Adam Sušovský
13. listopadu 2015 • 10:34

Dopitu stíhá policie. V Olomouci měl zkreslovat hospodaření

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová Olomouc vyhrává, na ledě to šlape. V zákulisí klubu ale až tak jistá atmosféra panovat nemůže. Po policejní razii, při níž kriminalisté v červenci na zimním stadionu zabavili klubové účetnictví, padla první obvinění. Jednatele klubu Jiřího Dopitu policie obvinila z přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění a začala zlatého olympionika z Nagana stíhat. Deník Sport má text obvinění k dispozici. 



Spor kolem klubu neutichá. Největší nepřítel olomouckého hokeje Bohdan Nerušil léta podával na majitele extraligového celku Jiřího Dopitu trestní oznámení neúspěšně, protože policie všechna vyšetřování obratem odložila. Teď však slaví první dílčí úspěch. Kriminalisté na základě jeho posledního trestního oznámení na konci července vtrhli na zimní stadion a zabavili tam účetnictví klubu, které následně nechali posoudit znalcem.

Právě o závěry znaleckého posudku následně policie opřela obvinění Dopity. Olympijský šampion je od 30. října stíhán ve věci přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. V usnesení Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje, oddělení hospodářské kriminality, které si již Dopita měl převzít a deník Sport má jeho kopii také k dispozici, policie uvádí, že extraligový klub HC Olomouc s.r.o. měl prostřednictvím svého jednatele uvést v účetních knihách, zápisech nebo jiných dokladech za účtovací období let 2006 až 2012 nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje, čímž ohrozil majetková práva jiného, v daném případě občanského sdružení Hockey Club Olomouc, v jehož čele Nerušil stojí. 

V celé této záležitosti jde o to, za jakých okolností před dvěma lety toto zadlužené občanské sdružení přišlo o desetiprocentní obchodní podíl v Dopitově klubu. Nerušil ve své verzi tvrdí, že se tak stalo při exekuci dluhu ve výši 30 tisíc korun vůči zdravotní pojišťovně a Dopita k tomu napomohl tím, že neuvedením hodnoty hráčských práv úmyslně podhodnotil tržní cenu svého klubu a tím i Nerušilova podílu. 

„Exekutor tehdy nařídil ocenění ne na základě znaleckého posudku, ale na základě účetní uzávěrky ke dni, kdy byla exekuce platná. Klub tehdy ocenili na minus dva miliony korun, což znamenalo, že náš obchodní podíl byl minus 200 tisíc, takže jsme neměli dluh z čeho splatit,“ řekl Nerušil Sportu s tím, že reálná hodnota klubu je vzhledem k vlastnictví hráčských práv a práv na soutěže mnohem vyšší, řádově v milionech korun. Jenže to měl podle něj Dopita a spol. úmyslně zatajit, aby poté Nerušilův podíl odkoupil za pro něho příznivou cenu, neodpovídající skutečné hodnotě. 

Jak se nyní zdá, podobně jako Nerušil teď na celou akci nahlíží i policie. Obviněný Jiří Dopita neodpověděl deníku Sport na textovou zprávu, na výzvu k vyjádření už od úterý nereaguje ani klubový advokát Michal Zahnáš. Tisková mluvčí olomoucké policie Marie Štrbáková pouze vzkázala, že ke konkrétní osobě žádné informace sdělovat nemůže. 

Poslední reakcí k aktuálnímu policejnímu vyšetřování tak zůstává tisková zpráva, kterou klub zveřejnil 10. září (tedy ještě předtím, než byl Dopita obviněn) na svých internetových stránkách jako reakci na článek deníku Sport, který o červencové razii v klubu jako první informoval. V prohlášení klub všechna tvrzení i trestní oznámení Nerušila dementoval a zpochybnil také důvod samotné razie, při níž kriminalisté zabavili účetní doklady. „Máme za to, že tímto postupem bylo porušeno hned několik ustanovení trestního řádu, a obracíme se proto se stížností na Ústavní soud ČR,“ napsal tehdy Dopita v tiskové zprávě. Jen za necelé dva měsíce už ale přebíral první obvinění.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud