4. září 2015 • 13:40

Škoda 135 milionů, nejasná role Dopity. O co jde v kauze Olomouc?

Autor: asu
Vstoupit do diskuse
0
  • Jiří Dopita na střídačce Olomouce, takový obrázek už příští ročník extraligy nenabídneJiří Dopita na střídačce Olomouce, takový obrázek už příští ročník extraligy nenabídneFOTO: Jaroslav Legner (Sport)

    Hokejisté Olomouce v přípravě na novou sezonu ještě neprohráli (7 výher, z toho čtyřikrát v nájezdech), klid kolem klubu ale rozhodně nepanuje. Nečekaný odchod Jiřího Dopity ze střídačky extraligového týmu, jehož je i majitelem, není jediným problémem, který klub z Hané dusí. Podívejte se v přehledu, o co jde v olomoucké aféře.

  • Olomouc čelí několika trestním oznámením

    Na klub Jiřího Dopity se řítí vlna problémů Na klub Jiřího Dopity se řítí vlna problémůFoto Profimedia.cz

    Dění v klubu, jehož vlastníkem je olympijský vítěz z Nagana Jiří Dopita, vyšetřuje kriminální policie v Olomouci, která na případu pracuje několik měsíců. Trestních oznámení bylo na klub podáno několik.

  • Škoda 135 milionů korun

    Udržet extraligu bude i letos, vzhledem k velkým problémům klubu, pro Olomouc obtížné Udržet extraligu bude i letos, vzhledem k velkým problémům klubu, pro Olomouc obtížnéFoto Michal Beránek (Sport)

    První trestní oznámení podalo občanské sdružení HC Olomouc v čele s Bohdanem Nerušilem. Podle jeho tvrzení v roce 2008 Dopita a jeho lidé nelegálně vyvedli přes pět set hokejistů z klubu, čímž měla být občanskému sdružení způsobena škoda ve výši až 135 milionů. Nerušil prohlašuje, že byl záměrně podveden, následkem čehož čelí exekucím. Policie tento případ odložila, Nerušil se ale brání a podal stížnost na její postup při vyšetřování.

  • Dopita úmyslně podcenil hodnotu klubu

    Jakou roli v kauze hraje Jiří Dopita? Jakou roli v kauze hraje Jiří Dopita?Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Druhé trestní oznámení, které Nerušil na olomoucký klub podal, se týká desetiprocentního obchodního podílu, který jeho občanské sdružení v olomouckém klubu vlastnilo. Před dvěma lety o něj v exekuci přišlo za okolností, které nyní prošetřuje policie. Dopita měl úmyslně podcenit hodnotu hokejového klubu.

  • Chybí účetní záznamy

    Byt Jiřího Dopity byl podroben domovní prohlídce Byt Jiřího Dopity byl podroben domovní prohlídceFoto Jaroslav Legner Sport

    Policie měla proto po Dopitovi už v listopadu loňského roku požadovat účetní záznamy klubu kvůli vypracování znaleckého posudku, ty však nebyly vyšetřovatelům dodány, a tak 30. července kriminální policie podnikla domovní prohlídky u Dopity, generálního manažera Erika Fürsta i v klubu, na těchto místech zabavila účetní dokumenty.

  • Zneužité městské dotace

    Problémy se týkají nejen áčka, ale i olomoucké mládeže Problémy se týkají nejen áčka, ale i olomoucké mládežeFoto Michal Beránek (Sport)

    Souběžně s tím běží v Olomouci další policejní vyšetřování, zaobírající se podezřením ze zneužití městských a krajských dotací na chod olomoucké mládeže. Také v tomto případě bylo podáno trestní oznámení. Město i kraj už policii poskytly požadované dokumenty.

  • Dopita opustil tým

    Jiří Dopita na střídačce Olomouce, takový obrázek už příští ročník extraligy nenabídne Jiří Dopita na střídačce Olomouce, takový obrázek už příští ročník extraligy nenabídneFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Jiří Dopita minulý týden opustil pozici asistenta hlavního kouče A týmu, na klubovém webu vydal prohlášení, že tak činí z osobních důvodů, které podle něj nejsou vyvolány personálními ani finančními důvody.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud