal jednou z nejvýraznějších postav poslední sezony. Bruins si na začátku letošního ročníku pojistili služby 21letého forvarda luxusním kontraktem, který Pastrňákovi zaručuje za šest let příjem 40 milionů dolarů (880 milionů korun).

"Já tuhle Davidovu cestu nepodporuju vzhledem k českému hokeji, pro něj osobně to určitě nemělo špatný význam, když se v NHL dokázal chytit tak, jak se chytil. Ale pro celkovou konkurenci to byla chyba, David tady chyběl ostatním dalším vynikajícím třeba 50 hokejistům v jeho věkové kategorii, kteří se od něj nemohli učit a každý den se s ním srovnávat. To se nestalo, protože odešel pryč. A když vám takhle v 15 letech odejde ze soutěže pět nejlepších borců, tak ta úroveň soutěže nemůže být taková, jaká by mohla být."

A kde vidí majitel 735 odchytaných zápasů v NHL cestu nápravy? "Jak tu udržet ty kluky bohužel nevím, křišťálovou kouli na to nemám. Jen mám jasno v tom, že by neměli chodit do zámoří tak brzy," uzavřel povídání Hašek.

Na celý díl pořadu Česká ulička se podívejte ZDE.

Legendární gólman Dominik Hašek si myslí, že pokud by Jaromír Jágr chtěl skutečně zabojovat o olympiádu, musel by hrát na vyšší úrovni než je prvoligové Kladno
Legendární gólman Dominik Hašek si myslí, že pokud by Jaromír Jágr chtěl skutečně zabojovat o olympiádu, musel by hrát na vyšší úrovni než je prvoligové Kladno

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud