11. listopadu 2008 • 12:13

Trnka: Krutější bolest jsem nezažil

Autor:
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ukrutnější bolest v životě nezažil. Po tvrdé ráně pukem měl obránce Pavel Trnka z Vítkovic roztříštěnou horní čelist. „Radši jsem si měl polámat nohy,“ blouznil v bolestech v nemocnici.



Dvaatřicetiletý bek, který v NHL odehrál za Anaheim a Floridu 415 zápasů (14+64), dostal pukem před měsícem v Mladé Boleslavi. „Fraktura přes celý obličej,“ ukazuje Trnka prstem pod nos. „Jako když máte knír a vezmete to rovně z jedné strany tváře na druhou. To vše nad tím bylo až po očnice rozdrcené…“

Z hokeje je Trnka zvyklý na ledacos, nos už měl zlomený třikrát. Tohle prý ovšem nemůže porovnat s ničím. Bez injekcí tišících bolest by první týden nepřežil. „Dostával jsem je pravidelně a pak jsem si řekl i o silnější. První týden byl fakt krutý, bez toho by se to asi nedalo zvládnout,“ přiznává.

Na operaci čekal v nemocnici tři dny. „Když jsem přejel jazykem po horním patře, tak to bylo úplně volné… Nešlo absolutně nic. Ani polykat, ani vyplivovat hleny a krev. Natož do sebe dostat nějaké jídlo. Musel jsem zaklonit hlavu, ať to teče samo. Polykání strašně bolelo.“

Kruté byly i další tři, čtyři dny po operaci. Lékaři vyztužili roztříštěné obličejové kosti titanovými plátky, horní i dolní čelist Trnkovi zafixovali dráty. „Titanové plátky bych tam měl mít zhruba rok, pak půjdou vytáhnout,“ říká vítkovický obránce.

„Zadrátované čelisti mám od minulého týdne odpojené od sebe, takže už můžu normálně mluvit. Jen ještě necítím jednu stranu obličeje, pořád je necitlivá. Byly tam údajně přerušené nějaké nervy, ale časem to prý bude dobré. Zlepšuje se to.“ V nemocnici byl necelých čtrnáct dní.

Manželka Šárka mu postupně k tekuté stravě nosila na „přilepšenou“ namixované kaše. I díky tomu zhubnul jen tři kila. „Byla z toho samozřejmě zpočátku špatná, nebyl na mě pěkný pohled,“ pousměje se. „Tržná rána od puku sice není hrozná, žádná ukrutná jizva. Pod vousy ani nebude vidět. Ale měl jsem hlavu jak balon a hrálo to všema barvama. Po týdnu se to naštěstí zlepšilo. Otoky šly dolů a postupně odezněla i bolest.“

Zuby měl po ráně pukem naštěstí v pořádku. „Přední nahoře se mi jen trochu rozjely. Udělala se tam mezera, ale vydržely. Alespoň jsem tím mohl srkat tekutou stravu…“ popisuje.

Včera si byl Pavel Trnka poprvé lehce zatrénovat. „Jen si trochu zacvičit, opatrně se rozhýbat. Moc se toho zatím dělat nedá, ale pokud mě druhý den nebude bolet hlava, chci dávky postupně zvyšovat.“ Ve středu jde znovu na kontrolu. Pokud nebudou problémy, rád by se co nevidět na tréninku třeba na chvíli sám sklouznul na ledě.

A návrat do zápasů? Neví. Když všechno půjde dobře, tak snad v půlce příštího měsíce. „Podle toho, jak doženu zpátky fyzičku. Psychicky bych problém mít neměl, vezmu si košík,“ plánuje.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud