24. listopadu 2014 • 20:00

Zkušený hokejový sudí skončil. Kvůli fyzičce?! Mrzí mě to, říká Minář

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud se mluví o rozhodčích, všechny strany se shodnou: chybí jim větší zkušenost! Takže v této souvislosti se nabízí i otázka, proč už nepíská například Milan Minář, jeden z nejlepších sudích posledních let. Sám mluvil o tom, že mu chybí potřebná šťáva a energie. Jenže teď se ukázalo, že přišla stopka od komise rozhodčích! Údajně kvůli fyzické nepřipravenosti.



Na ledě si dokázal zjednat pořádek. I teď je v zákulisí občas od trenérů slyšet: Ten se s námi férově bavil, nebyl arogantní. A hlavně jsme věděli, jak píská. Milan Minář si za 755 odřízených zápasů vydobyl mimořádný respekt.

Tak proč v extralize nepůsobí dál? Ve 46 letech před sezonou hovořil o tom, že ho dostihlo opotřebení. A nenašel v sobě už potřebnou jiskru. Jenže Pavel Halas, šéf komise rozhodčích, v rozhovoru pro deník Sport mluvil o jiných důvodech. „Milan byl výborný rozhodčí, který ale šel v posledních sezonách hodně dolů. Souviselo to s jeho fyzickou připraveností. Nebýt tři roky po sobě dostatečně nachystaný na předsezonní seminář, to už je na pováženou,“ uvedl šéf sudích.

Podle něj platí vnitřní pravidlo, že jednou se může nevydařený seminář prominout komukoliv. „Pokud se to druhý rok opakuje, dotyčný dostane varování. Jestliže se to samé stane potřetí, rozhodčí nemůže pískat. Milan byl v testech nejhorší ze všech. Na to nám řekl, že kdo má před sebou poslední sezonu, tomu se nezvládnutý seminář promíjí. Byla to jeho volba,“ dodal dlouholetý zástupce českých sudích.

„Skončil brzy, klidně mohl ještě dvě tři sezony pískat. To je otázka pro něj, proč jezdil na semináře nepřipravený,“ dodal Halas.

Hokejový sudí Milan MinářFoto Michal Beránek Sport

Mináře tahle reakce zaskočila. „Nevím, jak to Pavel myslel, že jsem nebyl poslední roky připravený. Protože až na tu poslední sezonu jsem vždycky všechno splnil!“ oponuje sudí, jenž odřídil i 176 těch nejvypjatějších zápasů v play off včetně několika finálových sérií.

„Pravdou je, že před svou poslední sezonou jsem nesplnil limit na bruslení. Bylo to ale dané tím, že jsem si na semináři v Rakousku natáhl sval a nedoběhl jsem Cooperův běh,“ vysvětluje.

Šel tedy na náhradní termín, jenže ani při něm neuspěl. „Doplatil jsem na to, že jsem kvůli tomu zranění nestihl zregenerovat. Takže ano, měl jsem horší časy, což ale v mém věku není nic nenormálního,“ vrací se Minář k situaci před uplynulou sezonu.

V ní přesto mohl ještě pískat, řídil všechny zápasy až do semifinále. I když už v tu dobu měl v hlavě myšlenky, že by skončil, přesto ho ovládla touha pískat dál. „Oficiální cestou jsem požádal komisi rozhodčích o pokračování kariéry s tím, že se poctivě připravím a splním všechny limity, které mi nastaví. Ovšem marně,“ vrací se k situaci před rokem.

Proč? „Bylo mi řečeno, že by to nebylo fér vůči ostatním sudím,“ dodává Minář. Halas byl neoblomný. Nenechal se zviklat a zkušeného sudího už zpátky nevzal. Kvůli špatné fyzičce.

„Docela mě to mrzí. Neříkám, že bych nějak rozhodčí spasil, to určitě ne, ale chtěl jsem jim ještě pomoct. Věřil jsem si na to,“ reaguje Minář, jehož nadhled a zkušenosti scházejí.

Stejně jako jemu fyzická kondice. Hlavně proto dostal červenou. Komise rozhodčích mu alespoň umožnila před touto sezonou absolvovat rozlučkový zápas. „Za to jsem jí také poděkoval,“ uvedl sudí. Další šanci nedostal.

Hokejový sudí Milan Minář
Hokejový sudí Milan Minář

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud