Zdeněk Janda
18. března 2010 • 04:00

Otazníky kolem MS: Najde Hudler sílu?

Autor: Zdeněk Janda, Tomáš Zetek
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bude v týmu Jaromír Jágr? Přetrvá v Jiřím Hudlerovi pocit zklamání z toho, že nebyl na olympiádě, a na hokejový šampionát nepojede? Objeví se v nominaci pětačtyřicetiletý gólman Dominik Hašek? Květnový šampionát je sice ještě daleko, ale tým se staví už teď.



Olympiáda je zapomenuta, v těchto dnech už stavitelé národního mužstva upínají svoje vyhlídky ke květnovému šampionátu. Otazníků je stále dost.

Na stole leží zatím nezodpovězená hlavní otázka: Bude mít chuť reprezentovat Jaromír Jágr?

O tom zatím není přesvědčený ani on sám. „Opravdu nevím, co bude. Nemám tušení,“ uvedl krátce v úterý večer, když se mihnul na zápase Kladna s Karlovými Vary.

A podle informací Sportu se na toto téma nebude v následujících dnech veřejně vybavovat. Až na konci dubna mu totiž vyprší kontrakt s Omskem, takže už příští týden se do Ruska vrací. Bude muset stejně jako ostatní ještě trénovat.

Jaromír Jágr smutní po prohraném čtvrtfinále s FinskemFoto Barbora Reichová (Sport)
Motivací do drsných tréninků by mohla být právě vidina účasti na šampionátu. Jenže ten začíná až sedmého května, což je pořád hrozně dlouhá doba...

I když má národní tým na programu spoustu přípravných duelů, není jasné, jestli elitní útočník najde tolik síly se celou dobu udržovat v maximálním nasazení.

Podle zdrojů Sportu se zatím Jágr staví k účasti na šampionátu vyhýbavě. Ale kdo ví, třeba ho kouč Vladimír Růžička ještě přesvědčí. Ale stejně to veřejně nebude ventilovat.

„I kdybych od Jardy věděl, co zamýšlí, zatím se k tomu nebudu vyjadřovat,“ vzkázal Růžička.

„Žádný tým není o jednom hráči, takže když Jarda bude v mužstvu, je to fajn, ale kdyby nebyl, nemůžeme se z toho hroutit. Jarda kdykoliv byl, tak nezklamal, pořád je to vynikající hráč a potvrdil to i na olympiádě. Je to v jeho věku otázka motivace a zdravotního stavu,“ řekl na toto téma Růžičkův asistent Josef Jandač.

Není jasné ani to, jak zareaguje útočník Jiří Hudler. I on je volný, Dynamo Moskva totiž překvapivě vypadlo už v prvním kole play off KHL se Spartakem. Jenže i když útočník figuruje v okruhu hráčů, kteří už se příští týden sejdou v přípravném kempu před šampionátem, není jasné, jestli sám hráč bude mít chuť na turnaji startovat.

Není vyloučené, že v něm stále přetrvává zklamání z toho, že ho kouč Růžička nenominoval na olympijský turnaj do Vancouveru. Alespoň takové náznaky získal Sport. Takže třeba si teď řekne: Nebyl jsem na olympiádě, tak proč bych se kvůli šampionátu udržoval skoro sedm týdnů v kondici...

Hudler svou šanci nevyužil.Foto Jaroslav Legner (Sport)


„S hráči z ruské ligy komunikuje Vláďa Růžička a já jsem ve spojení s kluky z české extraligy. Pokud jde o Hudlera, tak nevím, že by měl být uražený. To slyším poprvé. Dokud neuslyším nějaký názor od něj, nemá cenu se k tomu vyjadřovat. Čili bez komentáře,“ uvedl Jandač.

Pokud jde o potenciální posily z NHL, mrzutá je situace kolem Jana Hejdy. Tenhle poctivý zadák, který byl nejlepším českým bekem ve Vancouveru, sám projevil zájem startovat na mistrovství. Ovšem v pondělí si poranil koleno a v Columbusu přijde o zbytek sezony.

Otázkou zůstává, kolik psychických sil po náročné sezoně najdou hráči, kteří reprezentovali na olympiádě. I když předtím pravidelně na šampionáty jezdili, třeba jako bek Marek Židlický, tentokrát už jim chuť na další reprezentační turnaj nemusí zbývat.

Pardubická radost: Petr Koukal (vlevo) a Aaron MacKenzie gratulují Dominiku Haškovi k vychytané nuleFoto Pavel Mazáč (Sport)


A jak to bude s gólmany? Tomáš Vokoun několikrát prohlásil, že tento šampionát vypustí. Takže jako reálná se jeví varianta Dominik Hašek.

„Pokud bude mít výkonnost a formu, tak tuhle možnost nezavrhujeme,“ připustil včera Jandač. Je to logické. V Česku nikdo takhle zkušený není a v zámoří připadají v úvahu pouze Ondřej Pavelec (Atlanta) nebo Michal Neuvirth (Washington).

Jenže ani jeden ještě není na pozici jedničky tolik ostřílený. Takže proto pětačtyřicetiletý Hašek znovu vystupuje do popředí.

Hudler svou šanci nevyužil.
Hudler svou šanci nevyužil.

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud