Tomáš Zetek
8. března 2010 • 02:00

Startuje předkolo play off: Všichni chtějí postup!

Autor: Tomáš Zetek, Zdeněk Janda
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Litvínov vyzývá Slavii a České Budějovice se postaví Liberci. Toť extraligová náplň následujících dní dneškem (18:10 hod.) počínaje. Předkolo play off, které zahajuje finálovou část divácky nejnavštěvovanější sezony, je tady! Ze čtyř mužstev vykristalizuje dvojice, jenž se ve čtvrtfinále postaví Plzni a Zlínu, prvním dvěma celkům dlouhodobé části.



I když si zajistili postup jako poslední, mají nakonec nejlepší výchozí pozici. Hokejisté Slavie vyhráli těsný souboj čtveřice celků mezi sedmým a desátým místem. Růžičkova parta narazí na Litvínov, jenž si honbu za startem předkola play off v domácím prostředí pokazil nedělním výpraskem 1:7 na Kladně.

„Nebude to nic lehkého. Litvínov je známý tím, že se snaží hrát hokej a bývají to s ním dobré útočné zápasy. Mají výborné hráče do ofenzivy,“ vypráví Roman Červenka, slávistický tahoun.

Nejproduktivnější hráč extraligy sice nezvládl v závěru základní části zlomit deset let starý rekord Richarda Krále v produktivitě (chyběly mu čtyři body), ale to mu náladu nijak výrazně nezkazilo.

„Na rekord nemyslím, důležité je, abychom si co nejdřív zajistili místo v předkole a mohli se soustředit na nejdůležitější část sezony,“ tvrdil Červenka po olympijské pauze.

Radost hokejistů Litvínova.Foto Michal Beránek SPORT

Hned v první možnou chvíli se to Slavii podařilo. Výhra ve Zlíně v 51. kole znamenala velkou úlevu. „Dostali jsme se sice do play off na poslední chvíli, ale mohla by z nás spadnout nervozita. Nemáme teď co ztratit,“ míní lídr extraligové produktivity.

Slavia bude začínat na domácím ledě, což pro ni ale v této sezoně není až zase taková výhoda. Ve vyřazovacích bojích se ale vše předešlé maže. I to, že mužstvo vedené koučem Růžičkou neprožívá vůbec ideální ročník.

„Když už jsme se dostali do play off, tak můžeme dojít stejně daleko jako první tým po základní části. Neříkám, že se to stane, ale šanci na to máme a to je pro nás důležité,“ povídá Červenka. „Sezona sice nebyla nic moc, ale když jsme v závěru potřebovali vyhrát poslední dva zápasy, tak jsme je vyhráli. Odvedli jsme slušné výkony, takže si myslím, že můžeme v play off dojít daleko.“

Radost libereckých hokejistů.Foto Barbora Reichová SPORT

Úkolem číslo jedna pro tým kolem matadora Roberta Reichla je samozřejmě naházet Pražanům co nejvíce klacků pod nohy. „Je to nová soutěž a nikoho nezajímá, jak se týmům dařilo v základní části. Nikdo nemůže dopředu říct, jak se bude série vyvíjet. Chceme postoupit stejně jako soupeř,“ říká Jiří Kučera, kouč Litvínovských.

Stejně jako Slavia si start v domácím prostředí vybojoval i Liberec, na jehož ledě se dnes a zítra představí České Budějovice. „Vůbec jsme si nevybírali, na koho půjdeme. Přáli jsme si začínat doma a to se nám naštěstí podařilo,“ povídal Jiří Kalous, liberecký trenér, po posledním kole základní části.

A nebyla to jen tak ledajaká slova. Šlo totiž o hodnocení nedělního duelu právě na jihu Čech. Bílí Tygři totiž vydřeli na ledě Mountfieldu výhru 4:3 v prodloužení, čímž se v tabulce posunuli před svého soupeře z 52. kola a zároveň soka pro předkolo play off.

Trenér František Výborný na lavičce Českých Budějovic při zápase na SpartěFoto Michal Beránek (Sport)

„My jsme ten zápas ztratili hloupě v posledních minutách, když jsme si nechali dát vyrovnávací gól. Ale už bych se v tom nijak nehrabal, nad tím je třeba mávnout rukou, protože teď to bude úplně jiný hokej. Ve hře bude víc zopdpovědnosti na obou stranách,“ míní Petr Gřegořek, elitní obránce Jihočechů.

„Vybojovali jsme si domácí prostředí ve vzájemném souboji, ale pro koho to bude výhoda, to se uvidí až na konci. Nám se doma daří stejně jako Budějcím venku,“ usmívá se ironicky Václav Nedorost, útočník Tygrů.

„Každý bude chtít postoupit, to je jasné. Pro nás je škoda, že jsme poslední zápas nezvládli. Když se hraje série na tři vítězné zápasy, je start doma důležitý,“ dodává Gřegořek.

Vítězové sérií se střetnou ve čtvrtfinále s Plzní resp. Zlínem. Jisté je to, že Slavie může narazit jedině na Zlín a Litvínov v případě postupu půjde určitě na eskadru zraněného šéfa Straky.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud