Adam Lacek
16. prosince 2017 • 04:40

Ostré souboje, pohyb či disciplína. Co ukázala Kanada před OH?

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Takto se kanadský brankář Ben Scrivens jen marně ohlížel za svá záda po inkasovaném góluTakto se kanadský brankář Ben Scrivens jen marně ohlížel za svá záda po inkasovaném góluFOTO: Reuters

    Důraz, kvalitní pohyb spojený s napadáním či také až překvapující disciplína. To vše ukázala kanadská hokejová reprezentace v pátečním měření sil s Čechy. První polovina zápasu patřila jasně zámořskému týmu, pak žezlo přebrali svěřenci Josefa Jandače, kteří i díky dvěma gólům do prázdné branky nakonec vyhráli 4:1. Jaké karty odkryli Kanaďané před únorovými olympijskými hrami, kde národnímu týmu budou soupeřem už v základní skupině?

  • Důraz

    Petr Koukal v souboji s brankářem Kanady Barrym Brustem a Brandonem KozunemFoto Michal Beránek / Sport

    Kanaďané budou důrazní, s tím se dalo a dá počítat. S aktuálním kádrem budou muset upustit od technické hry, kterou se prezentovali na posledních velkých akcích. Zápasy proti Kanadě budou o soubojích, o důrazu. Zkrátka budou bolet. Jak ukázali v pátek, pro kohokoliv budou nepříjemným soupeřem. Ve výběru budou v zámoří odsunutí hráči, dělníci ledu. Přestože proti Čechům hráli dost důrazně, tak ale většinou čistě. V prvních dvou třetinách nebyli ani jednou vyloučeni.

  • Pohyb

    Český obránce Ondřej Němec padá po ostrém souboji s kanadským útočníkem Taylorem BeckemFoto Michal Beránek (Sport)

    Dalo se tušit, že Kanada na Čechy vyrukuje s vysokým forčekinkem. Že by ale měli ale až tak kvalitní pohyb, se moc nečekalo. Především v první polovině zápasu měli čeští obránci obrovské problémy s rozehrávkou, řada puků končila na zakázaném uvolnění. „Měli výborný forčekink, dostávali jsme se ven na krátké přihrávky. Nebylo to jednoduché,“ uznal po nakonec vítězném utkání Ondřej Němec, pilíř české obrany.

  • Šikovnost

    Kanadský útočník Taylor Beck se šikovným manévrem zbavuje českého obránce Ondřeje NěmceFoto Reuters

    Jasně, v týmu nebudou hvězdy světového formátu jako Sidney Crosby, Connor McDavid nebo Tyler Seguin. I tak ale bude mít kanadský olympijský výběr co nabídnout. Zkušený centr Derek Roy několik sezon řídil přesilovky Buffala, Wojtek Wolski také umí ukázat parádní finesy, další útočník Linden Vey je pro změnu druhý v bodování KHL. V přesilových hrách může být velmi užitečný veterán Chris Lee, který už několik sezon válí v Magnitogorsku.

  • Defenziva

    Martin Růžička se snaží probojovat mezi dvěma kanadskými hráčiFoto Michal Beránek / Sport

    První třetina z pohledu českého útoku? Prakticky nic, jen pět střel. Kanadští obránci dominovali, hru drželi pevně v rukou. Ve druhém dějství už se začala otevírat okénka. Do jednoho vlétl Roman Horák a po parádní akci nastřelil břevno, po dalším se už v závěru prostřední části hry radoval před brankou opomenutý Michal Řepík. Góly ve třetí třetině přišly v přesilové hře a při hře bez brankáře. I přes porážku si defenziva Kanady nevedla špatně.

  • Disciplína

    Český útočník Andrej Nestrašil se snaží pláchnout kanadskému sokovi Maximu TalbotoviFoto Reuters

    Dobře, Kanaďané si nakonec zápas proti Česku prohráli v oslabení. Na jejich poměry ale předvedli ukázněný výkon. Jak už bylo zmíněno v jedné z předešlých kapitol, i přes řadu tvrdých soubojů se dlouho dokázali vyhýbat trestné lavici. První vyloučení přišlo až ve 46. minutě, po něm už jen další dvě, z toho jedno za příliš mnoho hráčů na ledě. Podrážděněji působili kanadští hráči až za nepříznivého stavu. Podobně disciplinované výkony by se každopádně týmu Willieho Desjardinse mohly v Pchjongčchangu hodit.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud