5. listopadu 2008 • 13:53

Růžička: Ofenziva má kvalitu pro mistrovství

TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po tříletém úřadování Aloise Hadamczika přichází nová éra. Vláda Vladimíra Růžičky. Ten po svém předchůdci zdědil hráče, zakomponované do nejvyšší úrovně mezinárodního hokeje. V tom má Růžička usnadněnou startovní pozici.



Co týmu předá svého a kam jej dovede? Ke zlatu, jako při své poslední misi ve Vídni 2005?

Včerejší exhibiční hrátky se Slovenskem by neměly sloužit jako razítko na ustanovení neporazitelné mašiny. Kdepak. Porážky časem přijdou. Protože i síla protivníků o poznání vzroste. Slovensko v úterním složení nemůže být měřítkem.

To přijde hned zítra – duel s Finy v Helsinkách znamená pro Růžičkovu partu první opravdový zápřah. Co je podstatné, Růžička se svými kolegy Jandačem a Weissmannem mají na čem stavět.

ÚTOK HLAVNÍ ZBRANÍ
Národnímu týmu svědčí forma reprezentantů z prostředí KHL. A také to, že na sraz přijely sehrané páry z klubů. Proto se Růžička může spolehnout na spojení MarekRolinek, Irgl-Vašíček. Z extraligy pak na tandem Bednář-Červenka, vhodně doplněný o exslávistu Klepiše. „Co se týká ofenzivy, tam byla hodně velká kvalita, což je dobré vědět i vzhledem k mistrovství,“ pravil Růžička spokojeně. „Tenhle tým je silnej. Všechny útočné trojice předváděly krásný hokej, hráči rychle bruslili, parádně si předávali puky. Kluci se snadno dostávali do šancí.“

FUNGUJÍCÍ SYSTÉM
Asi je správné to, co míní Růžička prosazovat. Platilo to ve Vídni, podobný model hodlá praktikovat nyní. Co to má být? Kombinační hokej, efektní akce. Nic ustrašeného, naopak projev plný síly. Ovšem pozor, se stoprocentní disciplínou v defenzivě. To je základ všeho a Růžičkův recept.

„Líbí se mi, jak to funguje. Od začátku hry jsme měli jednoho útočníka vedle obránců. Chtěli jsme, aby třetí útočník nepropadal vepředu za brankou a byl naopak k dispozici bekům. Mimo jedné, dvou chyb se Slováci nedostali do přečíslení. Stejně to ale naši kluci pak dobruslili,“ vyzdvihl Růžička.

VSÁZÍ NA HOKEJOVOU INTUICI
Byl to geniální hokejista. A z košatých zkušeností čerpá i při práci na střídačce. Má obrovskou výhodu v tom, že se do pocitů hokejisty dokáže vcítit. Ví, co ho štve. Navíc má skvělý cit a intuici. A u hráčů značný respekt. Co naplat, s tím se nemůže žádný jiný český trenér pochlubit.

INKLINUJE KE ZLATÉ GENERACI
Je znát, že se spoustou hokejistů ze zlaté generace ještě hrával. Má k nim blízko, stejně jako oni k němu. Takže se bude snažit o to, aby některé klíčové členy v mužstvu udržel. Jeho charisma hrálo roli i při návratu Jaromíra Jágra. Teď se bude snažit přemluvit k účasti na šampionátu i Martina Straku nebo Davida Výborného.

Ví, co od těchto hráčů může čekat. Nechce je během sezony zkoušet. Teď jde o to, aby zvolil správný mix mezi těmito „veterány“ a dravým mládím.

BEZ CEST DO NHL
Na rozdíl od svých předchůdců nebude jezdit na inspekční cesty po NHL. A to nejen kvůli tomu, že kvůli velkému vytížení nebude mít tolik času.

„I kdybych měl příležitost, nepojedu tam. To nemá význam – tam jde jen o to, že si s hráčem můžete zajít na večeři. Ale nemůžete dělat nominaci podle toho, jestli tomu hráči vyjde zrovna jeden zápas, na kterém jste. Nominace se dělá podle toho, jak vám hokejisté sedí dohromady. A nejde vybírat jenom podle bodů. Kdo by potom bránil? Je třeba mít i ty nosiče vody... Nejde mít kádr ze samých hvězd,“ vysvětluje reprezentační kouč.
Navíc NHL pravidelně sleduje v televizi. Takže přehled má.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud