3. listopadu 2008 • 18:15

Vašíček: V Jaroslavli jsem spokojený

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočník Josef Vašíček si po dlouhých letech v zámoří zvyká na nové prostředí v Kontinentální hokejové lize. Působení v ruské Jaroslavli, kde se sešel s krajanem Zbyňkem Irglem, si zatím pouze pochvaluje.



Faktu, že opustil nejprestižnější hokejovou soutěž světa, rozhodně nelituje. Reprezentační pozvánku kouče Vladimíra Růžičky přijal s radostí i s ohledem na možnost, že se v jednom týmu opět potká s Jaromírem Jágrem a Martinem Strakou.

Vašíček s Jaroslavlí vévodí Charlamovově divizi těsně před Jágrovým Omskem. "Jsem spokojený a zatím nám to tam dobře šlape. Klub je solidní, vyhráváme, takže zatím spokojenost," řekl Vašíček novinářům na dnešním srazu reprezentantů v Praze.

Co se týká hokejového života, je prý stejný jako všude jinde. "Zápasy, tréninky, odpočinek, takže nic moc jiného nestíhám," připustil osmadvacetiletý forvard.

Pozměnit však musel svůj styl hokeje. "Jako mančaft hrajeme hodně systémový hokej. Jedeme podle systému, každý trenér má svůj, takže já musím hru systému podřídit. Žádné problémy s tím však nemám, jsem herně docela přizpůsobivý.

Daří se, vyhráváme, tak je to v pohodě," popisoval rodák z Havlíčkova Brodu, který si dosud v 22 odehraných zápasech připsal 11 bodů za pět branek a šest asistencí.

Procházku městem už má také za sebou. "Ne snad že bych chodil po památkách, ale tak nějak abych věděl, co kde je, a vyznal se tam, když budu něco potřebovat.

Město je pěkný, ale já jsem o tom už dlouho předtím mluvil se Zbyňkem a nemám s tím žádné problémy," uvedl Vašíček. Přesto byl dlouhá léta zvyklý na něco zcela odlišného - v zámoří působil v Carolině, Nashvillu a newyorských Islanders.

Proti Slovensku bude vyprodáno>>>

"Určitě je to něco jiného, než bylo v Carolině, ale co se týká hokeje, je to pořád stejné a ten hokej je tam velice kvalitní," ocenil úroveň KHL.

Vašíčka i proto nijak nemrzí, že není v NHL. "Já jsem opravdu spokojený a to zázemí, co tam máme, tak je super. Co jsem přijel, tak se hned o všechno postarali a já neměl nejmenší problém," prohlásil Vašíček, který byl Carolinou draftován v roce 1998 jako 91. hráč v pořadí a od té doby hrál za evropský klub pouze při výluce NHL, kdy hájil barvy pražské Slavie.

Na ulici ho však lidé jakožto jednu z hlavních hvězd týmu zatím nepoznávají. "To ne, i když hokej tam je hodně populární, to je pravda. Co jsem slyšel, tak lístky na každý náš zápas jsou vyprodané. Toho hokeje je tam však tolik, že zase nijak moc nikde necouráme. Je to každopádně hokejové město a ta podpora tam je," podotkl Vašíček.

Česko čeká na úvod slovenský tým>>>

Novinkou však pro něho byla ruština, neboť se rusky nikdy neučil. "Co jsem tak nějak znal, tak se snažím používat a snad se trochu lepším. S klukama trošku komunikuju a co potřebuju, to řeknu. Je tam kdyžtak i Zbynďa, který mi pomáhá s něčím složitějším.

Je určitě dobrý, že tam nejsem sám," ocenil Vašíček přítomnost českého spoluhráče. Na nákupech se s ruštinou nepere a vyřešil to po svém. "Vybírám podobné věci jako tady. Je to podobný, jen to má jiný název, který nepřečtu," smál se Vašíček.

Za pozvánku od reprezentačních trenérů byl rád a vážil si jí. "Hrát za nároďák je vždycky čest a člověk vždycky doufá," uvedl Vašíček. V jednom týmu se tak opět sejde s jedněmi z největších postav stoleté historie českého hokeje Jaromírem Jágrem a Martinem Strakou, s nimiž vybojoval na světovém šampionátu ve Vídni 2005 zlato.

"Pro každého hráče či kluka, jenž si kdy mohl zahrát s těmito hráči, je to něco, na co se nezapomíná. Mám na to nádherné vzpomínky, byla tam skvělá parta a už se těším, až s nimi budu zase společně v jednom mužstvu," dodal Vašíček.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud