Tomáš Vrábel
24. dubna 2015 • 10:44

Francouz je na odchodu z Litvínova: Skončí místo v NHL v Čeljabinsku?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dovedl Litvínov k titulu. Brankář Pavel Francouz byl předním průvodcem na cestě za extraligovým titulem, ale ze severočeského klubu s největší pravděpodobností odejde. „Pokud se tak rozhodne, jeho kroky by mířily do KHL,“ potvrdil iSport.cz jeho agent Robert Spálenka.



Francouzův odchod je více než pravděpodobný, protože přestup zvažoval už loni, ale nakonec se rozhodl zůstat. „Je to jedna z variant, že odejde ze zahraničí a chtěli jsme to dořešit, až se dohraje sezona, což se teď stalo. Jeho odchod je reálný a rozhodnutí padne brzy,“ přiznal Spálenka.

Že Francouze lanaří zahraniční kluby, potvrdil i generální manažer Litvínova Robert Kysela. „Vím, že má momentálně nabídky z KHL, ale když jsem ho viděl, třeba i v posledním zápase, myslím, že by se mohl najít nějaký klub NHL, který by ho chtěl vyzkoušet. To, co on předvádí, to mi připadá jako by měl magnety. To není možné.“

Čerstvý mist extraligy Francouz: Celý Litvínov je na nohou
Video se připravuje ...

O Francouze projevily největší zájem tři týmy Kontinentální ligy. „Bylo několik klubů, které řešily gólmanskou otázku a vyptávaly se. Čeljabinsk měl zájem velký podobně jako Vladivostok a Omsk, od Ufy nebyl zase až tak velký. Když si to promítnu, tak největší zájem měl Čeljabinsk,“ řekl Spálenka o klubu, který se v sezoně umístil na patnácté příčce.

Francouz má v Litvínově sice platnou smlouvu, je v ní však zavedená klauzule o případném odchodu. „Možnost odejít do zahraničí je ošetřená, což souvisí s nějakou kompenzací. Její výši jsou schopni zaplatit pouze v KHL. Pokud by se Pavel rozhodl odejít, jeho kroky by mířily právě do této ligy,“ přiblížil agent s tím, že do jiné evropské soutěžě nejlepší gólman extraligy s největší pravděpodobností nezamíří.

Loni se řešila možnost odchodu i do NHL, ale nyní tato varianta aktuální není. „Nějaké náznaky tam loni byly, ale k finálním jednáním nedošlo. Odchod do NHL nevylučuji, ale víc se budeme bavit o působení v Evropě,“ dodal Spálenka.

Nejspíš bez MS

Pro Francouze je teď klíčové, aby s ním nový tým počítal na pozici prvního gólmana. „U každého brankáře takových kvalit je prioritní to, aby byl v pozici jedničky a aby tým na něm stavěl, ne že bude bojovat o místo. Rozhodne i to, který tým bude ochotný dát dohromady společně s platem i kompenzaci pro Litvínov. Samozřejmě ale ta sportovní stránka by měla být na nejvyšším bodě tak, aby se mohl dál rozvíjet a měl pozici jedničky,“ uzavřel Spálenka.

Po oslavách litvínovského titulu by se Francouz měl připojit k národnímu týmu, který se připravuje na mistrovství světa v Praze a Ostravě. Příjezd Ondřeje Pavelce ho ale nejspíš odsune na čtvrtou pozici, v takovém případě by se šampionátu nezúčastnil.

„Netuším, jak to má pan Růžička rozmyšlené. Samozřejmě jsem viděl, jak chytá Saša (Salák), Kuba (Kovář) a k dispozici už je i Ondra Pavelec z NHL. Takže já si na to nějak nemyslím, případně si odpočinu. A kdyby vyšlo místo trojky, tak si to bych si to moc užil,“ přiznal Francouz.

Díky, hrdinové! Podívejte se na triumfální příjezd mistrů do Litvínova
Video se připravuje ...
Pavel Francouz vychytal obrovskou příležitost Zbyňka Irgla
Video se připravuje ...
Bujaré oslavy! Litvínov vyhrál první titul, stal se mistrem
Video se připravuje ...
Černožlutá EUFORIE. Podívejte se, jak Ručinského parta slavila titul
Video se připravuje ...
Petružálek po titulu Litvínova: Nebudu tolik pít, chci si to užít
Video se připravuje ...
Šlégr: Litvínov je srdcová záležitost, titul řadím hned za Nagano
Video se připravuje ...
Ručinský: Mise splněna, jsem nejšťastnější na planetě
Video se připravuje ...
SESTŘIH: 7. finále play off, Třinec - Litvínov 0:2
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud