Tomáš Vrábel
21. listopadu 2014 • 04:58

Jediná dřevěná hokejka v extralize! Bednář: Divíšek ji vytáhl z muzea

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do hokejové extraligy se vrátila doba dřevěná. Tak lze s nadsázkou označit působení Tomáše Divíška. Sezonu začal v prvoligovém Mostě, pak měsíc hostoval v Plzni. Minulý týden se dohodl na spolupráci se Slavií do konce sezony. A Divíšek je v nejvyšší soutěži unikát: jako jediný hraje s dřevěnou hokejkou. S ní v úterý při domácí obnovené premiéře hattrickem sestřelil Karlovy Vary (3:2 po prodloužení).



Dřevěné hokejky jsou těžké, každá je originální, a tak hráč si ji musí upravit, složitě se shání, hůř se s nimi střílí a mnohem rychleji se opotřebují. Přesto na ně Tomáš Divíšek nedá dopustit.

„Jsem na ně prostě zvyklý. Ještě před třemi lety jsem zkoušel kompozitové, ale měl jsem s nimi mnohem menší cit. Jsem v tomhle konzervativní, mně to dřevo vyhovuje,“ popsal Divíšek.

Hokejky mu vyrábí firma ve Svratce na zakázku. „Kluci je dělají asi jen pro mě. Vyrábí je pro děti a mládež, ale z dospělých jsem asi jediný.“

Příprava jedné hole mu zabere asi deset minut. Každý kus je totiž odlišný. Odchylky má třeba i čepel, přestože jde o stále stejný typ zahnutí.

Divíšek vystřílel hattrick dřevěnou hokejkou
Video se připravuje ...

Divíšek je s dřevem v ruce také terčem různých vtípků. „Spoluhráči i protihráči jsou často vykulení, s čím to ještě hraju. Ale dřevo měl přece každý, jen já ještě nestihl přejít,“ smál se.

Pětatřicetiletý útočník se do Slavie vrátil přibližně po sedmi letech. „Když přijel a viděl jsem dřevěné hokejky, tak jsem myslel, že jen kustod vyndal ze skladu nějaké železné zásoby, ale byly to hokejky Divocha,“ divil se brankář Dominik Furch.

Jaroslav Bednář Divíška obdivuje, prý by s dřevěnou hokejkou hrát nemohl. „Už jsem starej dědek a nemám na to sílu, neutáhl bych to. Sotva stojím na bruslích a ještě tahat takový poleno, to není pro mě. To je jen pro silný kluky jako je Tomáš,“ glosoval to slávistický kapitán. „Je to unikát, hokejky museli vyndat z muzea, protože se už nevyrábí,“ vtipkoval Bednář.

SESTŘIH: 21. kolo extraligy, Litvínov - Slavia 0:1
Video se připravuje ...

Divíšek si však s dřevem rozumí skvělé. Poznaly to i Karlovy Vary, kterým dal hattrick a rozhodl o výhře. „Nijak ho to neomezuje a ruce šikovné má,“ pravil Furch. Na druhou stranu i Divíšek přiznává, že se střílí s novými hokejkami lépe. „Já toho za sezonu ale moc nenastřílím,“ dodal s úsměvem.

„Střela s kompozitovou je lehčí, udělá za vás hodně práce,“ přiznal pro iSport.cz i litvínovský útočník Martin Ručinský, který s „dřevem“ hrával podobně jako David Výborný ještě před třemi lety. Pak ale výzbroj zmodernizoval.

Neudělal by to, pokud by nepřestali vyrábět jeho oblíbené hokejky Sher-Wood. „Asi bych s nimi hrál doteď. Pak mi je dělala firma ze Svratky, ale každá byla jiná – jedna měkčí, druhá těžší – a přestalo mi to vyhovovat. A pak už jsem neměl na výběr,“ dodal Ručinský.

Dřevěné se musí ohýbat, brousit...

I jemu vyhovovalo, že s dřevěnou holí měl mnohem větší cit. „Ale kompozitová má řadu výhod: když si vyberete tu, která vám sedí, tak je pak každá stejná a nemusím na ně sáhnout. Dřevěné jsem si třeba musel sám zahýbat, přibrousit…“

Spotřeba. To je další faktor hovořící proti dřevu, ačkoli je taková hůl až třikrát levnější. „Teď mám dvě hokejky na čtrnáct dní až tři neděle, dřevěných jsem měl dvě na zápas,“ přiblížil tahoun Litvínova.

Ručinský však po třech letech doma ještě našel tři dřevené kusy a vzal je na stadion. „Zkoušel jsem si s ní zahrát, ale nemohl jsem vůbec nic. Jak jednou člověk zkusí kompozit, těžko se pak vrátí ke dřevu,“ přiznal.

A když „to tam“ Divíškovi padá, nemá potřebu zkoušet nové vymoženosti.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud