5. listopadu 2008 • 14:19

Legendy měly burčák, aby vydržely

Autor: fan
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skončil zápas Česka se Slovenskem, většina z víc než 15 tisíc diváků zůstala na svých místech. To aby potleskem vestoje přivítala mistry světa a olympijské vítěze. A podívala se na exhibici výběru hráčů, kteří zářili od 70. let až dodnes.



Naházet do jednoho pytle všechny medaile, co tihle pánové dohromady posbírali na velkých turnajích, to by byla tíha!

Přihrávky vzduchem, ladné kličky, lehkost. Hvězdy minulých generací ukázaly, že neztratily nic ze svého umění. Mnozí ani tolik z rychlosti. Byla to příjemná, povedená tečka slavnostního večera. Žádná blamáž bez největších hvězd, jaká ještě minulý týden hrozila.

„Jsem mile překvapený, že i starší páni jsou pořád schopní hrát tak, aby se na to dalo dívat,“ pochvaloval si Vladimír Martinec, legendární útočník ze 70. let.

„Seshora to asi vypadalo trochu pomalejší, než ten zápas před námi. Ale pro nás, kteří už toho moc neděláme, to byl pěknej kvapík,“ usmál se Jiří Hrdina, mistr světa z roku 1985. „Snad se to lidem líbilo. O to šlo.“

Líbilo. To fanoušci dávali často najevo skandováním slavných jmen. Vždyť kdy jindy zase uvidí vedle sebe v obranné dvojici otce a syna Jiřího Bublu a Jiřího Šlégra.

Nebo dvougenerační kladenskou eskadru Nový, Patera, Procházka. Tihle tři předvedli i parádní ťukes, z kterého překonali brankáře Romana Turka. „Viděli jste to? Dobře Kladno!“ smál se veterán Nový, nejlepší střelec československé historie.

Uvolněná atmosféra z mistrů svého řemesla přímo čišela. Sami si setkání užívali. „V šatně byla pohoda, měli jsme trošku burčáku, abychom vydrželi,“ prozradil Hrdina. „Taky jsme si dali. Trenér už nás nehonil, že nesmíme,“ přikývl jeho soupeř Nový.

Na ledě se představilo torzo týmu národních hrdinů z Nagana, pár dalších se postavilo alespoň na střídačku, kam na chvíli dorazili i Jágr s Růžičkou. Na poslední chvíli se omluvil Jan Čaloun, kterému se v úterý ráno narodil druhý syn. S naganskou partou hráli modří, zástupci generace 70. let. Nový, Martinec, Farda a další. Jeden hokejový pojem vedle druhého.

A proti nim výběr mistrů světa z poslední dekády a roku 1985. Šindel, Hrdina, Šejba, Richter… Všichni v dresech ze své doby. Vyhráli nakonec „červení,“ mistři světa. Gól na 4:3 dal půl minuty před koncem Oldřich Válek. Procedil puk mezi Hniličkovýma nohama. Ale místo radování to vypadalo, jako by spíš nadával, že odmítl případné nájezdy.

„Je pěkný, jak je to baví,“ prohodil Vladimír Růžička, když se zašel podívat na své bývalé spoluhráče. „Hezky jsme si zahráli. Já jsem hlavně rád, že mi slouží zdraví. Co víc si přát. Vždyť pár kluků, s kterými jsem hrával, už není mezi námi,“ připomněl Nový.

Foto popis| VETERÁNI NA STŘÍDAČCE. Richard Farda, Bohuslav Šťastný a Vladimír Martinec (sedící zleva). Nahoře útočník Moravec, masér Šašek a kouč Lener.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud