Tomáš Vrábel
24. února 2015 • 04:40

Sparta nemá jedničku. Hnilička: Kolem klubu panuje mýtus

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE
Extraliga vrcholí. V neděli končí základní část a předkolem začne play off. Čtvrtý tým tabulky Sparta se však ocitl v nepříjemné situaci – týden před vrcholem sezony není jasné, kdo je jeho brankářskou jedničkou. 23letý Filip Novotný, nebo o dva roky starší čerstvá posila ze Slovenska Jaroslav Janus?


„Jestli se gólmani budou dál střídat, nebo důvěru dostane jeden z nich, to si nechám pro sebe,“ řekl tajemně na dotaz iSport.cz po nedělní výhře nad Pardubice 2:1 sparťanský kouč Josef Jandač . I to naznačuje, že situace je nejistá, i když triumf nad Východočechy nahrál Novotnému.

Novotný vs. Janus

Statistiky z této sezony

FILIP NOVOTNÝ

Maska sparťanského brankáře Filipa Novotného Maska sparťanského brankáře Filipa NovotnéhoFoto Pavel Mazáč (Sport)

Zápasy: 35
Výhry: 24
Úspěšnost: 91,08%
Góly na zápas: 2,28
Nuly: 1

JAROSLAV JANUS

Jaroslav Janus ve svém novém dresu. Jaroslav Janus ve svém novém dresu.Foto Pavel Mazáč (Deník Sport)

Zápasy: 3
Výhry: 1
Úspěšnost: 86,44%
Góly na zápas: 4,1
Nuly: 0

Jenže dvě kola předtím proti Zlínu střídal, Janus zase nedochytal minulý duel v Liberci. „Oba do toho dávají všechno, jen ne vždy se ty zápasy povedou. Když dostaneme pár blbých gólů, tak to psychice moc nepomůže, ale proti Pardubicím Novota chytal výborně, dostal je jen jeden gól, což navíc byla naše (obrany) chyba. Oni se s tím ale do play off srovnají, důvěru mám v oba,“ řekl týmově obránce Sparty Adam Polášek.

Jasnou jedničkou měl být před sezonou Rastislav Staňa, jenže jeho pozicí otřásal svými výkony právě Novotný. Staňa navíc v lednu kvůli zdravotním problémům angažmá ve Spartě ukončil předčasně a management dlouho hledala náhradu – nakonec získal Januse ze Slovanu Bratislava z KHL.

„Pozice brankáře je nejslabším článkem Sparty,“ myslí si legendární útočník Sparty Pavel Richter. „Filip Novotný jde ale neustále nahoru a myslím, že on bude jedničkou. Proti Pardubicím Spartu podržel na třech bodech a ukázal, že post jedničky si zaslouží. Janus hodně dlouho nechytal a nemá praxi. A v zápasech, do kterých nastoupil, nepodal takový výkon, aby trenéry přesvědčil,“ dodal Richter.

To bývalý vynikající brankář Milan Hnilička, který dvě sezony strávil i ve Spartě, situaci tak dramaticky nevidí. „V dnešním hokeji už není tak ojedinělé, že se gólmani v nějakém rytmu střídají. Problém bych v tom neviděl, může se ukázat, že jeden má lepší formu a udělá nějakou povedenou šňůru,“ pravil olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa. „Sparta je specifická, byl tam vždycky tlak větší, ale Filip Novotný je v organizaci dost dlouho a na ten tlak by měl být zvyklý, pro Jara Januse je to těžší, protože je v klubu nový,“ doplnil bývalý brankář.

V tom, když má tým jasnou jedničku, vidí Hnilička i úskalí v případě zranění, se kterým se pak mužstvo složitě vyrovnává. Ale dodává: „Pro gólmana je ovšem určitě lepší, když pozici dopředu zná.“

Brankáři po Břízovi

Tomáš Duba, Dušan Salfický, Petr Přikryl, Martin Štefl, Martin Altrichter, Tomáš Pöpperle, Jan Chábera, Filip Novotný, Martin Falter, Michal Neuvirth, Marek Schwarz, Marek Pinc, Marcel Melicherčík, Vojtěch Sedláček, Roman Málek, Tomáš Král, Jan Lukáš, Rastislav Staňa, Jaroslav Janus.

Dlouholetou gólmanskou jedničku Sparta nemá od odchodu Petra Břížy (2006). Světlé chvilky měli Tomášové Duba a Pöpperle, další vyloženě zklamali: Chábera či Schwarz například.

„Samo o sobě to mluví o tom, jak složité to ve Spartě je - stát se prvním gólmanem a tu pozici udržet. Nemyslím si, že by tam byli nekvalitní gólmani, ale s velkou pravděpodobností by pozici jedničky ustáli jinde spíš než ve Spartě,“ přiznal Hnilička. „Kolem Sparty panuje jakýsi mýtus. Sám nevím, čím to je. Asi očekáváním, protože Sparta je klub s obrovskou tradicí… Ale vidíme to dokola i u hráčů,“ připomněl.

„Sparta prostě zkušeného brankáře na vynikající úrovni dlouhodobě nemá,“ zdůraznil Richter. „Všichni sparťané vyhlíží finále, které už roky nehráli, ale bude to pro ně šichta,“ uzavřel mistr světa z roku 1985.

Jestli tu šichtu zvládnou, nebo ne, rozhodnou i svými výkony mladí brankáři…

Janus si váží nabídky Sparty: Ani jsem neváhal
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud