30. října 2008 • 14:18

Jágr je v nominaci na Slovensko!

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO-Jaromír Jágr nechybí v nominaci národního týmu na úterní přípravný zápas se Slovenskem, který se bude hrát v rámci oslav sta let českého hokeje v pražské O2 Areně.



Ve výběru je opora ruského Omsku i přesto, že Jágr ze středečního utkání v Petrohradu odstoupil kvůli nespecifikovanému zranění.

"Doufám, že Jarda bude v pořádku a přijede," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze při oznámení nominace staronový trenér Vladimír Růžička, který se vrací na lavičku českého národního týmu po tříletém působení Aloise Hadamczika.

"S Jardou jsem teď nemluvil, byl jsem dva dny pryč. Dozvěděl jsem se, že má nějaké zranění. Ale údajně odjel k (pátečnímu) zápasu do Čerepovce, tak doufám, že by měl být v pořádku. Nemám zatím žádnou jinou zprávu," doplnil Růžička, který se vrátil z Curychu, kde vedl Slavii v Lize mistrů.

V utkání proti Slovensku se s reprezentační kariérou definitivně rozloučí plzeňský centr Martin Straka. "Martin řekl, že už mistrovství světa hrát nechce. Počítám s Jardou Jágrem a chtěl bych samozřejmě i nějakého dalšího hráče z této generace, pokud bude mít chuť," prohlásil Růžička.

Kdo by to mohl být, není jisté. Comeback zatím ohlásil jen Jágr, který se v národním týmu objeví poprvé od února 2006, kdy získal bronz na olympijských hrách v Turíně.

"Jaromíra Jágra nepotřebuju vidět na Euro Hockey Tour. Pokud bude zdravý a bude mít chuť, tak bude pro nás hodně důležité, že bude chtít hrát na mistrovství světa," řekl kouč.

Jágr je zraněn. Nastoupí proti Slovensku?


Vedle Jágra a Straky povolal Růžička pouze na slavnostní zápas se Slovenskem ještě gólmana Adama Svobodu, obránce Petra Kadlece, útočníky Romana Červenku a Jaroslava Bednáře ze Slavie a také Jaroslava Hlinku z Linköpingu.

Slavia i Linköping mají při účasti v Lize mistrů nabitý program, hned 12. listopadu je čeká ve Švédsku vzájemný zápas.

"Chtěli jsme mít na oslavy sta let hokeje proti Slovensku silné mužstvo, abychom uspěli," uvedl Růžička, který dovedl reprezentaci k titulu na světovém šampionátu ve Vídni v roce 2005. K Jágrovi do útoku se chystá zařadit Straku a Hlinku.

V celkově třicetičlenném kádru, který čeká i následný turnaj Karjala v Helsinkách, jsou i tři nováčci - obránce Ondřej Němec z Karlových Varů a útočníci Petr Vampola z Plzně a David Květoň z Třince.

Ti jsou stejně jako dalších pět hokejistů zařazeni do výběru jen pro turnaj ve Finsku. Vedle tří nováčků jsou to karlovarští útočníci Petr Kumstát a Václav Skuhravý, Ondřej Kratěna ze Sparty, Miloslav Hořava z Novokuzněcku a brankář Miroslav Kopřiva z Kladna.

Ve Finsku se představí čtyřiadvacetiletí gólmani Lukáš Mensator z Karlových Varů a Kopřiva. Mezi náhradníky je ještě o tři roky mladší Alexander Salák z TPS Turku. Začíná tak hledání gólmana z nové generace. "Chci mladší brankáře prověřit na mezinárodní scéně.

Kopřiva má vynikající formu, Mensatorovi se třeba nedaří tak jako v uplynulé sezoně, ale pořád to je vynikající brankář. Salák je hodně mladý, ale má velice dobré výsledky ve finské lize," řekl Růžička. Pro světový šampionát ve Švýcarsku v příštím roce počítá na post jedničky s Tomášem Vokounem v případě, že Florida nebude v play off NHL.

V nominaci je dvanáct krajánků z Kontinentální ligy a dva ze Švédska. Česká extraliga i KHL mají na programu ještě v neděli zápasy, v Elitserien se hraje dokonce ještě v pondělí. Růžička tak naplánoval na pondělí po srazu v Praze jen rehabilitaci, na led půjde tým až v úterý před zápasem.

"Chci, aby si hráči odpočinuli a stihli se podívat i domů," řekl Růžička. Dvě krátké tréninkové jednotky naplánoval na středu. Do Helsinek zamíří tým ve čtvrtek v den zápasu s Finskem.

V týmu je řada hráčů, kteří spolu hrají v klubech a Růžička tyto vazby využije. "Ale je možné, že to bude tak do 12. minuty zápasu. Podle toho, jak se mi to bude v zápase líbit. Trošku to pak zase zamíchám," usmál se Růžička.

Z jeho plánů vypadl zraněný obránce Magnitogorsku Karel Pilař a vyzkoušet chtěl také nemocného pardubického útočníka Jana Starého. Střelecký objev by mohl prý dostat šanci v prosinci.

Růžička dal volno hráčům Slavie i Linköpingu, jiným klubům zase vyjde vstříc v prosincovém termínu. "(Trenér Dynama Moskva) Vláďa Vůjtek mi zavolal, že mají v prosinci akci," uvedl Růžička, který vzal z Dynama Petra Čajánka i Karla Rachůnka.

"V prosinci jedou Karlovy Vary na Spengler Cup, takže jsem chtěl vzít jejich hráče teď. Mám v plánu vidět v akci co nejvíce hráčů a pak před mistrovstvím světa už bych chtěl kádr stabilizovat. Na turnaj u nás v dubnu už by mělo mít mužstvo podobu, která se bude blížit světovému šampionátu."

Růžičku s jeho asistenty Josefem Jandačem a Ondřejem Weissmannem čeká odložená premiéra v sezoně, protože původně plánované zápasy s Francií na začátek září byly zrušeny. Generální manažer a kouč Slavie má s postem hlavního kouče reprezentace hodně nabitý program.

"Hokej mě baví. Jen padal v Curychu sníh, tak jsem měl strach, jestli to dnes stihnu. Ale pokud dělám s lidmi, kterým věřím, a dělá se mi s nimi dobře, tak to není nic hrozného. Jsme s asistenty pořád v kontaktu, na první akci se hrozně těšíme," podotkl Růžička.

Ve Finsku čeká hokejisty po čtvrtečním duelu s Finskem v sobotu Švédsko a o den později Rusko.

"Nejedeme zkoušet hráče, ale chceme se poprat o co nejlepší umístění. Uděláme pro to maximum. Budeme chtít hrát atraktivní hokej, forčekovat a bránit už z útočného pásma," dodal Růžička.

Nominace českých hokejistů na přípravný zápas se Slovenskem (4. listopadu) a turnaj Karjala v Helsinkách (6.-9. listopadu):

brankáři: Adam Svoboda (Slavia Praha), Miroslav Kopřiva (Geus Okna Kladno), Lukáš Mensator (Energie Karlovy Vary),

obránci: Michal Barinka, Angel Krstev (oba Vítkovic Steel), Petr Kadlec (Slavia Praha), Petr Čáslava (Moeller Pardubice), Ondřej Němec (Energie Karlovy Vary), Miroslav Blaťák (Salavat Julajev Ufa/KHL), Karel Rachůnek (Dynamo Moskva/KHL), Jan Platil (Traktor Čeljabinsk/KHL), Martin Ševc (Färjestad/Švéd.),
útočníci: Jaroslav Bednář, Roman Červenka (oba Slavia Praha), Václav Skuhravý, Petr Kumstát (oba Energie Karlovy Vary), Martin Straka, Petr Vampola (oba Lasselsberger Plzeň), Zbyněk Irgl, Jaroslav Vašíček (oba Lokomotiv Jaroslavl/KHL), Jan Marek, Tomáš Rolinek (oba Metallurg Magnitogorsk/KHL), Jaromír Jágr, Jakub Klepiš (oba Avangard Omsk/KHL), Ondřej Kratěna (Sparta Praha), David Květoň (Oceláři Třinec), Leoš Čermák (Salavat Julajev Ufa/KHL), Petr Čajánek (Dynamo Moskva/KHL), Jaroslav Hlinka (Linköping/Švéd.), Miloslav Hořava (Metallurg Novokuzněck/Rus.).

Náhradníci - brankář: Alexander Salák (TPS Turku/Fin.);
obránci:
Filip Novák (Dinamo Riga/KHL), David Nosek (RI Okna Zlín), Lukáš Zíb (Bílí Tygři Liberec), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc),
útočníci:
Marek Tomica, Michal Vondrka (oba Slavia Praha), Jakub Černý, František Lukeš (oba Litvínov), Václav Nedorost (Bílí Tygři Liberec), Jan Kolář (Moeller Pardubice).

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud