1. března 2016 • 21:40

Řev, decibely, emoce. Tak brněnská Kometa slavila postup do předkola

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zase ten Jožo! Tomuhle chlapovi aby v Brně narychlo postavili sochu. Minulý zápas rozhodl obránce Jozef Kováčik pro Kometu v nájezdech, dnes v Pardubicích vyrovnal 14.7 vteřiny před koncem na 3:3 a zařídil prodloužení, v němž Brňané vybojovali bod navíc a tím pádem předkolo. Napřed slavili před kotlem svých fanoušků na ledě, pak v šatně. A chystala se veselá cesta do Brna…



Jednu debatu vedl Jozef Kováčik přes den před zápasem, když spoluhráčům popisoval, jak před pěti lety přišel do Komety, mužstvo potvrdilo v 51. kole postup do předkola a pak dokráčelo až do finále. „Dobře si to pamatuju. Nechci předbíhat, ale byl bych šťastný, kdyby to tak bylo znovu. Kdyby tohle byla jen předehra,“ vykládal plný emocí už po zápase, který Kometě přinesl vykoupení ze všech letošních přehmatů a hříchů.

Druhý proslov měl Kováčik už v Pardubicích. Během druhé přestávky hřímal v šatně tváři v tvář ztrémovanému mužstvu, které hrálo tak špatně, že mu předkolo utíkalo. „Mluvil jsem já, mluvil kapitán Leoš Čermák. Bylo to potřeba. Neumím to pochopit, zase dvě třetiny katastrofální. Asi je to totální svázanost, pak to vypadá, že se nejezdí, nic nejde. Těžko to pochopí ten, kdo to nikdy nehrál. Jak to vypadá, když za vámi celé Brno stojí, chce play off a bez něho je to průser,“ popsal dění během zápasu slovenský chasník.

Poslední z jeho proslovů přišel na ledě, v poslední minutě, a bylo to ten nejpádnější. Kováčik vyrovnal na 3:3 a poslal zápas do prodloužení, v němž Jan Káňa dokonal hattrick a rozhodl o výhře Brna.

„Můj první hattrick snad od dorostu. Jsem šťastný,“ říkal Káňa. „Vězeli jsme ve strašně těžké situaci, na všech to leželo. Mužstvo, které tady máme, bylo zvyklé hrát na vrchu, teď pro nás byl každý zápas o všechno, na psychiku to bylo strašně náročné,“ přiznal.

Pro Kováčika, který nedávno v Brně prodloužil smlouvu o tři roky, měl jenom slova chvály. „Je to náš klíčový obránce, celý rok má střelu výbornou a teď mu to tam začalo padat, což je ideální. Já doufám, že všichni kolem něho se teď postavíme a půjdeme dál,“ řekl Káňa.

SESTŘIH: 51. kolo extraligy, HC Dynamo Pardubice - HC Kometa Brno 3:4 po prodloužení
Video se připravuje ...

O tom, že jim stačí vyhrát v prodloužení, aby měli jistotu, se Brňané dozvěděli ze světelné kostky před prodloužením. „Bliklo tam, že Vítkovice prohrály. Dostali jsme psychickou vzpruhu a chtěli jsme prodloužení rozhodnout co nejdřív. Vyhráli jsme buly, Kozák to nahodil do pásma, Zohy (Hynek Zohorna) puk dlouho podržel a navázali se na něho hráči. Já jsem měl štěstí, že jsem měl prostor a dostal jsem puk do branky,“ popsal rozhodující momenty Káňa.

Po nich vypukla v brněnském táboře obrovská euforie. Hráči se seřadili na ledě v rohu pod tribunou, kde byli jejich fanoušci, po návratu do šatny duněly místo nadávek už jen oslavné pokřiky a decibely z přehrávače. Hit střídal hit, chystala se cesta domů. S velkou úlevou.

„Pamatuju si, jak jsme jeli domů před těmi pěti lety. Možná se bude zpívat, možná padnou dvě tři piva, možná to bude úplně v klidu… nevím. Jsem toho strašně plný. Určitě si to užijeme, zaslouží si to naši fanoušci, zasloužíme si to snad i my za to, jak jsme sezonu zlomili. A pak se nachystáme na poslední zápas a na předkolo,“ dodal Kováčik.

Obrovská radost brněnské Komety
Obrovská radost brněnské Komety

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud