Pavel Bárta
18. srpna 2015 • 16:38

Ten, který má napravit škody. Profík Šindler povede sudí v extralize

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cech pruhovaných inženýrů v extralize v poslední době často připomínal odpadkový koš atakovaný rojem dotěrných vos. Základní problém ostře sledovaného a odevšad kritizovaného oboru však spočíval v tom, že ho vedli amatéři. Vladimír Šindler je výraznou posilou, pro svaz bude pracovat na plný úvazek. Má vychovávat nástupce a napravovat škody u sudích, jejichž účinkování až příliš často bouřilo emoce.



Čeští rozhodčí mají od července manažera. Do nově vytvořené pozice byl jmenován jeden z nejzkušenějších a nejuznávanějších arbitrů kontinentu. „Byl jsem osloven v okamžiku, kdy jsem přemýšlel o ukončení mezinárodní kariéry,“ řekl Sportu Vladimír Šindler, 44letý hlavní z Plzně, jehož v extralize čeká poslední sezona.

„Rozhodčích, kteří pískají svazové soutěže, jsou stovky. Když to zjednoduším, dosud je řídil jen (sekretář komise rozhodčích) Rudolf Potsch. A tak početný a různorodý chumáč je na jednoho člověka moc, i když on sám je pracovitý a zvládá to dobře. Komisi rozhodčích šéfuje Pavel Halas, ale ten je značně vytížený v mezinárodním prostředí. Nezbývá mu kapacita, aby tyto procesy řídil, má na to svoje lidi. Výkonná pracovní síla je Potsch, v Šindlerovi dostává tu nejlepší možnou posilu,“ míní bývalý špičkový rozhodčí Jiří Lípa.

„To, že oblast rozhodčích bude mít svého druhého pantátu, je minimum, které vyžaduje. Ne, že by byla zanedbaná, ale personálně je podhodnocená. Z titulu přímého řízení, z pohledu vzdělávání, vývoje a řekněme, že i mezinárodního,“ dodává.

Profesionálů přibývá v klubech i mezi rozhodčími. Už dlouho bylo neúnosné, aby je řídili amatéři. Působení „zeber“ s píšťalkami každou sezonu vyvolává vlny emocí a stává se ústředním hokejovým tématem. Naposledy poté, co rozhodčí začali najednou ctít literu pravidel úzkostlivěji, než by bylo zdrávo. Šindler vše nespasí. Ale už vzhledem ke svým zkušenostem a uznání představuje správnou volbu.

„Těžko bychom do této pozice hledali někoho renomovanějšího,“ soudí Lípa. „Šindler má všechny kvalifikační, lidské předpoklady a zkušenosti, aby tuhle práci mohl dělat, navíc ze všech stran bude mít naprosto přirozený respekt a autoritu. Jeho slovo bude mít váhu samo o sobě,“ míní.

Šindler působí jako profesionální rozhodčí od roku 2006. V nejvyšší soutěži řídil jako hlavní téměř 800 utkání, zúčastnil se dvou olympiád, dvanácti mistrovství světa, v letech 2003 a 2015 pískal finále. Byl rovněž na pěti šampionátech dvacetiletých. „Byl jsem osloven v okamžiku, kdy jsem přemýšlel o ukončení kariéry na mezinárodní úrovni. Počítal jsem, že moje extraligová kariéra bude ještě třeba tři roky pokračovat. Ale dali jsme hlavy dohromady a vymyslelo se takovéhle řešení,“ říká.

V rámci sekretariátu svazu bude mít Šindler na starost mimo jiné stanoviska k pravidlovým podnětům klubů, videosemináře pro profesionální rozhodčí a účastníky projektů Akademie rozhodčích ČSLH, kterou dostal na starost, stejně jako přednášky, školení a semináře pro rozhodčí v dalších soutěžích. K jeho povinnostem bude patřit i sledování a hodnocení zápasů řízených sudími, kteří jsou účastníky projektu Akademie.

„Hodnocení dalších rozhodčích mi v současné době nepřísluší, na příští sezonu rozhodně ne. Co se týče extraligy, tam to vůbec nepřipadá v úvahu, bylo by zbytečné zavdávat jakoukoli příčinu názorům, že se může jednat o střet zájmů a podobně,“ připomíná Šindler.

„Z jeho pohledu jde o přirozený proces pomalého přechodu z aktivní sféry do sféry funkcionářské a tak by to i mělo vypadat. Deset let pískal profesionálně, rezignoval na všechny ostatní profesní ambice, musel přerušit zaměstnání a teď nemůže začínat někde jako úředníček na okresní služebně policie. Jestliže se celoživotně obětoval hokejovému prostředí, tak je správné, že to prostředí využívá jeho neskutečných zkušeností a taky se o něj postará,“ tvrdí Lípa.

„Ujalo se pejorativní označení trafika, ale Vláďa není z těch, koho by někam uklidili a platili ho za to. Je to pozitivní pro svaz, pro něj osobně i směrem k rozhodčím. Kdyby měl po skončení kariéry přejít do tohoto prostředí naplno a stoprocentně, tak si nemyslím, že při jeho zkušenostech, ambicích a dispozicích je tohle horní mez toho, co by měl dělat až do smrti. Tohle je pro něj úzké prostředí,“ uzavírá Lípa.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud