3. prosince 2015 • 18:59

Hokej pod širým nebem se v Brně už rýsuje. Tribuny stojí!

Autor: ČTK, TV iSport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesné obrysy dostává aréna za Lužánkami, kde přesně za měsíc v rámci Hokejových her nastoupí Kometa Brno pod širým nebem proti Plzni. Na to naváže v pátek 8. ledna další extraligové utkání se Spartou. V místě bývalého zimního stadionu už stojí z trubkových konstrukcí všechny tribuny, které budou mít kapacitu dvacet tisíc diváků. Srovnaná je hrací plocha. Zatím jsou vápnem na hlíně namalované obrysy hrací plochy a všechny hokejové čáry.



"Příprava akce je náročná pro celý organizační výbor. Odvedla se spousta práce, další nás ještě čeká. Nejde příliš plánovat, protože takovou akci nikdo nedělal," řekl při dnešní obhlídce dějiště pro média majitel Komety Libor Zábranský. Jen když se odvážela suť po starém stadionu, tak s ní byly obrovské problémy. Vyvezlo se sedm a půl tisíce kubíků, což představuje 750 plně naložených tater.

Kluziště bude o metr užší než v domácí hale Komety. Mantinely jsou objednány z Finska a jsou připraveny na rozměr 27 metrů. Délka hrací plochy bude stejná. "Chtěli jsme držet rozměr jako na našem domácím kluzišti. Ale kvůli tribunám, trestným lavicím a střídačkám to nešlo," vysvětil Zábranský.

V Brně roste stadion pro Hokejové hry
Video se připravuje ...

Časový harmonogram prací se zatím daří dodržet. "Hodně lidí nevěřilo, že akci dokážeme dostat do této pozice. Zápasy pod otevřeným nebem budou jedním z kroků k vybudování nové hokejové haly v těchto prostorách," popsal Zábranský.

Za dva týdny přijdou ke slovu ledaři. Speciální guma, na kterou led z tenkých vrstev položí, pochází z Německa. V drobných trubičkách v ní protéká chladicí směs.

Kapitán brněnských hokejistů Leoš Čermák přiznal, že si nedokázal představit, jak budou vypadat tribuny pro 20 tisíc diváků. "Je to obrovské. Až tady budou fanoušci, tak to bude pořádný hukot. Je dobré, že jsou tribuny strmější, lidé budou blíže ledu," ocenil podmínky Čermák. Jen si nepřeje, aby oba open air zápasy provázela chumelenice nebo déšť.

"Počasí by mohlo být stejné jako dnes. Mírné teplo by nevadilo," řekl Čermák. Chladící zařízení bude schopno udržet led až do patnácti stupňů Celsia.

Brno se pomalu připravuje na Hokejové hry Brno se pomalu připravuje na Hokejové hryFoto ČTK

Největší zkušenosti se zápasy pod otevřeným nebem mají bývalé legendy Komety. V roce 1961 se mistrovství světa ve Švýcarsku ještě hrálo na otevřených stadionech, stejně jako na začátku 60. let převážná část nejvyšší soutěže.

"Počasí je úskalím. Hrával jsem část mé kariéry na stadionech bez střechy. Nerad jsem chytal venku, roli hrál vítr, počasí. Nejhorší bylo, když mrzlo. Puky bolely více," vzpomínal bývalý reprezentační brankář Vladimír Nadrchal. "Tato akce ale bude něco mimořádného. Měla by pomoci výstavbě haly na tomto místě, které mi obnovuje dávné vzpomínky," dodal.

Hokejové hry za Lužánkami začnou v neděli 3. ledna ve 13:00 extraligovým zápasem Kometa - Plzeň, v 17:30 bude následovat druholigový duel Techniky Brno s Hodonínem. V úterý je na programu od 17:00 zápas reprezentačních šestnáctek ČR - Slovensko, ve čtvrtek (od 17:00) duel vysokoškoláků Masarykova Univerzita - Univerzita Karlova. V pátek 8. ledna v 18:20 se odehraje extraligový duel mezi Kometou a Spartou Praha.

"Program není jen o samotných zápasech. Chceme, aby si jej lidé užili jako reklamu na sport, Brno a jižní Moravu. Momentálně je na oba extraligové zápasy prodáno 13.000 vstupenek," doplnil Zábranský.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud