Michal Koštuřík
1. října 2015 • 19:47

Na zlínském zimáku se pořád nehraje. Hrozila ekologická havárie!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místo ledu kaluže vody. Žádní sportovci, nýbrž chlapi v montérkách s nářadím v ruce. Tak to aktuálně vypadá na Zimním stadionu Luďka Čajky ve Zlíně, kde se má hrát hokej. Ale nehraje. Stále probíhají opravy havárie chladicího zařízení, klub už odložil dva domácí zápasy. „V pondělí by měl být led,“ říká jeden z fachmanů u díry v zemi, kde v sobotu praskla trubka.



Na hrací ploše se maká od rána do večera. Jenže hokejisty na ní v těchto dnech neuvidíte. Za nimi musíte o pár desítek metrů dál, do sousední PSG Areny. Tam trénují. Pouze trénují. „Je to nepříjemné, protože začíná být venku chladno a musíme se zpocení pěšky přesouvat,“ vypráví útočník Pavel Kubiš po dopolední šichtě. Základna zůstala loňským mistrům v hlavní hale.

Je to osmapadesátiletý staříček. Legenda mezi českými zimními stadiony, která dávno přesluhuje. „Paradoxně nejnovější je na něm právě ledová plocha,“ kroutí hlavou Karel Adamík, generální manažer PSG Zlín. Také on se včera před obědem proplétal mezi kalužemi a kontroloval průběh oprav. „Přivezli nám jedenáct kubíků ethylenglykolu, který se musí správně naředit. Uděláme tlakové zkoušky a potom začneme mrazit,“ nastiňuje plán pro další hodiny.

Ve druhé přestávce sobotního žákovského utkání mezi domácím klubem a Warriors Brno začala na místě jedné z branek tryskat chladicí kapalina. V inkriminovaném místě se musel okamžitě vysekat led. Průšvih jako mraky. Vzhledem k blízkosti potoka, kam se odváží z haly sníh, hrozila dokonce ekologická havárie. Úniku chemikálie do vody se naštěstí podařilo zabránit. „Došlo k mechanickému poškození trubky, ve které bylo chladicí médium,“ popisuje Adamík. „Zaplaťpánbůh že jsme rozpustili led. Do dvou dnů by to prasklo na druhé straně,“ otřepe se.

Pohled na rozpuštěný led ve Zlíně, kde hrozila ekologická havárie
Pohled na rozpuštěný led ve Zlíně, kde hrozila ekologická havárie

Povolaní specialisté vzali věc do svých rukou, ale stejně jdou škody do stovek tisíc korun. Dá se očekávat, že se klub i zaangažované firmy obrátí na pojišťovnu. „Vyhodnotíme stav věci a podle toho budeme postupovat dál. Teď nechci předjímat, nikdo z nás není v tomto směru odborník.“

Snad ještě nepříjemnější než ekonomická ztráta je pro Zlín odložení dvou domácích zápasů. V nich se chtěli Veselý a spol. chytit a odlepit se ode dna tabulky. „Páteční duel s Olomoucí měl být navíc v televizi. Je to pro nás obrovská komplikace,“ povzdechne si manažer, podle něhož se nedalo problému zabránit. „Za naše zaměstnance můžu dát ruku do ohně,“ ohrazuje se proti spekulacím, že došlo k selhání lidského faktoru.

Vše by mělo být v pořádku na začátku příštího týdne, včetně nově nakreslených reklam. Nejpozději v úterý snad Vlachova parta znovu vyjede na led hlavního stadionu a bude se v klidu chystat na páteční souboj s Vítkovicemi. „Absolutně si nepřipouštíme, že by se nehrálo,“ tvrdí pevným hlasem GM Adamík. Aby se problém neopakoval, projdou trubky pod ledem na jaře komplexní kontrolou.

Zlínský klub neuvažoval, že by během oprav odehrál oba domácí zápasy v jiném městě. „V tuto dobu ještě není takový časový pres, úterky jsou v podstatě až do Vánoc volné,“ vysvětluje Adamík žádosti o odložení, které vedení soutěže bez námitek odsouhlasilo.

 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud