Hynek Preisler
16. března 2016 • 11:11

Pešána teď zbožňují. Dřív kvůli němu rušili diskuse na internetu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 18:00 | Kdysi ho část fanoušků Bílých Tygrů nesnášela tak moc, že i kvůli tomu klub vypnul na svém webu diskusní fórum. Nyní již jméno Filipa Pešána vyvolávají. Aby ne, když dnes kouč Liberce odstartuje čtvrtfinálovou sérií s Chomutovem play off, ve kterém jeho mužstvo patří k žhavým kandidátům na titul. Ve vyřazovacích bojích čeká mladého trenéra ostrá premiéra.



Když ještě před třemi lety Filip Pešán otevřel svou mailovou schránku, nacházel řadu hanlivých e-mailů. „Skoro všechny se točí kolem toho, že jsem protekční. Protože přeci není možné, abych v tomhle věku byl už podruhé hlavním trenérem,“ svěřil se před Vánoci roku 2012. Severočeský klub i kvůli němu zrušil diskusní fórum na svých webových stránkách, neboť tam se stával extraligový benjamínek mezi trenéry terčem nevybíravých urážek.

„Měl to tehdy opravdu těžké. Všichni upozorňovali na to, že je mladý a bez zkušeností, nikdo nekoukal na to, co uměl a co týmu přináší,“ vzpomíná tehdejší tiskový mluvčí Bílých Tygrů Jan Rachota.

Až během svého třetího angažmá, které započalo před rokem v únoru, si Pešán postupně získal fanoušky na svou stranu. Aby ne, když stvořil mužstvo, které rekordním bodovým ziskem (118) vyhrálo základní část a dnes rozjede svou čtvrtfinálovou sérii s Chomutovem jako hlavní favorit na zisk Poháru T. G. Masaryka pro mistra extraligy. A po posledním kole v základní části liberecký kotel skandoval jeho jméno. Asi vůbec poprvé...

„Vůbec bych to nechtěl přeceňovat, že vyvolávali mé jméno, role trenéra a popularita ve sportu obecně je velmi ošidná věc. Samozřejmě je to velmi příjemné, jsem za to rád a děkuji jim, ale je to výsledek práce celého realizačního týmu a hlavně hráčů,“ říká dnes 38letý trenér s pokorou.

Také vás na tomto místě napadlo, zda mu jeho tehdejší kritici dali v průběhu třetí úspěšné mise najevo, že se mohli mýlit? „Nějaké maily i s podpisem mi lidé napsali s tím, že jsem je příjemně překvapil a že se spletli. Ale nepotřebuji, aby se mi někdo za historii omlouval. Fanoušci to tak cítili a měli na to asi právo, i když neznali pozadí celého příběhu,“ připouští kouč, který si dnes odbude trenérskou premiéru v play off , pokud nebudeme počítat předkolo při jeho prvním angažmá v roce 2009, kdy s týmem vyhučel v souboji s Vítkovicemi jasně 0:3 na zápasy.

„Play off zápas jsem ještě nevyhrál, tak doufám, že pár jich letos bude,“ konstatuje Pešán. Aby se tak stalo, musí najít recept na famózního Romana Červenku, který byl rozhodujícím faktorem Pirátů při postupu z předkola s brněnskou Kometou.

SESTŘIH: Předkolo play off (4. zápas): Kometa Brno - Chomutov 3:4
Video se připravuje ...

„Plánujeme být v sérii aktivní, to znamená, že chceme dát všem hráčům Chomutova co nejméně času na tvorbu hry, a myslím, že to samé by mohlo platit na Červenku,“ prozrazuje Pešán. Připravují se Tygři speciálně na tahouna Pirátů a jasného vládce bodování v základní části?

„Máme rozebranou jeho hru, je to vynikající hráč, ale speciálně přímo na něj jsme se nepřipravovali. A i kdyby tomu tak bylo, stejně neprozradím jak,“ přiznává s úsměvem trenér Bílých Tygrů. „Chomutov je každopádně organizované urputné mužstvo, které nebude lehké překonat. Musíme být v sérii trpěliví.“

A jedna pikantnost na závěr. Zatímco Pešán ještě nenasbíral v play off téměř žádné zkušenosti, na druhé střídačce bude stát Vladimír Růžička , jenž má z extraligových trenérů na kontě nejvíce zápasů i výher v bojích o titul. S Libercem se střetl ve vyřazovací části dosud třikrát, se Slavií zapsal jedno vyhrané semifinále a dvě prohraná čtvrtfinále.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud