6. srpna 2009 • 04:00

Haškománie startuje!

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačilo by, kdyby do branky vyskládal všechna ocenění, která za dlouhou kariéru získal. A šlo by o neprostupnou hradbu. Dominik Hašek se ale sám nasouká do výstroje a vyrazí do akce. Svůj návrat k hokeji odstartuje už dnes!



Po více než roční pauze přijde ostrý střih. Místo luxusní arény NHL čeká Dominátora dvoutisícový zimáček v krkonošském městečku, jehož klub teprve před čtyřmi lety postoupil z krajského přeboru. Krakonošův kraj nečekaně zažije pořádné pozdvižení.

„Že u nás Dominik nastoupí, jsme věděli dopředu. Pochopitelně se moc těšíme. Pro nás jsou velkou slávou už jen pohárové zápasy proti extraligovým celkům. Tohle je ještě sladký bonbonek navíc,“ neskrýval nadšení Aleš Kmoníček, sportovní ředitel místního celku. „Je to odměna především pro naše stálé fanoušky, kteří chodí na všechny domácí zápasy a dělají skvělou kulisu.“

Dominik Hašek je zpět: Milenky a skandály jsou už minulostí!

Ale co pardubičtí fandové? Proč vůbec gólmanská legenda nepřichystala velký návrat raději na domácím stadionu? „Původně to tak bylo zamýšlené, ale včera došlo ke změně,“ přiznal Václav Sýkora, pardubický kouč.

Dnešní utkání nebude k vidění v televizi, z Pardubic se i proto do Vrchlabí chystá asi pětistovka příznivců. Stadion, na nějž během sezony pravidelně chodí skoro šestnáct set diváků, bude bezpochyby našlapaný.

„Lístků je zatím dostatek,“ vzkázal včera Kmoníček. „Žádná speciální opatření nechystáme. Ani pan Kusý (generální manažer Pardubic) po nás nic takového nežádal.“

Něco speciálního na hřišti ale čekají diváci. A také samotný Hašek. I když je fenomenálnímu borci už čtyřiačtyřicet let a během kariéry zažil hromadu vypjatých duelů, dnešní zápas ve Vrchlabí bude i pro něj mít zvláštní odér jedinečnosti.

„Myslím si, že určitá nervozita tam bude. Očekávání je velké, lidi o mně četli, jak jsem chytal. První zápas bude pro mě něčím výjimečným,“ připustil nedávno po svém premiérovém tréninku s novým týmem.

Dnes nečekejte žádné jedinečné galapředstavení. Byť nesnáší porážky za žádné situace, jeden z nejlepších gólmanů historie hry se přece jen teprve dostává do provozní teploty.

„Na tréninku vypadá normálně, tak jako další jiní na začátku sezony. I když se přizpůsobil, je pro něj samozřejmě všechno komplikovanější tím, že všechno začalo dřív, než býval zvyklý z NHL,“ ví Sýkora.

„Musel si na všechno zvykat, přizpůsobovat se a některé věci měnit. K tomu má novou výstroj. Proto teď nemá cenu mluvit o tom, jestli je ve formě. To teď není důležité. Důležité je, aby v ní byl, až začne soutěž.“

A co vrchlabští hokejisté? Když 1. prosince 1981 Dominátor v šestnácti letech odstartoval pohádkovou kariéru utkáním na Spartě, většina hráčů místního mužstva ještě ani nebyla na světě. A když pak vyrůstali, stejně jako ostatní kamarádi jen hltali nedosažitelnou modlu. Teď se proti ní postaví při historickém momentu.

„Nejen pro nás, ale i pro všechny lidi ve Vrchlabí to bude bez debat velká událost. Takový hokejista, který toho tolik dokázal, a bude poprvé chytat zrovna proti nám,“ netajil překvapení Vladislav Kubeš, ve třiceti letech nejzkušenější útočník z kádru. „Už minimálně týden se o tom bavíme. Padají vtípky, kdo mu dá gól. Je jasné, že by to chtěl každý.“

Ne snad, že by parta, zvyklá na prvoligové souboje, měla ze slavného jména strach. Jen jistý respekt přece jen bude patrný. „Já jsem takový, že se na ledě občas hádám, s takovýmhle hokejistou bych si to ale asi nedovolil. To ale neznamená, že by se člověk bál vystřelit nebo dojet do branky dorazit puk, to určitě ne,“ odmítl Kubeš.

Co je nejdůležitější, počínaje dnešním večerem budou mít fanoušci zase možnost na vlastní oči sledovat národní modlu při činnosti, která ji proslavila napříč hokejovým světem. Hašek by měl odchytat většinu přípravných utkání Pardubic.

Haškománie startuje…

O CO JDE...

LEGENDA SE VRACÍ. Dominik Hašek, 44letý brankář ověnčený trofejemi, bude poprvé od oznámení pokračování své kariéry chytat zápas.

DLOUHÁ PAUZA KONČÍ. Soutěžní utkání v Česku odehraje poprvé od ledna 1995, kdy během výluky stihl dva zápasy za Pardubice.

KRAKONOŠ JEN ZÍRÁ. K Haškově obnovené premiéře dojde nečekaně v prvoligovém Vrchlabí, kam Pardubice jedou v rámci letního poháru. Zápas začíná v 18 hodin.

 

CO HO ČEKÁ VE VRCHLABÍ...

Klub s tradicí. Hokejový oddíl byl ve Vrchlabí založen v roce 1948.

Útulný stadion. Kluziště s umělou ledovou plochou bylo slavnostně otevřeno v roce 1977. Na jeho stavbě se podíleli i samotní hokejisté. V roce 2002 bylo hřiště zastřešeno. Na tribuny se vejde 1972 diváků.

Bouřlivé obecenstvo. Fanoušci vrchlabského celku se nechvalně proslavili během letošního play off. Ve vyhecovaném čtvrtfinále s Hradcem Králové trefili skleněnou lahví do hlavy obránce Východočechů Tomáše Buriana. Hráč musel být převezen do nemocnice s podezřením na otřes mozku.

Mužstvo s bleskovým vzestupem. Ještě před čtyřmi lety se v krkonošském městě hrál krajský přebor. Nyní patří mezi nejlepší prvoligové týmy, v uplynulé sezoně obsadil pátou příčku.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
2
Finále
Články odjinud


Články odjinud