Květoslav Šimek
19. září 2014 • 11:01

Irgl za Třinec, Zíb za Vítkovice. Ohnivé ocelářské derby je tady!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Historicky první ocelářské derby Třince s Vítkovicemi v nové Werk Areně bude mít ohnivý náboj! Nejen díky novému prostředí. Emoce násobí střelec Zbyněk Irgl v třineckém dresu. Vítkovický odchovanec dal v létě přednost konkurenci a rozlítil ostravské příznivce. „Tak co, lidi si zařvou,“ krčí rameny Irgl. Bitva Třince s Vítkovicemi začíná v 17 hodin (online na www.isport.cz).



Po tréninku zůstal Zbyněk Irgl ještě dobrou půlhodinu na ledě a neúnavně posílal na bránu jeden golfák za druhým. Zprava, zleva, krátký oddech a znovu. Na derby s Vítkovicemi chystá poctivě. Ocelářským derby žijí i jeho spoluhráči. „Žádné fanouškovské rozbroje nečekejte,“ hlásil Jiří Polanský při odchodu do kabin. „Zbyňa zkušeně vykoupil všechny lístky v hale...“

Je to tak, Zbyňku?
(usměje se) „Ne, ne, lidi si zařvou. Když to tak řeknu - tohle je pro mě vedlejší. Důležitý je pro mě zápas. Co někdo bude křičet, to jde mimo mě.“

Už dřív jste říkal, že nerad hrajete proti kamarádům. Jak se tedy těšíte na derby s Vítkovicemi?
„Na jednu stranu se těším, je to můj rodný klub. Na druhou stranu, opravdu nemám rád tyhle zápasy proti kamarádům.“

Proč ne? Že je třeba nechcete sestřelit u mantinelu?
„Dá se říct, že jo. Když to řeknu blbě, tak když vidíte kamaráda, tak tam nejdete s tím, že mu urvete hlavu. Na ledě musíte být s prominutím hajzl, takže některé věci jsou pak proti kamarádům jakoby těžší.“

Jaký budou Vítkovice soupeř?
„Já od začátku říkal, že jsou obrovsky silní dopředu. Je na nich vidět, jak jsou sehraní. Ví o sobě, na dvě tři přihrávky jsou schopni přejet celé hřiště. A když se podíváte na Sváču (Vladimíra Svačinu) s Ondrou Romanem, jak hrají naslepo, jak jim lítají krosy po celém hřišti… Kádr mají Vítkovice velice dobrý, bude to těžký soupeř.“

TAHÁKY OCELÁŘSKÉHO DERBY

Vítkovičák v třineckém dresu. Kanonýr Zbyněk Irgl ve Vítkovicích vyrostl, z ostravského klubu se katapultoval do reprezentace i ruské KHL. Po sedmi letech v Rusku dal ovšem před návratem domů přednost konkurenčnímu Třinci. I proto, že chce stále do KHL a nijak se tím netají. Jenže ostravští fanoušci to rozdýchávají velmi těžce. A hlasitě najevo to dali už na turnaji Steel Cup, kdy hrál Irgl za Třinec proti Vítkovicím poprvé.

Agent 007 se vrací. Obránce Lukáš Zíb pomohl Třinci k mistrovskému titulu v roce 2011. Za pět sezon v ocelářském dresu nasbíral 143 bodů (41+102) a posunul se na druhé místo historických tabulek nejproduktivnějších obránců Třince. Víc bodů nasbíral pouze Lubomír Sekeráš (217/ 71+146). Přetlak v obraně Ocelářů vyústil v jeho přestup do Vítkovic a Zíb dnes přijede v dresu rivala.

Olesz hrát bude. Letní prioritou pro něj byl návrat do NHL, ale pozvánku do zámořských kempů Rostislav Olesz nedostal. I proto při rozjezdu extraligy pomáhá Vítkovicím. Zájem o něj byl i v Třinci, v derby ovšem znovu naskočí ve vítkovickém dresu. „Budu hrát,“ potvrdil Olesz.

Boj o lídra bodování. Kanadskému bodování extraligy po třech kolech vévodí hráči Třince a Vítkovic. Zbyněk Irgl (2+4) je první, Jan Káňa (3+2) druhý. V elitní desítce jsou i Ondřej Roman (3+1) a Jiří Polanský (2+2). Diváci se mohou těšit na parádní bitvu.

Premiéra v derby číslo 91. V samostatné soutěži se hokejisté Třince a Vítkovic střetli devadesátkrát. Absolutním vrcholem bylo vzájemné finále v roce 2011. Derby číslo 91 se bude premiérově hrát v nové Werk Areně. A Ostravané by se chtěli do extraligové historie zapsat jako první tým, který v komfortní hale vyhraje (Pardubice 1:2, Olomouc 1:6). Na turnaji Steel Cup už se jim to podařilo, vyhráli 3:2 po dvou gólech Svačiny a trefě Zdráhala.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud