4. listopadu 2008 • 21:45

Český hokej si naplno užil oslavu jubilea

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve skutečnou oslavu nejrychlejší kolektivní hry světa se vším všudy se proměnil slavnostní večer u příležitosti jubilea 100 let českého hokeje.



Na ledě pražské O2 Areny se při souboji se Slováky bavil hokejem reprezentační výběr kouče Vladimíra Růžičky v čele s největší hvězdou Jaromírem Jágrem, za což mu aplaudovalo takřka zcela zaplněné hlediště, do něhož usedlo také řada legend stoleté historie.

Jednačtyřicet osobností bylo uvedeno do Síně slávy, dalších třicet se představilo na ledě po kanonádě českých hokejistů proti Slovensku v exhibici na ledě.

Před nástupem obou týmů na led přišlo na obří kostce nad ledem na řadu připomenutí nejslavnějších historických okamžiků včetně celkem 11 prvenství na světových šampionátech za doprovodu tradiční písně We are the champions od skupiny Queen.

Po té už si vzal na chvíli slovo současný předseda ČSLH Tomáš Král. "Nemá cenu přát hokeji dlouhověkost, protože je nesmrtelný. Přeji mu jen samé úspěchy," uvedl Král.

Následovaly slovenská a české hymna v podání zpěvačky a herečky Daniely Šinkorové, po níž sklidil ovace bývalý brankář Dominik Hašek, který přišel společně s jednou z dcer dalšího velikána mezi tyčemi Bohumila Modrého Blankou vhodit slavnostní buly.

Společnost jim jakožto zástupce budoucnosti českého hokeje dělal symbolicky ještě mladý gólman Daniel Šimonů, který na ledě O2 Areny vyhrál se Zlínem turnaj žáků třetích tříd.

Slavnostní atmosféra však provázela celý zápas. Během přerušení hry byly k vidění vzpomínkové šoty na největší legendy českého hokeje. Krátce po Jágrově gólu na 4:0 ze 26. minuty začala obíhat hledištěm O2 Areny "mexická vlna".

Sám Jágr se ve výčtu osobností uvedených do Síně slávy objevil v první polovině třetí třetiny a dočkal se díky tomu zcela ohlušujícího aplausu. O nic méně potlesku se dostalo i dalším osobnostem. Třicet se jich pak divákům předvedlo v exhibici na 2x15 minut.

V retrodresech se představili divákům společně mistři světa ze 70. let v modrých trikotech se lvem na hrudi společně s olympijskými vítězi z Nagana v bílém proti "červeným" světovým šampionům z roku 1985 s jejich nástupci, kteří dokázali triumfovat pětkrát v letech 1996, 1999, 2000, 2001 a 2005.

Coby nehrající podpořili slavnost alespoň na lavičce olympijští vítězové Roman Čechmánek, Libor Procházka a David Moravec, které na chvilku doplnili i Růžička s Jágrem, kteří měli povinnosti v předcházejícím duelu. "Jsou to krásné vzpomínky na Nagano," řekl divákům Jágr se širokým úsměvem na kostce nad ledem.

Pro fanoušky skončil slavnostní večer aplausem aktérům exhibice při jejich děkovném kolečku, osobnosti se přesouvaly na závěrečnou párty, na které bude oceněno stříbrnými pamětními medailemi dalších 136. Čechů i Slováků, kteří se podíleli na úspěšném hokejovém století.

Výsledek exhibičního utkání legend:
Výběr modrých + bílých - Výběr červených 3:4 (0:1)
Branky: Šlégr, M. Procházka, Patera - Hlaváč 2, Jiří Hrdina, Válek.

Výběry legend:
Modří - výběr 70. let: Miroslav Lacký - Milan Chalupa, Jiří Bubla - Vladimír Martinec, Milan Nový, Bohuslav Šťastný, Bohuslav Ebermann, Richard Farda.
Bílí - olympijští vítězové z Nagana 1998: Milan Hnilička - František Kučera, Jiří Šlégr - Robert Reichel, Pavel Patera, Martin Procházka. Nehrající: Roman Čechmánek - Libor Procházka - David Moravec.
Trenér: Slavomír Lener. Masér: Pavel Křížek.

Červení:
Výběr mistrů světa 1985:
Jaromír Šindel - Eduard Uvíra, Radoslav Svoboda, Jaroslav Benák - Pavel Richter, Jiří Hrdina, Vladimír Kameš, Jiří Šejba, Oldřich Válek.
Výběr mistrů světa z let 1996, 1999-2001 a 2005: Roman Turek - Petr Buzek, Martin Štěpánek, Drahomír Kadlec - Radek Bělohlav, Tomáš Vlasák, Jan Hlaváč.
Trenér: Jan Havel. Masér: Václav Šašek.

Témata: 

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud