Jiří Punčochář
23. června 2009 • 04:00

Hokejovou extraligu zaplaví modrá a bílá

Vstoupit do diskuse
15
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Modrá a bílá jsou v extralize tradiční barvy výborných fanoušků. Plzeň, Vítkovice, ještě dřív Slovan Bratislava, tam všude se na hokej chodilo a chodí. Připravte se ale na daleko větší pecku – do nejvyšší soutěže se vrací Kometa Brno!



Vloni je chtělo Znojmo, aby mu přijeli pomoci a udělat kulisu na klíčový zápas. Nepřijali. „Nejsme husité, abychom jezdili po republice zpívat chorály. Fandíme svému klubu,“ vzkázali jinak spřáteleným Orlům.

Z Kladna se prý zase přijeli dívat na to, jak sedm tisíc lidí ve vyprodané hale mává šálami nad hlavami.

Leckdo chtěl mít na stadionu atmosféru jako Kometa Brno. Teď ji budou mít, i když někteří jen dvakrát do roka. Kometa je po 13 dlouhých letech v extralize a soutěž se může připravit na velké věci.

„Až pojedeme na Slavii, do Pardubic i jinam, kde jsou velké haly, pojedou z Brna kolony,“ tipuje šéf klubu Libor Zábranský.

„Nikdo nemá lepší fanoušky. Ani Pardubice. Tam fandí skvěle, ale to, co se děje v Brně, nemá obdoby. Může nám to pomoci vyhrávat zápasy. Kluci, co sem přijedou proti nám hrát, nebudou vědět, co se děje,“ usmívá se Peter Pucher, centr mužstva.

V Brně se na hokej chodilo vždycky. Památný je pohled na natřískaný stařičký zimák za Lužánkami, kde se tísnilo mnohdy až 14 tisíc diváků. I v dobách hokejového „temna“ stačily dva tři výsledky a už se na stadion hrnuly davy. Ale to, co se děje v současnosti, nikdo nepamatuje.

Pomohla tomu trochu i doba. Fanoušci dřív neznali pojmy jako choreo, souhru bubeníků nebo obří transparenty, jimiž dávají najevo podporu hráčům. To všechno se teď v Rondu, kde Kometa svoje zápasy hraje, dá najít.

V moderní éře se chystá Rádio Kometa, vysílané dvě hodiny denně na internetu, fanoušci budou mít k placení výjezdů a dalších věcí čipové karty, jsou skvěle organizovaní. Fanklub má oficiálně jenom asi sto členů, ale hokej ve městě strhnul davy. Ve dny zápasů se centrum mění v modrobílé procesí, dresy a šály jsou vidět všude.

Poslední boom začal v roce 2005, kdy Kometu koupil její bývalý obránce Zábranský. Dav se okamžitě přidal. „Na Kometu těch lumpů, co ji jenom využívali, jsme nechodili. Ale Liborovi jsme věřili, že to myslí doopravdy,“ říká Tomáš Kundrát, předseda fanklubu. Od té doby je Kometa zase milovaná.

deník Sport V úterním deníku Sport najdete:
» celý článek o fans Komety

O čem se píše:
» Jak velkou částku přinese do pokladny klubu 6000 prodaných permanentek?

» Co stále ještě trápí šéfa klubu Libora Zábranského ?

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
15
Finále
Články odjinud


Články odjinud