17. dubna 2014 • 12:50

Velké srovnání: Zlín, nebo Kometa? Kdo bude ve finále silnější?

Autor: iSport.cz, hok
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pár zajímavých premiér zažije hokejová extraliga ve finálové sérii, která začíná dnes ve Zlíně. Vítězný trenér – ať už to bude Rostislav Vlach, nebo Vladimír Kýhos – se bude z triumfu radovat poprvé. Pokud vyhraje Zlín, zažije město první oslavy titulu po deseti letech. Jestli se mistrem stane brněnská Kometa, bude to dokonce poprvé od roku 1966.



Unikátem je jistě i to, že v boji o titul proti sobě nastoupí mužstva, která v semifinále nasadila dohromady pět brankářů a pečlivě budou muset volit jedničku pro rozhodující souboje. A kdo je favoritem? Ze srovnání Sportu vychází lépe Zlín. Ale rozdíl je to téměř mikroskopický. 

PSG Zlín PSG ZlínFoto spo
Kometa Brno Kometa BrnoFoto spo
BRANKÁŘI
8 Důvěra trenérů v gólmany má své limity posunuté oproti zvyklostem v jiných klubech. Žádný z tria Kašík, Štůrala, Horčička si nemůže být ničím jistý, po vyšší porážce týmu zůstávají pro příště na střídačce. Jenže tahle „loterie“ se Zlínu vyplácí, všichni tři brankáři jsou schopní vychytat zápas. Pro finále má být jedničkou mladý Libor Kašík, objev sezony. Zaslouží si to. 7 Play off začínal jako pevná jednička Marek Čiliak, semifinále dochytal jako vítěz veterán Jiří Trvaj. V takové pozici je pravděpodobné jejich nasazení do startu finále. A pak? Oba jsou schopni titul vychytat, otazníkem může být jedině stabilita formy. Udrží ji Trvaj, který měl ve druhé polovině sezony minimum práce, nebo se vrátí k oslnivým výkonům Čiliak?
OBRANA
7 Chybí zraněný rutinér Tesařík, zraněná kyčel mu ukončila sezonu. Kolem jediného zkušeného beka Marušáka se točí junáci do 23 let v čele s talentem Zámorským. Všichni mladíci dělají, co můžou, sahají si na svá maxima. Jejich sebevědomí roste ruku v ruce s důvěrou trenéra. Přesto zlínská obrana pod tlakem chybuje, od většiny beků chybí konstruktivní rozehrávka. 9 Nerozložila ji Plzeň, nerozstřílela ji Sparta. Obrana Komety, to je hráz, tvořená nejen beky, ale hrou celého mužstva. Brňané účinně eliminují soupeřův rychlý přechod středního pásma, hru ve vlastní třetině směřují do rohů, skvěle chrání přístup do brankoviště. Nejvyšší známku by za obranu měli, kdyby se vyvarovali občasných námazů a počínali si tvořivěji v rozehrávce, což přitom taky umí.
ÚTOK
8 Vyvážená kvalita, žádná formace není vyloženě údržbářská. Tón hře udávají Leškova a Čajánkova formace, jejichž centři jsou nositeli týmového výkonu a produktivity. Ve vyřazovací části střelecky září mazák Veselý, překvapením jsou výkony lajny Ondráček-Melenovský-Kubiš, která se v hierarchii posunula. Čeká se na gólové příspěvky technika Petra Holíka. 8 Brňanům se moc nelíbilo, že je jejich produktivita spojována hlavně s postavou technika Vojtěcha Němce. Tak s tím v play off sami něco podnikli. Ke stěžejní Němcově letce se tu přidá Jan Hruška, tu Hynek Zohorna, klíčové góly dokáže s ledovým klidem střílet Libor Pivko. Střelci se Kometě probouzejí, a přestože tým nepořádá velké přestřelky, vždy se někdo najde, kdo se trefí.
TRENÉŘI
9 Tři roky jako hlavní kouč, jednou čtvrtfinále a dvakrát finále. K tomu loňský zisk Prezidentova poháru za vítězství v základní části. S touto bilancí prostě musíte Rostislava Vlacha zařadit mezi nejužší trenérskou špičku v Česku. Jednapadesátiletý klidný stratég má mužstvo pod kontrolou, postavil ho na zdravých základech a hráče má na své straně. 7 Po bezmála dvaceti letech se Vladimír Kýhos vrací do finále. Zkušenému trenérovi „ubrala“ případné další pokusy dlouhá štace v prvoligovém Chomutově, proto není v extralize tak okoukaný a stále je před ním co dokazovat. Nebojí se překvapit složením útoků, sázkou na nečekané jméno. Jeho kladem je schopnost poznat limity hráčů a směřovat je tak, aby z nich dostal to nejlepší.
CELKEM 32 CELKEM 31

Srovnání týmů Zlína a KometyFoto spo

 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud