František Suchan
25. března 2010 • 09:01

Zakáží mistrům z Varů brankáře Mensatora?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistři v baráži. V boji o holé sportovní žití. Proti nim Chomutov, klub, s nímž úzce spolupracují. A v brance Karlových Varů stojí mladík Závorka, v útoku nedostatek hráčů zacelují posbíraní hokejisté ze záložních celků. Mazáci Mensator, Sáblík nebo Skladaný sedí na tribuně. Směšná představa? Vůbec ne.



Kvůli přesunům hokejistů během sezony by přesně taková situace opravdu nastala...

Završit krutě nepovedený ročník sešupem do baráže, to je to poslední, co by si karlovarští šampioni přáli. Už jen ze své podstaty toho faktu. Ale celá záležitost by dostala ještě pikantnější rozměr, kdyby se v souboji o extraligovou příslušnost potkali s Chomutovem, který funguje jako jedna z jejich prvoligových farem.

Radost hokejistů Karlových Varů, brankáře Lukáše Mensatora a obránce Ondřeje Němce (vpravo).Foto Jaroslav Legner SPORT
Ten momentálně hraje finále první ligy s Ústím a jeho soupiska je plná hokejistů před sezonou nebo během ní Energií odložených. Procházka, Hájek, Tribuncovs, Brňák... Ti nechtějí nic jiného, než ukázat, co umějí.

Ale to pořád není to hlavní. Během sezony totiž bylo do Chomutova vyřízeno hostování šesti karlovarským hráčům v čele s reprezentačním brankářem Lukášem Mensatorem. Ti teď ve svém mateřském oddíle fungují formou střídavých startů z celku nižší ligy.

A to je problém. Pokud by se oba týmy spolu potkaly v baráži, Mensator, ale i jeho brankářský kolega Sáblík, obránce Parýzek a útočníci Dej, Skladaný a Kuběna, by podle všeho za Energii nesměli nastoupit. Postavili by se totiž svému kmenovému klubu, což je v současnosti Chomutov. Střídavé starty mohou být využity jen mezi vyšší a nižší soutěží.

O celé zamotané záležitosti se začalo v posledních dnech potichu mluvit napříč extraligou...

„Určitý výklad existuje. Ve čtvrtek se sejdeme s kompetentními lidmi ze svazu, APK i první ligy. Už jsme si řekli nějaká stanoviska, budeme vše řešit dál. Postavíme se k tomu, až budeme vědět další informace,“ uvedl Miroslav Vaněk, karlovarský generální manažer. Víc nechtěl předjímat.

„Pokud k tomu ale opravdu dojde, jedná se o fatální chybu a selhání administrativy v Karlových Varech. Nejlepší odpovědí bude, když naše mužstvo 4. dubna skončí na 13. a vyšším místě a tím ukončíme svoji velmi nepovedenou sezonu,“ dodal.

KAUZA VARY
* Během sezony byli karlovarští hráči Mensator, Sáblík, Parýzek, Dej, Kuběna a Skladaný posláni na hostování do konce sezony do prvoligového Chomutova. Ve Varech od té doby nastupují formou střídavých startů.

* Pokud by se v baráži oba kluby potkaly, nesměli by jmenovaní hráči za Vary nastoupit.

Zmíněná karlovarská šestice byla během sezony v dobré víře poslána do záložního celku jednak pro rozehrání, jednak proto, aby případně pomohla Chomutovu v prvoligovém play off . Tehdy ještě nikdo netušil, že úřadující extraligoví mistři se budou v tu dobu přetahovat o únik z poslední příčky tabulky ve skupině play out.

„Není to dobrá zpráva. Na nás je, abychom všemu tomu předešli a baráži se vyhnuli,“ bylo hned jasné i Lukáši Mensatorovi. „O nějaké další motivaci už nemůže být ani řeč. Tu teď máme každý den, když přijdeme na zimák. Nechceme se dostat ještě hlouběji, než jsme.“

A co na to Chomutov? „Víme, že tato situace může nastat, ale momentálně se jí nezabýváme. Hrajeme teprve finále první ligy, víc nás nezajímá,“ řekl pouze David Dinda, mluvčí klubu.

Karlovy Vary v úterý výhrou v prodloužení 4:3 nad Kladnem unikly z poslední příčky. Jestli na ni zase spadnou, bude hrozba zamotané situace zase o něco blíž...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud