1. prosince 2015 • 09:54

Talent Vejmelka prchl z Pardubic do Komety. Kvůli katolické škole

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

O víkendu se rychle „upekl“ jeho přestup z Pardubic do Komety Brno, včera chytal první ligu za Třebíč a dnes už bude brankářský talent Karel Vejmelka sedět na lavičce Komety Brno při jejím zápase proti Mladé Boleslavi.



Pořádně rychle jde nyní hokejový život 19letému gólmanovi, jehož nesouhlas s nabídkou nové smlouvy v Pardubicích mu přinesl bleskový transfer na jih Moravy. Kometa ho do zápasového dresu navlékne o dost dříve, než původně plánovala, protože v neděli se jí na tréninku zranil první brankář Marek Čiliak a nejméně do pátku nebude k dispozici. Do brankoviště se postaví Martin Falter.

„Nečekali jsme, že se ten přestup uskuteční, a že zrovna, když se uskuteční, se nám zraní Marek. Máme tedy i bez něho dva gólmany, kteří mají zkušenosti s extraligou, jeden víc, druhý míň. Vejmelka bude už ráno na rozbruslení a večer půjde na lavičku,“ řekl brněnský trenér Alois Hadamczik .

Očima Pardubic

„Ve stávající dlouholeté smlouvě uzavřené do konce této sezony měl Karel Vejmelka klauzuli o tom, že bude v Pardubicích ze studijních důvodů (navštěvuje Katolické gymnázium v Třebíči) absolvovat pouze předzápasový trénink a chytat za juniory. Pro letošní sezonu jsme mu nabídli, aby tvořil brankářskou dvojici v A týmu. Karel tuto nabídku nepřijal a chtěl dodržet zmíněnou klauzuli. Tento režim šel akceptovat v juniorech, ne však v profesionálním režimu A týmu, kde musí být brankář na každém tréninku. S předstihem jsme mu nabídli víceletý kontrakt a prodloužení vzájemné spolupráce, bohužel však na naši zajímavou nabídku nereflektoval. Projevil zájem po skončení sezony odejít z Pardubic do zahraničí. Na základě zájmu Komety Brno o Karlovy služby jsme se rozhodli jej okamžitě uvolnit na přestup.“

Dušan Salfický, sportovní manažer klubu

Do Třebíče, kde gólman draftovaný letos na 145. pozici Nashvillem v této sezoně pravidelně chytá, se včera plánoval jet podívat. Nejen kvůli Vejmelkovi, i bez něho je v sestavě Horácké Slavie (a zároveň hostujícího Přerova, proti němuž Třebíč hrála) dost kmenových hráčů Komety.

Ovšem úlovek z Pardubic ho zaujal natolik, že si myslí, že do budoucna může být jedním z pilířů brněnského souboru. „Pokud neodejde do zámoří,“ doplňuje. A pokud ano? „Je to investice do budoucnosti, ne otázka jedné sezony. Kvalitní brankář, kluk z regionu. Jeho výhodou je, že je vysoký, má talent a je z regionu,“ uvedl Hadamczik.

Odchod do zámoří je přitom u Vejmelky, který skauty v NHL zaujal nejen svými výkony, ale i výškou (192 cm, 92 kg) a držením hole v opačném gardu, aktuální téma. V létě byl na kempu Nashvillu a počítá s tím, že až na jaře složí maturitu, chtěl by se pokusit o zahraniční angažmá. Pokud možno v zámoří.

To, v kombinaci s trváním na současné smlouvě, v níž měl klauzuli o školní docházce a účasti na omezeném počtu tréninků seniorského týmu, stálo za jeho urychleným odchodem z Pardubic. Tamní vedení nabylo dojmu, že mladíkovi, jemuž Dynamo dalo v minulé sezoně šanci v play off a počítalo s ním do dalších let, může předložit nový dlouhodobý kontrakt. Poté, co však k podpisu nedošlo, následoval rychlý šmitec a přestup.

I Kometa ví, že Vejmelku nebude mít na tréninku pokaždé, když si vzpomene. „Měl nějaký plán ve škole,“ zdůvodnil trenér Hadamczik jeho absenci na včerejším tréninku, kde se ladila sestava pro dnešní zápas. Dokončení Katolického gymnázia v Třebíči ale nepovažuje v případě mladé posily za zásadní problém. „S tím asi Kometa počítala, když ho dělala. On si musí dodělat školu, a když ji dodělá, tak tyto problémy budou pryč,“ podotkl.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud