9. listopadu 2008 • 20:16

Švédsko vyhrálo, Češi nakonec druzí

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté skončili na turnaji Karjala druzí za Ruskem. Rozhodl o tom výsledek závěrečného utkání, v němž dnes Švédové vyhráli nad domácím Finskem 2:0.



Češi tak po loňské třetí příčce zopakovali v Helsinkách umístění z roku 2006.

Reprezentace na Rusy nestačila >>>

Úvodní minuty patřily Finům, kteří dali jasně najevo své odhodlání dosáhnout na tříbodovou výhru a zajistit si druhé místo. Ve čtvrté minutě našel Nummelin parádním pasem rozjetého Hyvönena, který přečíslení dvou na jednoho zakončil sám a zprvu si myslel, že úspěšně.

Při jeho zakončení po kličce do forhendu však gólmana Holmqvista zachránila nejprve horní a ihned po odrazu i pravá tyčka, takže puk se za brankovou čáru nedostal. To potvrdil na žádost Švédů i videorozhodčí, přestože se oba týmy již zvolna chystaly znovu zahájit po gólu hru.

Na začátku osmé minuty orazítkoval horní tyč také Luoma, ale sami Finové poté dostali Švédy do hry svými fauly. Ve 14. minutě hrálo Švédsko necelou půlminutu dokonce v pěti proti třem, ale neúspěšně.

Po bezbrankové první části trefil v úvodu druhé dvacetiminutovky tyč také Thörnberg. V polovině základní hrací doby se po obrovské chybě Lehtonena dostal sám před domácího gólmana Hannula, ale na Riksmana nevyzrál.

Stejně dobře si však počínal také Holmqvist právě proti Lehtonenovi, který se dostal do brejku po návratu z trestné lavice. Až v 39. minutě tak otevřel skóre úspěšnou ranou v přesilovce obránce Hedman.

Finové sice na začátku třetí třetiny naznačili, že se chtějí o výsledek ještě poprat, ale jejich elán utnul na začátku 44. minuty Hannula. Ten na sebe vzal zodpovědnost při přečíslení tří na jednoho a přesnou ranou k tyči rozesmutnil Riksmana podruhé.

Reprezentanti Suomi to v závěru ještě zkusili s dlouhou power play, ale gól se jim dát nepodařilo. V turnajové tabulce tak skončili na posledním místě.


Finsko - Švédsko 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 39. Hedman (Axelsson, Nilson), 44. Hannula (Tärnström). Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Rus.)- Orelma, Suominen (oba Fin.). Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. Diváci: 10.939.

Finsko: Riksman - Nummelin, Lehtonen, Puistola, Luoma, Laamanen, Välivaara, Malmivaara, Koivisto - Hyvönen, Pirnes, Kapanen - Haataja, Immonen, Hytönen - Kallio, Hahl, Pyörälä - Petrell, Santala, Sailio. Trenéři: Jukka Jalonen, Risto Dufva a Timo Lehkonen.
Švédsko: Holmqvist - Timander, Akerman, R. Jonsson, Hedman, Tärnström, Lindström, Sandström - Hannula, Martensson, Thörnberg - Widing, Nordquist, Harju - Nilson, Engqvist, Axelsson - Nordgren, Wallin, Fabricius - Emvall. Trenéři: Bengt-Ake Gustafsson a Roger Rönnberg.

Tabulka turnaje i Euro Hockey Tour:
1. Rusko 3 2 1 0 0 8:2 8
2. Česko 3 1 0 2 0 7:6 5
3. Švédsko 3 1 0 0 2 3:5 3
4. Finsko 3 0 1 0 2 6:11 2

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud