Tomáš Vrábel
30. března 2015 • 15:55

Sparťan Réway fauloval a oplácel. Frustrace mládí, omluvil ho Richter

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hraje první sezonu mezi dospělými. První play off. Nadějný 20letý útočník Sparty Martin Réway ale úvod hokejového semifinále v Třinci (6:2, 5:4p) nezvládl. Třetí nejproduktivnější sparťan základní části v úvodním duelu posbíral 16 trestných minut, ve druhém se zase nechal zbytečně vyloučit v prodloužení.



V prvním sobotním semifinále Réway neudržel emoce poté, co byl podražen, a sudí nevylučovali. Na konci druhé a na začátku třetí třetiny se nechal v rychlém sledu třikrát vyloučit, čímž výrazně oslabil Spartu, navíc ji připravil i o přesilovou hru. Vše završil desetiminutovým osobním trestem za nesportovní chování vůči rozhodčímu.

V neděli už to byl výrazně disciplinovanější Réway, ale dopustil se zbytečného faulu v prodloužení. Oslabení jeho spoluhráči ještě ubránili, následně však Třinec rozhodl. „Zápasy s Třincem se mu nevyvedly, udělal řadu zbytečných faulů, což hodně ovlivnilo i jeho výkon. Občas to k mládí ale patří. Poprvé oplácel poté, co na něj sudí neodpískali jasný faul a ta frustrace mládí se projevila, já bych ho ale i omluvil,“ řekl iSport.cz bývalý vynikající sparťanský útočník Pavel Richter.

MOMENT: Martin Réway a jeho odveta na konci druhé třetiny
Video se připravuje ...

Po sobotním utkání se mladá opora sparťanské ofenzivy omluvila. „Musím udržet emoce v sobě a hrát víc pro tým. Omlouvám se,“ napsal na sociální síti Twitter.

Réway zažívá premiérovou sezonu mezi dospělými, v létě přišel do Sparty z kanadské juniorské soutěže. A v sestavě se zabydlel skvěle. Téměř celou sezonu odehrál v elitním útoku vedle Jaroslava Hlinky i v početních výhodách. A na juniorském šampionátu získal pražský rodák slovenských rodičů se Slovenskem bronz.

„Patří k nejlepším hráčům ve Spartě jak technikou, tak bruslením, proto hrál vedle Jardy Hlinky v první lajně,“ dodal Richter. „Překvapilo mě, jak si v první sezoně mezi dospělými vede. Ale myslím, že překvapená byla celá Sparta. Akorát je škoda, že je Slovák,“ usmál se hokejový odborník.

Jeho největší předností je přehled ve hře. Je menší postavy a má skvělý cit na hokejce. Jeho přesné přihrávky vymyslely nespočet gólových akcí i šancí Sparty.

Vůjtek: Problémy byly, ale nic vážného

Že je někdy obtížnější Réwaye ukočírovat, potvrdil i kouč slovenské reprezentace Vladimír Vůjtek, který ho nominoval na minulý šampionát. „Nějaké problémy tam byly, ale nebylo to nic závažného.“ Zároveň ale zdůraznil jeho nesporné kvality. „Je to mladý dvacetiletý kluk, takže ne vždy zvládne tíhu momentu. Martin je trošku specifický člověk. Je to vynikající hokejista, jen by měl zapracovat na obranné hře,“ přiblížil český kouč.

Vůjtek také přiznal, že je pravděpodobné, že se Réway ve slovenském dresu objeví i na nadcházejícím mistrovství světa v Praze a Ostravě. „Samozřejmě je to jeden z hráčů, které sledujeme. Má velkou šanci se dostat na šampionát.“

Réway je vycházející hvězdou české extraligy a v rámci hlasování mezi experty a komentátory České televize postoupil z prvního místa do finále ankety o nováčka roku. Richter ho umístil na první pozici. Sám však věří, že se dalších excesů v průběhu semifinále mladý sparťanský útočník vyvaruje.

„Horkou hlavu svádím na mládí a zkušenost. Za rok za dva oplácet už určitě nebude. Nejen, že ho upozorní trenéři, ale proberou to s ním i starší hráči. Vše ale v dobrém, protože do kolektivu patří,“ přiblížil Richter.

Ten se s Réwayem osobně potkal během rozhovoru pro ČT. A sám byl zaskočený, jak mladý hokejista vystupoval. „Měl jsem ho ve studiu a byla s ním výborná komunikace, až jsem byl překvapený, jak to má v hlavě spočítané a jak ho hokej baví. Byl to vynikající rozhovor. Je to další předpoklad toho, že může být úspěšný, když je novinářům a komentátorům otevřený.“

Réway s hokejem začínal na Slavii, pak se v sedmé třídě přesunul na Spartu. Už tam prokazoval svůj nesporný talent, ale později musel řešit mimohokejové problémy. Nechodil do školy a bydlel na ubytovně, nepomohly mu ani problémy v rodině.

„Je to hodně talentovaný a výjimečný hráč. Měl ale o hodně zápasů méně, než všichni ostatní, protože jsme často řešili nějaké věci kolem jako škola a podobně,“ popsal šéftrenér sparťanské mládeže Pavel Geffert s tím, že podrobnosti nechtěl vzhledem k tomu, že série pokračuje, rozvádět.

Réway zamířil ze Sparty do zámoří před třemi lety a v poslední sezoně extraligy staršího dorostu posbíral v 25 zápasech 60 bodů. „Obdivoval jsem ho pro mimořádný talent,“ dodal Geffert.

A Sparta by také nyní raději počítala jeho přibývající góly a asistence než trestné minuty.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud