Michal Koštuřík
8. dubna 2015 • 22:00

Šok ve Zlíně! Po Čajánkovi se loučí další lídr, kariéru končí Leška

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový PSG Zlín dostává po ukončení sezony jeden drsný direkt za druhým. Po kapitánovi Petru Čajánkovi zabalil podle důvěryhodných informací isport.cz kariéru také druhý vůdce týmu Petr Leška! V necelých čtyřiceti letech se nečekaně rozhodl skončit. Důvod? Údajně bolavé koleno. „Nemůžu k tomu nic říct,“ uvedl nejproduktivnější hráč extraligové historie. Pokračuje naopak bek Jiří Marušák (39), jenž podepsal nový roční kontrakt.



Ztrátu Petra Čajánka ještě ve Zlíně nevydýchali a najednou tohle…S vrcholovým hokejem na sto procent sekne také jeho vrstevník Petr Leška, jeden ze symbolů „zlaté“ éry klubu. Většina oslovených lidí se tomu zdráhá věřit. „Ještě si to rozmyslí,“ pousmál se trenér Antonín Stavjaňa, jeden z bývalých koučů kreativního centra.

Podle zdrojů Sportu je to ale hotové, dvojnásobný extraligový šampion už svou jednadvacátou sezonu v nejvyšší české soutěži nerozjede. „Ano, je to tutovka. S tím operovaným kolenem dál hrát nemůže,“ informoval jeden Leškův známý, který je s útočníkovým verdiktem obeznámený.

Vedení stále ještě úřadujícího mistra zatím žhavou novinku tutlá. Možná nechce vnést mezi fanoušky novou skepsi a rozladění z výrazného oslabení týmu. Přijít o dva nejlepší hráče, to je drsný výstup z posezónního rozjímání Čajánka a Lešky. Kádr čeká náročná rekonstrukce. „To bude trošku rána a radikální obměna,“ vytušil Stavjaňa, který oba elitní borce trénoval. „Nečekal jsem, že by Lešoun přestal hrát,“ zůstal v úžasu.

Zatímco kapitánův konec se dal očekávat, o tři měsíce mladší Leška měl ještě smlouvu na příští sezonu a bezprostředně po čtvrtfinále potvrdil, že má chuť pokračovat. „Opravdu se k tomu nechci vyjadřovat, tak jsme se domluvili,“ reagoval Leška. Počká si, až s klíčovými informacemi vyrukují zástupci klubu. Tak zní domluva.

Leška podšitý. Zlínský hračička geniálním trikem omámil brankáře Komety
Video se připravuje ...

Extraliga přijde o jednu ze svých dlouholetých titulních tváří. Hráče, který budil pozitivní i negativní emoce. „Lešoun je atypický hráč, kreativitou hodně nadprůměrný. Takovému potřebuje trenér udělat podmínky, aby mohl své přednosti uplatnit. Není bruslař jako Čája, ale má cit pro prostor a výborné čtení hry,“ popsal někdejší reprezentant Stavjaňa, jenž dostal před lety mladého šikulu do zlínského týmu po jeho návratu z hostování v Plzni.

Kouč zblízka sledoval, jak se do té doby odstrčený odchovanec klubu rychle vyšvihává mezi opory. „Dokázal si dokonale vyhovět s Martinem Hamrlíkem a sedl k němu i Jarda Balaštík. V lajně je to vždycky záležitost nejen herní, ale i sociální,“ zmínil dva „osudové“ hokejové parťáky a velké kamarády.

„V zahraničí to měl Leška složitější, těžko si k sobě mohl přivést své spoluhráče. Potřeboval by víc času,“ vysvětlil, proč v Rusku a ve Švédsku neprorazil.

Nápaditý Leška nahrává, důrazný Balaštík skóruje. Tak zjednodušeně vypadala souhra dua, které léta plenilo defenzivy protivníků. „Jarda byl silně nenáročný, skromný kluk. Byl ochotný jít do mlýnice před brankou a Leška mu nahrával,“ vylíčil Stavjaňa typický znak vyhlášené souhry, kterou ukončil loni na podzim Balaštíkův odchod do Liberce. Obnovení spolupráce je už nemožné, „dvojčata“ v budoucnu na vrcholové úrovni spojit nepůjde.

Ve Zlíně musejí urychleně začít s hledáním nových lídrů. Mezi ně má patřit obránce Jiří Marušák, jenž si prodlouží kariéru o další rok. Odchází naopak útočník Jakub Svoboda a nejspíš i Bedřich Köhler. O něj má zájem HC Mountfield.

„Tu díru musí vedení nějak zaplnit. Je to taková nárazová vlna,“ podotkl internacionál Stavjaňa k citelnému řezu do kádru nejúspěšnějšího tuzemského klubu posledních let.

MOMENT: Petr Leška překonal bodový rekord Richarda Krále
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud