8. listopadu 2008 • 16:02

Kopřiva: Nervózní jsem nebyl

Autor: ČTK
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trpělivá hra a sázka na správnou taktiku dopomohla českým hokejistům k výhře nad Švédskem na turnaji Karjala v Helsinkách.



Češi sice v dlouho vyrovnaném duelu inkasovali jako první, ale ve třetí třetině se jim podařilo vývoj zápasu otočit ve svůj prospěch.

"Důležité bylo, že jsme se nesesypali a hráli pořád svoji hru. V poslední třetině jsme do toho ještě více šlápli a přineslo to ovoce," řekl brankář Miroslav Kopřiva novinářům po utkání.

Češi napodruhé vítězně>>>

Když ve 43. minutě Miloslav Hořava vyrovnal, mohl si poprvé oddychnout. "Měl jsem trošičku obavu, abychom vstřelili gól. Švédský gólman chytal výborně, ale poslední třetinu je moc nepodržel a jsem nesmírně šťastný, že nevyhráli," uvedl gólman extraligového Kladna.

Podle statistik nejlepší brankář domácí nejvyšší soutěže nastoupil v reprezentačním dresu potřetí, poprvé však proti soupeři ze světové špičky. V dubnu chytal dvakrát proti Bělorusku.

"Tohle bylo o něčem jiném. Bělorusy jsme jasně přehrávali. Švédové byli silnější v soubojích, tlačili se více k nám do branky. Nervózní jsem ale nebyl. Nebudu se přece nervovat z něčeho, co mám rád. To by mě pak mohlo svazovat," uvedl čtyřiadvacetiletý brankář.

Kopřivu dnes překonal pouze Martin Thörnberg v 36. minutě. "Hodně mě to mrzelo. Neviděl jsem najíždějícího hráče a čekal střelu. Obránce si to ale podržel do poslední chvíle a pak nahrával," řekl Kopřiva k situaci, kdy se za jeho zády objevil osamocený útočník mistrovského HV 71 a zakončoval prakticky do prázdné branky.

Dodržování taktických pokynů si pochvaloval i obránce Karel Rachůnek. "Celý zápas jsme hráli stejně a neuhli jsme z taktiky, kterou jsme si řekli před zápasem. A vyplatilo se. Dali jsme pár gólů a vyhráli," uvedl bek Dynama Moskva. Celé utkaní se dnes odehrálo v poměrně rychlém tempu. "Bylo to taktikou i tím, že máme mladé a rychlé útočníky. Všichni chtějí hodně hrát, z obou stran to bylo rychlejší a nám se to vyplatilo," řekl Rachůnek.

Růžička: Prosadili jsme se až později>>>

Zlínský odchovanec si podle statistik připsal v zápase dvě asistence. Ve skutečnosti však akci, na jejímž konci zvýšil Zbyněk Irgl na 2:1, založil Petr Čáslava. Podobné chyby se statistici dopustili i u Hořavova gólu, jemuž podle všeho přihrával David Květoň a nikoliv Petr Vampola, jak stojí v oficiálním zápise.

Mezi střelce se zapsal i útočník Václav Nedorost, který v 56. minutě zvyšoval na 3:1. "Dostal jsem výbornou přihrávku od Bláta (Miroslava Blaťáka). Štěstí bylo, že Petr Kumstát stál před brankou a výborně clonil, jinak by mi to asi gólman chytil. Asi nic neviděl, proto to tam prošlo," řekl liberecký útočník.

Spolupráci s karlovarskou dvojicí Kumstát, Václav Skuhravý si pochvaloval. "Hrálo se mi s nimi výborně. Kluci jsou silní na puku, dokážou to podržet u mantinelu," uznal Nedorost, podle nějž byl zápas 40 minut velkou bitvou. "Nám pomohl gól na 1:1. Pak si myslím, že jsme byli lepší a konečně jsme to vyjádřili i gólově," uvedl dvojnásobný juniorský mistr světa.

Nedorost ocenil i výkon finských hlavních rozhodčích, kteří nebyli tak přísní jako jejich švédští kolegové řídící čtvrteční zápas Česka s Finskem. "Proti Finsku pískali každou hokejku na hráči, teď to nechávali. Oba týmy si na to ale přivykly a nebylo tam nic zákeřného. Hrálo se do těla, tak jak by to na mezinárodní úrovni mělo být," řekl Nedorost.

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud