Tomáš Vrábel
25. ledna 2016 • 14:45

Unikátní výzkum. V Boleslavi měřili hráčům vášeň i strach

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vrcholový sport je o hlavě, slýcháváme od hráčů i trenérů. Tušíme, že to tak je, ale konečně jsou i důkazy. V Mladé Boleslavi během série play off odebírali vzorky dvěma hráčům, ze kterých zjišťovali hodnoty hormonů testosteronu a kortizolu. Oba mají velký podíl na vnitřním rozpoložení člověka a výsledek dokazuje velký vliv psychiky na sportovní výkon. „Naše vnitřní reakce na vnější podněty jsou konečně kvantifikovatelné,“ těší trenéra Mariana Jelínka, strůjce projektu.



Nechtěli, aby kolem testu vznikl humbuk, vše mělo zůstat v utajení až do výsledku testů. Přesto je překvapivé, že si toho, co se dělo na střídačce Mladé Boleslavi ve čtvrtfi nále s Třince, nikdo nevšiml. Ani kamery či objektivy fotoaparátů.

Náhodně vybraní útočníci Pavel Musil a Radan Lenc měli na střídačce předem určená místa, téměř po každém střídání si vypláchli ústa a plivli do masérem připravené zkumavky a výsledky přišly teprve před pár týdny. Nejprve o něčem takovém nevěděli ani jejich spoluhráči. „Postupně si toho začali všímat, tak jsem jim to musel vysvětlovat,“ přiznává Jelínek.

NAPĚTÍ před prvním domácím zápasem. Hráči hladina kortizolu vylétla před rozbruslením a před samotným utkáním, hned po prvním střídání však opadla. Značí to nervozitu a napětí, které cítil do té doby, než duel začalFoto Tomáš Vrábel

A právě v tom je mladoboleslavský test unikátní. Hormony měřili třeba i v NBA, ale jen před a po zápase a o přestávkách, středočeský klub získal vzorky i během ostrých zápasů. Bezprostředně po výkonu. V rámci toho výzkumu je hokej, kde se pravidelně a v krátkých intervalech střídá, ideálním sportem.

Jelínek se zaměřil na měření hodnot dvou steroidních hormonů testosteronu a kortizolu. První vzbuzuje vášeň, touhu a energii, druhý je hormonem strachu. „O testosteronu se začíná mluvit jako o hormonu úspěšných a vítězů,“ přibližuje hokejový trenér.

Pobídl ho výsledek testu americké vědkyně Amy Cuddyové na alfa samcích goril. Ti, kteří obhájili své postavení, vykazovali soustavně větší hodnotu testosteronu oproti jiným samcům. A těm, kteří je nahradili, hladina hormonu vzrostla. Postupně se souvislost s úspěchem potvrdila i u úspěšných manažerů, makléřů na burze či sportovních fanoušků.

„Začal jsem si klást stejnou otázku u sportovců a postupně jsem se pídil po tom, jestli mají členové vítězného týmu zvýšenou hladinu testosteronu a poražení naopak sníženou. A jestli to samé platí například i po vstřeleném gólu,“ říká Jelínek.

Jako u maturity

A tak se spojil s Vysokou školou chemicko-technologickou, kde se dozvěděl, že ze slin je možné oba hormony měřit. Projekt finančně zastřešil Český olympijský výbor a hlavně s ním souhlasilo i vedení včetně majitele bruslařského klubu. „Bez nich by se nic takového neuskutečnilo,“ děkuje Jelínek.

Výzkum podstoupili jen dva hráči, proto je trenér k výsledkům opatrný, přesto v obou případech výsledky podpořily výše zmíněnou teorii. „U obou je krásně vidět, že když byli na ledě například u vstřelené branky, tak na odebraných slinách, dvacet vteřin po dané akci, se ukázala vyšší hladina testosteronu a naopak došlo ke snížení hladiny kortizolu,“ popisuje Jelínek.

V POLOVINĚ první třetiny Mladá Boleslav vstřelila branku a hráči se zvýšil testosteron a naopak snížil kortizol. Důkaz o tom, jaký vliv má vstřelená branka na hokejistovu psychiku, zaplaví ho sebevědomímFoto Tomáš Vrábel

Zajímavé výkyvy lze vypozorovat i před zápasy, po poradách nebo rozbrusleních, po chybě či nastřelené tyčce. Někdy v hráčích vládl strach, jindy touha. A byly i situace, kdy obojí dohromady, což lze přiblížit například stavem studenta před maturitou. Chce zkoušku udělat, zároveň má však velké obavy, co když mu to nevyjde. Najednou fráze, že vítězné mužstvo není po utkání tak unavené, nabírá měřitelné hodnoty.

Testosteron totiž motivuje k další aktivitě. „Není to jen o fyzické únavě, ale hlavně o psychice. Najednou máme hmatatelné důkazy psychické energie,“ vysvětluje autor výzkumu. Testosteron se schovává i za tím, proč má domácí tým před svým publikem ‚výhodu‘ oproti soupeři.

Jak s výsledky pracovat v praxi? „Může to přesvědčit i nevěřící Tomáše o tom, jak moc nás ovlivňuje vnitřní prostředí. Mnoho hráčů se teď na základě zveřejněných grafů pídí po tom, jak hladinu testosteronu zvýšit a kortizol naopak snížit, aby se ve vypjatých situacích nenechali ovlivnit. I Pavel Musil s Radanem Lencem se zajímali o výsledky,“ říká Jelínek s tím, že jde o další nástroj pro trenéry. „Naše slovo a gesta mají ohromný efekt a my si to často ani neuvědomujeme. Ale komunikace je přece naším nástrojem při koučování.“

Psychická příprava hráčů tak může vést k intenzivnějšímu individuálnímu přístupu stejně, jako je to i u kondice. Každý reaguje na vnější podněty jinak, jiného kritika motivuje, druhého sráží.

Avšak tímto výzkumem Jelínek končit nehodlá. Na pokračování se dohodl s basketbalovou reprezentací do 18 let i brněnským volejbalovým klubem. Podobnými testy projdou i někteří členové Unie profesionálních trenérů.

VÍCE O VÝZKUMU

Výsledek
„Ve chvíli, kdy vlastní tým v utkání vedl či skóroval, hladiny kortizolu klesaly a testosteronu naopak vzrostly. To by mohlo souviset s poklesem stresu a naopak nárůstem sebevědomí a soutěživosti hráčů. Naopak v momentě inkasovaného gólu, respektive prohrané třetiny, kortizol prudce rostl a testosteron klesal.“ Pramen: Studie s názvem ‚Změny hladin steroidních hormonů u hokejistů během zápasu‘.

Využití
Analýza vzorků z průběhu utkání může pomoci lépe porozumět psychickému stavu hráčů a možnému vlivu změny‚ vnitřního prostředí hráče na další vývoj utkání. Výsledek může vést k intenzivnější práci s psychickými stavy sportovců.

Testosteron
Hlavní mužský pohlavní hormon je hormonem vášně, nadšení a energie. Jeho vysoká hladina vede k další aktivitě.

Kortizol
Jde o hormon strachu a stresu, zvyšuje tepovou frekvenci a krevní tlak. výsledky mladoboleslavského výzkumu v grafech

 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud