21. dubna 2013 • 23:50

Hrdina Straka o zlatém gólu: Myslel jsem, že to gólman chytil

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní bitvy dokážou psát pohádkové příběhy. Odvaha, slzy, emoce, vítězná euforie, vše, co patří k velkým vítězstvím. Jeden obrovský příběh dokončil v neděli večer na zlínském ledě Martin Straka. Plzeňský kapitán rozhodující brankou v sedmém zápasu trefil vysněný extraligový titul pro své město. Majitel a hlavní persona západočeského klubu si konec této sezony nemohl naplánovat lépe…



Poté, co „jeho“ Plzeň vyválčila premiérový extraligový titul, neskrýval dojetí. Martin Straka v první chvíli ani nevěřil tomu, že jeho střela z 97. minuty opravdu skončila v síti. „Nevěděl jsem, že to byl gól. Původně jsem myslel, že to gólman chytil, až v momentě, kdy za mnou přijeli kluci, jsem pochopil, že to tam spadlo,“ radoval se šťastný hráč v rozhovoru pro Českou televizi.

Straka bezprostředně po utkání nechtěl řešit možný návrat do reprezentace ani otázku své hokejové budoucnosti. „O tom se teď nechci bavit, chci si tyhle užít. Bylo to fantastické utkání se vším všudy. Co bude dál, to se uvidí,“ dodal plzeňský kapitán.

Strakovi titul nelze nepřát. Před pěti lety se vrátil do klubu, kde hokejově vyrůstal a nastartoval svou epochální kariéru. Věčně ochotný, dobře naladěný a obětavý chlapík navíc Plzeň vyhrabal z bahna, když z vlastní kapsy zamázl dluhy a nastartoval cestu, která vyústila ve vysněný triumf.

Hokejový srdcař se ve čtyřiceti letech dočkal možná nejsladšího úspěchu kariéry. Takhle si to vysnil, takhle si to naplánoval, když se po letech v zámoří vrátil domů. K tomu navíc trefil vítězný gól, víc není třeba dodávat.

Špaček nedohrál, Hamrlík se loučí stříbrem

Další velký příběh v plzeňském dresu napsal Jaroslav Špaček. Naganský šampion začal play off na střídačce, kde dirigoval plzeňské obránce. V krizové situaci ale neváhal po roční pauze navléct výstroj a zasáhl do posledních tří finálových zápasů.

Závěrečné prodloužení už Špaček kvůli zranění nedohrál. „Srazil jsem se s Čájou (Petr Čajánek), něco si udělal s kolenem. Nemělo to pak cenu, nechtěl jsem to klukům zkazit. Vrátil jsem se do role, ve které jsem začínal,“ uvedl zkušený bek.

„Věřil jsem tomu, že tenhle zápas otočíme. Chci pogratulovat i Zlínu, byla to vynikající série. Oni už jeden titul mají, my ho potřebovali,“ dodal Špaček.

„Strašně rádi jsme tenhle titul udělali zejména pro Stráču i celou plzeňskou veřejnost. Být první v historii je velice cenné. Ohromně nám pomohl Jarda Špaček. Jsem šťastný, že mohu být součástí tohohle týmu. Teď půjdeme slavit,“ hlásil spokojeně do kamer České televize trenér Milan Razým.

Slzy dojetí neskrýval ani Tomáš Vlasák, který na sklonku kariéry vyválčil svůj první extraligový titul. „Když jsme deset vteřin před koncem normální hrací doby dostali gól, myslel jsem, že mi titul není souzený. Vyhrál jsem třikrát mistrovství světa, ale titul pořád nepřicházel. Jsem nesmírně hrdý na tohle mužstvo, byla to krásná série a my jsme byli ti šťastnější,“ vyprávěl nalomeným hlasem Tomáš Vlasák.

„Celá série byla vyrovnaná, bohužel se štěstí nepřiklonilo k nám. Nějaké šance jsme měly, bohužel. Takový je sport, nedá se nic dělat, musíme pogratulovat Plzni. Jim to tam spadlo, nám ne. Už se to nedá vrátit,“ neskrýval zklamání Martin Hamrlík.

Pro zlínského srdcaře a dlouholetého obránce šlo o poslední zápas kariéry. „Zasvětil jsem hokeji ve Zlíně celý hokejový život, Vyhráli jsme titul, hráli finále. Budu na to dlouho vzpomínat. Ale nejsem první hokejista, který končí, takový je život,“ dodal 39letý obránce.

Straka v prodloužení nejdříve velkou šanci nevyužil.
Straka v prodloužení nejdříve velkou šanci nevyužil.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud