Květoslav Šimek
28. srpna 2013 • 10:45

Talent Zdráhal zaskočil Vítkovice: Místo extraligy zámoří! I kvůli NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Vítkovicích s ním počítali do základní sestavy, talentovaný Patrik Zdráhal měl dokonce hrát vedle Jiřího Burgra. Parádní tip a investice pro fanoušky ve FANTASY EXTRALIZE, která se rozjíždí na portálu iSport.



Jenže osmnáctiletý útočník se rozhodl pro návrat do kanadské juniorky. Nepříjemně tím překvapil šéfy i trenéry vítkovického klubu. „Už opravdu nevím, co bychom měli mladým nabídnout, aby zůstali,“ zlobí se generální manažer Petr Husička.

S Vítkovicemi už vybojoval dorostenecký titul, byl oporou juniorky a po ročním angažmá v Kanadě teď měl Patrik Zdráhal bojovat o stálé místo v extraligovém týmu.

Šéfové klubu s ním počítali, trenéři také. Dokonce i jeho hráčský agent Vladimír Vůjtek mladší mu právě tuto cestu doporučoval. Přesto se osmnáctiletý reprezentant sebral a vrátil do kanadské juniorky.


Proč? Dal na doporučení svého táty Pavla. „Stáli jsme na křižovatce a museli se rozhodnout,“ říká Pavel Zdráhal, sám bývalý ligový útočník, který hrával za Vítkovice, Jihlavu, Opavu, Havířov, Zlín, Litvínov, Třinec, Vsetín a Spartu.

„Vím, že to bylo pro Vítkovice nečekané rozhodnutí a trenéři nadšení nebyli. I klukovi by se líbilo zůstat, být doma mezi kamarády, mít smlouvu v extralize a být hokejovou smetánkou v Ostravě.

Ale on teď nemůže volit cestu, která je pro něj pohodlnější. Musí jít po cestě, která je pro něj do budoucna lepší. Doufám, že jsem se v tomhle nespletl.“

Minulou sezonu odehrál Patrik Zdráhal v týmu Acadie-Bathurst Titan v QMJHL. V základní části nasbíral v 64 zápasech 47 bodů (20+27), v klubu jej zvolili nejlepším nováčkem roku.

Počítali s ním i do nadcházející sezony. Když ale v extralize zavedli pravidlo o povinném nasazování mladých hráčů, otevřel se tím prostor i pro Zdráhala. Sám začal o návratu vážně uvažovat.

S Vítkovicemi absolvoval celou letní přípravu, odehrál tři zápasy. Všechny v první formaci, připsal si dva body (1+1). „Počítali jsme s ním do lajny k Jirkovi Burgrovi,“ tvrdí manažer Petr Husička.

„Proto nás jeho rozhodnutí překvapilo. A moc. Ukázalo se, že to jsou jen kecy, že mladí odchází do Kanady, protože nedostanou v áčku příležitost.“


Pavel Zdráhal namítá, že jeho syn ještě na dospělý hokej nedozrál. „Podle mého ještě není fyzicky tak zdatný, aby konkuroval extraligovým hráčům,“ říká Zdráhal.

„Může mít talent, rychlost a na ledě třeba i myšlení dospělého chlapa, ale na síle střelby a síle nohou musí pracovat. Musí jít postupně, ne to uspěchat. Extraliga je na něj ještě moc silná, rok v kanadské juniorce mu dá víc.“

Zdráhal nezastírá, že se jeho syn do zámoří vrátil i díky vidině draftu do NHL. „V létě se na kluka ptal centrální skaut New Jersey,“ líčí útočníkův otec.

„Jestli prý zůstává v Evropě, nebo se vrací do kanadské juniorky. Po pravdě jsem mu řekl, že ještě nevíme. A on nám jednoznačně doporučil zámoří. Kvůli životu, kvůli jazyku i kvůli tomu, že bude skautům z NHL víc na očích. I proto jsme se nakonec rozhodli takhle a věřím, že to ve Vítkovicích pochopí.“

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud