20. srpna 2014 • 14:30

Extraliga hlásí změny: Hybridní icing, žádná otočka při penaltě

Autor: hok, iSport.cz, mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Upravili předpisy tak, aby padalo více gólů. Aby hokej byl akčnější. Rychlejší, ofenzivnější. Šéfové IIHF dali na podněty hráčů a novými pravidly změní i extraligu. V příští sezoně se zvětší útočné pásmo, fungovat bude i hybridní icing, ze zad rozhodčích zmizí jmenovky a další. Prozkoumejte novoty, které přijdou v blížící se extraligové sezoně.



Rozšíří se útočné pásmo

Modré čáry budou nově umístěny 22,86 m od zadního mantinelu, stávající vzdálenost představovala 21,36 m. Dochází tak k rozšíření koncových pásem na úkor středního. Na kluzišti dlouhém 60,0 m se délka středního pásma zkrátí z 17,28 m na 14,28 m, tj. o 3,0 m, zatímco délka každého z koncových pásem o 1,5 m vzroste. Vzdálenost 22,86 m, měřená k ose modré čáry, bude pro všechny stadiony stejná a velikost středního pásma tak bude záviset na délce kluziště.

Schéma hokejového kluziště s čárami před a po změněFoto iSport.cz

Hybridní icing

Po vzoru NHL se vyruší pískání některých typů nahození přes červenou čáru. Pokud bude na zadní mantinel podle posouzení sudích dojíždět jako první útočící hráč, hra bude pokračovat bez přerušení. Pokud ten bránící, bude to naopak. Záležet bude zkrátka na tom, který z hokejistů má předpoklad dotknout se puku jako první. Rozhodnutí musí ale padnout dříve, než první z hráčů překročí pomyslnou spojnici bodů na vhazování.

"Jsme zvědaví, jak si s tímto novým pravidlem sudí poradí," řekl šéf komise rozhodčích Pavel Halas. Ale jeho podřízení se tváří nebojácně.

"Je to jen další změna, se kterou se musíme vypořádat. Myslím, že to zvládneme," řekl na tiskové konferenci zkušený arbitr Vladimír Šindler.

VIDEO: Proč hybridní icing? Vyhnout se těmto momentům

Zákaz otočky při penaltě

Zakončení trestného střílení po otočce o 360 stupňů bude zakázáno a případný gól nebude uznán. Platit nebude ani trefa lakrosovým způsobem, tzn. nabráním puku na hokejku. Během hry takový gól ale uznán bude.

Změna postavení na vhazování

Pokud si mužstvo vybojuje vhazování v útočném pásmu, první se na buly bude stavět bránící hráč, zatímco dosud tomu bylo naopak.

Gól po vychýlení branky bude platit

Drobné vychýlení branky a následný kotouč v síti bude nově znamenat uznaný gól. Ten bude nově uznán také v případě, že k vychýlení branky dojde, pokud oba kolíky zůstanou v ledu i v brance.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud