Miroslav Horák
8. března 2010 • 02:00

Proberou, nebo properou trenéra Růžičku?

Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Může to být schůzka na pár minut. Anebo ne a v bouřlivé debatě se bude otřásat pozice Vladimíra Růžičky u reprezentace. V úterý se schází výkonný výbor svazu, vedení hokeje otevře propadák na olympiádě ve Vancouveru. Udrží kouč svoje místo i pro květnové mistrovství světa v Německu?



Svazový boss Tomáš Král ještě ve Vancouveru, druhý den po českém vyřazení ve čtvrtfinále turnaje, pravil: „Vláďa má smlouvu do mistrovství, nemyslím si, že by se to mělo měnit.“

Opačný názor však mohou mít „hokejoví ministři“. To ví i Král. „Neznám názor výkonného výboru svazu a její reprezentační komise. Z toho může vyplynout jiný závěr,“ připouští.

Deník Sport přináší důvody, proč by měl Růžička pokračovat. A proč už ne.

PROČ BY MĚL ZŮSTAT

1. Je to dobrý trenér
Pro Krále je Růžička prakticky nenahraditelným velitelem národního týmu. Sport si nemyslí, že jen on je schopný vést reprezentaci, zároveň jej však dál považuje za jednoho z nejschopnějších koučů v zemi. Růžička to prokázal nesčetněkrát se Slavií, v reprezentaci například při Světovém poháru 2004, kdy Češi hráli krásný hokej, nebo rok poté na zlatém šampionátu ve Vídni.

2. Blíží se MS
Pokud nastolíme velmi konzervativní pohled, vzhledem k blížícímu se mistrovství světa se může zdát změna last minute riskantní. Nehledě na výsledky reprezentace, realizační tým je stabilizovaný. Růžičkovi skončí kontrakt po šampionátu, druhý nejdůležitější turnaj sezony by mohl ještě zvládnout. Třeba mu to pomůže vypnout se k velkému výkonu.

PROČ BY MĚL BÝT ODVOLÁN

1. Nemá úspěchy
Dvě velké akce = dva rychlé konce. Dvakrát měl k dispozici Jágra s Eliášem, jednou Vokouna. Ani s těmito bombarďáky Růžička nezapsal víc než dvě účasti ve čtvrtfinále a v nich dvě drsné prohry. Nejprve přišlo veliké zklamání na MS ve Švýcarsku, nyní následovalo rozčarování olympijské. Růžičkův tým navíc ani jednou neskončil svoji misi s účastníkem finále, čili cesta dál nebyla zatarasena brilantním souborem. Los dobrý, konec o to víc devastující.

Reprezentační kouč Vladimír RůžičkaFoto Michal Beránek SPORT

2. Dělá chyby
Na Světovém poháru a i poté ve Vídni Růžička sčítal jeden vydařený tah za druhým, volil perfektní strategie. To pominulo, Růžičkova deviza vyprchala. Loni v Bernu ve čtvrtfinále Švédové hru jeho týmu krásně přečetli, on nenachystal nic účinného. Podobné to bohužel bylo ve Vancouveru. Sázka na 8 beků a 12 útočníků nevyšla, viditelné byly i chyby v posledním mači s Finskem. Ofenziva dohrávala v chaotickém rozestavění, power play začala ve chvíli, kdy o ní hráči na ledě nevěděli a Finové rozhodli.

3. Blíží se MS
Stejný důvod, jiný pohled. Právě proto, že se šampionát blíží, změna vzduchu v podobě nového trenérského vedení by mohla pomoci zastavit výsledkový pád. Pokud přijmeme za definitivní Růžičkův odchod po vypršení smlouvy, není nepochopitelné, aby se týmu ujal jiný kouč už nyní a začal pracovat na nové éře. Naprosto stejně k tomu přistoupili Švýcaři, velmi intenzivně o tom uvažují Slováci. Tedy týmy, které na Hrách dopadly stejně jako Češi nebo i lépe.

4. Kontakt s NHL
Další faktor, který se před Vancouverem mohl a měl řešit lépe. Přímý kontakt s hráči NHL bez hlavního kouče nepůsobí dobře a nevyplácí se. Pak se totiž přihodí i nemilá věc, že Milan Michálek dostane v kabině otázku, zda může hrát na levém křídle. Tedy na místě, které je mu nejbližší… A zatímco Růžičku nyní čeká play off se Slavií, jeho případný nástupce (za předpokladu, že se hned vzdá pozice v klubu), by mohl do zámoří odletět a s hráči o šampionátu jednat. Je asi všem jasné, že chuť některých olympioniků reprezentovat je třeba výrazně oživit. A turnaj se blíží…

Kdo bude rozhodovat?
Členové výkonného výboru – Tomáš Král, František Černík, Miloslav Šeba, Jaroslav Vlasák, Petr Bříza, Otakar Černý ml., Karel Jankovič, Jaromír Látal, František Dvořák, Jan Trunda, Milan Vacke.

Vladimír Růžička dává pokyny kapitánovi týmu Patriku Eliášovi
Vladimír Růžička dává pokyny kapitánovi týmu Patriku Eliášovi

 

 

 

 

 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
14
Finále
Články odjinud


Články odjinud