František Suchan
18. října 2014 • 14:05

První zápas, první výhra, první gól. Plzeň nastartovali „prváci“

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Strakova akademie nasazuje tempo. Páteční udolání trápících se Vítkovic 3:2 pomohli obstarat ti, kteří zatím z různých důvodů do osudu zápasů tolik nepromlouvali. Premiérový start v sezoně – a hned úspěšný – si obstaral zkušený brankář Lukáš Mensator a premiérový gól v indiánském dresu trefil Dominik Simon. Tolik dvě nejvýraznější postavy plzeňské obrody.



Že se na tenhle okamžik načekal… Dominik Simon, dvacetiletý útočník, jemuž nechybí schopnosti ani sebevědomí, dorazil do Plzně ze Sparty jako nová ústřední postava týmu. Začal jako elitní centr. Jenže jedenáct utkání se ne a ne trefit do branky. Když k tomu mužstvo hledá pohodu a prohrává, rovnice pro frustraci je na světě.

SESTŘIH: 13. kolo extraligy, Plzeň - Vítkovice 3:2
Video se připravuje ...

Až v pátek, ve dvanáctém duelu, Simon zvedl ruce radostí i úlevou. Proti Vítkovicím se v přesilovkové mele dvakrát dostal ke střele a napodruhé poslal puk tam, kde by ho býval rád viděl už daleko dřív a častěji.

„Byl jsem šťastnej, že to tam padlo, ale hlavně proto, že šlo o gól na dva jedna,“ liboval si juniorský reprezentant, jemuž hned spoluhráči dovezli kotouč jako památku na kýžený první zásah v dresu Škodovky.

„Nějak extra mi to sice nešlo, ale na sebe teď nemyslím. Když jsme prohráli poslední dva zápasy, hlavní úlevou bylo, že jsme získali tři body.“

Simon: Nepřipravil jsem se dobře

Když Simon po minulé sezoně zmizel z mateřské Sparty s tím, že chce víc herního prostoru, který na západě Čech najde, zaměřil na sebe pozornost soutěže. Má na to, aby táhl ambiciózní mužstvo? Tlak ale prý za jeho dosavadní nulovou střeleckou bilancí nestál.

„Kdepak, já si začátek podělal sám, nepřipravil jsem se dobře,“ kál se sebekriticky. „Že jsem doteď nedal gól, jsem samozřejmě v hlavě měl, ale vím, co jsem dělal špatně. Věřím, že i tahle jedna branka mi pomůže a už budu víc v klidu.“

Příchod mazáka Tomáše Divíška ubral Simonovi zodpovědnost, teď nastupuje ve formaci mladíků s uzdraveným Miroslavem Indrákem a Janem Schleissem a tohle spojení plné energie a drzosti vypadá dost nadějně…

Úspěšná premiéra Mensatora

Že Plzeň nemusí naložit veškerou zátěž jen na záda Matěje Machovského, brankářského objevu posledního ročníku, zase s Vítkovicemi ukázal Lukáš Mensator. Svůj premiérový start v ročníku zvládl 30letý šampion soutěže roku 2009 na výbornou.

„Celou sezonu se připravuju na to, že můžu naskočit. Postupně jsem se dostal do hry, cítil jsem se dobře, i když jsem pak bohužel dostal laciný gól od modré mezi nohy,“´vybavil si Romanův přesilovkový úder.

Tenhle moment ale Mensator vyvážil řadou perfektních zásahů hlavně ve třetí dvacetiminutovce. „Uvědomuju si, že při střelách kolem tyček bylo na mé straně štěstí, ale to k hokeji patří. Nějaké zákroky se povedly, i když bylo vidět, že jsem chytal po dlouhé době. Nebylo to pravé ořechové,“ hledal prostor pro zlepšení.

S Mensatorem v zádech Indiáni po dvou porážkách zase naskočili na vítěznou náladu, teď je otázka, kdo nastoupí proti Spartě. „Samozřejmě chci odchytat co nejvíc zápasů, ale uvědomuju si, že Matěj má formu a budoucnost před sebou, má to neskutečně rozjeté a na mně je, abych mu s pokorou kryl záda a udělal pro Plzeň, co můžu,“ nechal zkušenější z dvojice scénář otevřený.

Když ale důvěru znovu dostane, nezklame. To v pátek jasně ukázal.

Plzeňské páteční premiéry
Dominik Simon (1. gól za Plzeň)
Lukáš Mensator (1. start v sezoně a 1. výhra)
Ryan Hollweg (1. zápas po exemplárním flastru)
Miroslav Indrák (1. zápas po zranění)
Tomáš Divíšek /1. vítězný zásah po návratu do Plzně)



Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud