30. října 2008 • 18:37

Svaz před zápasem ocení legendy

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen duel hokejové reprezentace se Slovenskem, ale i exhibiční zápas českých legend uvidí fanoušci v úterý v pražské O2 Areně, kde vyvrcholí oslavy sta let českého hokeje.



Svaz také uvede 41 osobností do Síně slávy a ocení je zlatými pamětními medailemi, další legendy dostanou stříbrné mince. Ve středu přijme přes 40 legend prezident Václav Klaus a osm z nich vyznamená. Jména svaz tají.

"Připravili jsme důstojný hokejový program, který bude pro celé hnutí. Chceme poděkovat všem, kteří se na hokeji podílejí. Od hráčů přes trenéry, funkcionáře a bývalé hokejisty, také od největších po nejmenších kluby," řekl na dnešní tiskové konferenci prezident svazu Tomáš Král.

"Pozvali jsme hráče od nejstarších po nejmladší generaci. Přijedou i Nedomanský nebo Zábrodský," doplnil Král.

Slavnostní program pro diváky začne v O2 Areně v 17:15 před utkáním se Slovenskem, které začne o čtvrt hodiny později. Čestné buly by měl vhodit brankář Dominik Hašek.

Po zápase bude následovat exhibice s účastí řady olympijských vítězů z Nagana i mistrů světa různých generací, kteří se představí v klání na 2x15 minut.

"Zahrají si proti sobě různé generace. Půjde spíše o to, ukázat je lidem v dobových dresech. Mužstvo z Nagana bude hrát v bílých dresech proti zbylým mistrům světa v tmavých. Generace z roku 1972 bude hrát v modrých dresech se lvem.

O přestávce budou živé rozhovory. Věříme, že tam hodně lidí na tuto krátkou exhibici zůstane a poděkuje hráčům," prohlásil generální sekretář svazu Martin Urban.Pozváno bylo před sedm tisíc hostů, nebudou chybět ani ti zahraniční.

Slováci vyrukují s deseti nováčky ›››

"Účast přislíbil prezident IIHF René Fasel a generální sekretář Horst Lichner. Pozvána byla také řada slovenských kolegů, kteří s námi strávili velkou část historie," doplnil Urban.

Duel se Slovenskem také zvítězil jako nejlepší varianta oslav poté, co byly zrušený ty původně plánované na srpen dřívějším vedením svazu, jež skončilo ve funkcích v červnu. Tým okolo nového prezidenta Krále se pustil do přípravy nového programu.

"Sto let českého hokeje je velmi významné výročí pro nás pro všechny. Přebírali jsme po volbách nejpalčivější úkoly. To byly peníze a oslavy, které byly zamýšleny grandiózně," řekl Král.

"Rozpočet byl někde kolem 40 milionu korun. Bohužel situace byla taková, že smluvně nebylo připraveno prakticky nic. A když byla pokladna na nule, ekonomicky to bylo nereálné."

I krátká doba na přípravu může podle Krále za to, že si někteří hráči stěžovali, že jim pozvánky na akci přišly pozdě.

"Mám z příprav nejlepší pocit. Došlo spíše k šumu u jednoho klubu a to Litvínova. Třeba Robert Reichel a Jirka Šlégr měli pocit, že pozvánky dostali pozdě.

Snažili jsme se pozvané kontaktovat, když jsme měli zajištěný program, halu a pamětní mince. Kdybychom nebyli v časové presu, tak bychom to poslali dříve než čtrnáct dní před oslavami. S oběma jsem po svém návratu ze zahraničí telefonoval a žádný problém nebyl," prohlásil Král.

Součástí oslav jsou v pondělí v Letňanech a v úterý v O2 Areně také finálové boje celorepublikového turnaje žáků. V prodeji bude i publikace k historii ledního hokeje, na které pracoval čestný prezident ČSLH Karel Gut s novinářem Jaroslavem Prchalem.

Přehled výběrů legend pro exhibiční utkání:

Výběr 70. let: Miroslav Lacký - Milan Chalupa, Jiří Bubla - Vladimír Martinec, Milan Nový, Bohuslav Šťastný, Bohuslav Ebermann.
Výběr mistrů světa 1985:
Jaromír Šindel - Eduard Uvíra, Radoslav Svoboda, Jaroslav Benák - Pavel Richter, Jiří Hrdina, Petr Rosol, Vladimír Kameš, Jiří Šejba, Oldřich Válek.
Výběr mistrů světa z 1996 až 2005: Roman Turek - Petr Buzek, Martin Štěpánek, Drahomír Kadlec - Radek Bělohlav, Tomáš Vlasák, Jan Hlaváč.
Výběr olympijských vítězů 1998 z Nagana: Roman Čechmánek, Milan Hnilička - František Kučera, Libor Procházka, Jiří Šlégr - Robert Reichel, Martin Ručinský, Josef Beránek, Jiří Dopita, David Moravec, Jan Čaloun, Pavel Patera, Martin Procházka.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud