7. ledna 2016 • 12:40

Cenná posila pro Vítkovice. Olesz se z rodinných důvodů vrací

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový útočník Rostislav Olesz se po ukončení angažmá z rodinných důvodů v Langnau vrací do Vítkovic, odkud v listopadu do Švýcarska odešel. S týmem už dnes trénoval a následně podepsal dokumenty, kterými oficiálně potvrdil návrat do ostravského celku. Uvedly to oficiální internetové stránky klubu.



"Vracím se z rodinných důvodů a taky chci pomoct klukům do play off. Své angažmá v Langnau beru jako další velkou zkušenost a jsem rád, že jsem se tam rozešel v dobrém. Teď už se plně soustředím na návrat do Vítkovic," řekl Olesz, který loni v létě uzavřel s Vítkovicemi tříletou smlouvu.

Na uvolnění ze Švýcarska se Olesz rychle domluvil, důvody nechtěl konkretizovat. Kdyby k nim ale nedošlo, pokračoval by ve Švýcarsku. "Dva roky jsem pracoval na tom, abych se vrátil do zahraničí. Po dvou letech se to povedlo. Nastala situace, jaká nastala - takový je život. Jsou i horší věci. Tak to prostě je. Já mám teď štěstí v tom, že se můžu vrátit, a když se zadaří, tak dělat to, co mě baví před více lidmi, kteří mě znají a jsou rádi," uvedl Olesz.

Okamžitě jej oslovilo vítkovické vedení, které v současné krizi nutně hledá posily. O to se snaží i po Oleszově návratu a podle oficiálních stránek by se o případných nově příchozích hráčích mohlo rozhodnout během nadcházejícího víkendu. Zatím není jisté, jestli Olesz nastoupí už v pátečním domácím utkání proti Mladé Boleslavi.

"To se uvidí. Absolvoval jsem už trénink, v pátek mě čeká rozbruslení. Uvidíme, asi do toho skočím. Buď vydržím šedesát minut, nebo ne. Snad klukům nějak pomůžu, když už ne třeba na ledě, tak jen svou přítomností," prohlásil Olesz.

I po dvou měsících strávených ve Švýcarsku zůstal nejproduktivnějším hráčem a nejlepším střelcem Vítkovic v tomto ročníku extraligy. V 15 zápasech nasbíral 16 bodů za 12 gólů a čtyři přihrávky. Z týmu, který prohrál devět z posledních deseti zápasů a propadl se na 11. místo, se na něj pouze dotáhl s 16 body z 27 utkání Stanislav Balán.

Olesz doufá, že se Vítkovice zvednou. "Takový už je sport, situace je velice těžká, ale nezbývá nic jiného než bojovat dál a vyhrávat zápasy tak, jak se to dařilo před tím. Co bylo, bylo, těch devět porážek se nezmění. Teď jdeme do každého zápasu jako outsideři, což může být i naše výhoda. Já věřím a vím, že tenhle tým má velkou sílu, a taky vím, že ostatní týmy si jsou toho vědomy taky," řekl.

Osobně se cítí dobře a doufá, že rychle obnoví spolupráci se spoluhráči z Vítkovic. "Některým klukům se nedařilo, ale věřím, že teď už zase začne. Já nejsem žádný Jágr, nikdo nemůže čekat, že najednou jen díky mému návratu vyhrajeme deset zápasů v řadě. Není to jen o mně, je to o více faktorech, které se musejí sejít, aby se vyhrávalo," dodal Olesz.

Za Langnau bronzový medailista z olympijských her 2006 sehrál 15 zápasů a připsal si osm bodů za čtyři branky a stejný počet asistencí. Do Švýcarska zamířil po reprezentační pauze vyhrazené pro turnaj Karjala, na kterém se po šesti letech vrátil do české reprezentace.
Ve Švýcarsku Olesz působil už v ročníku 2013/14, který po odchodu z NHL dohrál v Bernu. Potom zamířil do Vítkovic. Bývalý hráč pražské Sparty má na kontě v NHL za Floridu, Chicago a New Jersey celkem 365 zápasů a 134 bodů za 57 gólů a 77 asistencí.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud